6.5.2021

Valmistuminen tulee, oletko valmis?

Valmistumaan ehtii koska tahansa, joten sillä on turha stressata.

MARKUS HELIN
Opeopiskelija 2/21

ON TOUKOKUU ja sehän tarkoittaa sitä, että ihmiset alkavat valmistua. Valmistumisia tapahtuu jokaisella asteella ja kohta päiväkodista siirrytään eskariin ja eskarista peruskouluun ja peruskoulusta toiselle asteelle ja toiselta asteelta korkeakouluun. Jos itse olisin opiskellut juuri niin kuin minun puolestani jotkut viisaat ovat jo suunnitelleet, valmistuisin nyt kasvatustieteiden maisteriksi.

Olisin oikeastaan valmistunut jo vuosi sitten, sillä opiskelin yhden välivuoden kansanopistossa. Suoritin silloin kasvatustieteen perusopinnot, sekä ruotsia, viestintää ja joitain muita kasvatustieteisiin liittyviä opintoja. Vuosi oli 2016 ja nyt on vuosi 2021. Minun olisi pitänyt valmistua. En ole valmis opiskelujeni suhteen, mutta ei valmistuminen näytä olevan kovin kaukana. Ehkä ensi vuonna tai sitten seuraavana.

KÄYTIN PALJON ensimmäisessä kappaleessa sanaa valmistuminen. Mitä se semmoinen valmistuminen tarkoittaa? Yliopistossa se ainakin tarkoittaa, että on suorittanut tietyn määrän kursseja, jotka ovat tiettyjen pisteiden arvoisia ja näitä pisteitä on nyt se tietty määrä. Itse en ole opiskellut ammattikorkeakoulussa, mutta ymmärtääkseni sielläkin tarvitaan nämä pisteet ja oman alan opinnäytetyö. Lisäksi monet taitavat sanoa ottavansa pahvit tai paperit ulos tämän kaiken jälkeen.

Maagisesti ihminen on yhteiskunnan mukaan valmis ja pätevä vaikka minkä näköiseen toimeen, kun hänellä on tämä mystinen pahvi kädessään. Peruskoulustakin valmistut päättötodistus kädessä ja toiselta asteelta valmistut tutkintotodistus kädessä. 

Opiskelusta tulee mielestäni pitkälti puulta maistuvaa puurtamista, kun puhutaan tavoiteajoista tai opiskeluajasta. Suorittamista pystyy kyllä tekemään myöhemminkin. 

Itse toivon, että kun sitten joskus valmistun, tunnen myös olevani valmis. Toivon myös, että saan kaiken mahdollisen irti vielä opiskeluistani, koska koulutuksen tavoitteena ei ole mielestäni suorittaa pakollisia asioita kurssien läpipääsyn takia, vaan tukea oppimista, kasvua, kehitystä ja sivistystä. 

TOIVON ERITTÄIN paljon, että nyt valmistuvat ovat saaneet paljon irti omasta opiskelustaan ja he siirtyvät elämässään seuraavaan vaiheeseen viisaampina ja kokeneempina kuin opiskelun alussa. Koulutus on kaikkien oikeus ja toivotaan, että se tulee semmoisena pysymään tulevaisuudessakin.

Heille, jotka jatkavat opiskelua vielä syksyn puolella, suosittelen ottamaan kaiken irti opiskeluajasta. Valmistumaan ehtii koska tahansa, joten sillä on turha stressata.


Lisää aiheesta

27.8.2024

Vuoden harjoittelunohjaaja Pasi Sorjonen: Ei voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Pasi luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

27.8.2024

Hei kotikokit, kutsumuskokit tai muut opeopintojen kokkaajat!

Kukaan ei ole keksinyt täydellistä reseptiä opintojen onnistumiseen, mutta asian tutkiskelu on hyvä sijoittaa lukukauden alkuun, ennen opintojen vilskettä.

26.8.2024

Opeopiskelija joka ei koskaan valmistunut

Opeopiskelijoiden ei kannata tehdä niin kuin Minna teki, vaan niin kuin Minna sanoi.

26.8.2024

Tuella ja ymmärryksellä

Onnea opintopaikasta! Me opeopiskelijat yhdessä muodostamme upean valtakunnallisen verkoston.

26.8.2024

Kuka saa näkyä ja missä? Kriittinen katse oppimateriaaleihin

Kaikki oppimateriaali, kuten perinteiset painetut oppikirjat, sähköiset oppimateriaalit, mutta myös non-formaali materiaali, kuten lastenkirjallisuus, voi myötäillä valtakulttuurin arvoja ja normeja, sekä ylläpitää syrjiviä ja rasistisia jaotteluita meihin ja muihin. Oppimateriaali voi kuitenkin myös haastaa lukijansa pohtimaan yleisinä pidettyjä ajattelumalleja ja toimintatapoja, sekä kannustaa ja ohjeistaa kohti kriittistä lukutaitoa.

Jaa sivu somessa

Tweet