6.11.2014

SOOL tyrmää Helsingin, Espoon ja Vantaan aikeet leikata opettajien palkkoja

Pääkaupunkiseudun isot kunnat suunnittelevat palkkaavansa uudet opettajat jatkossa vasta elokuun puolivälistä. Tämä halvaannuttaisi lukuvuoden aloituksen, vaarantaisi oppilaiden oikeusturvan ja tarkoittaisi yksipuolista palkanalennusta opettajile. SOOL tulee tarvittaessa suosittamaan, että sen jäsenet hakeutuvat töihin muualle.

KANNANOTTO

Helsinki, Espoo ja Vantaa suunnittelevat opettajille yksipuolista palkanalennusta palkkaamalla uudet opettajat vastaisuudessa vasta elokuun puolivälistä nykyisen elokuun ensimmäisen päivän sijaan. Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL pitää suunnitelmia käsittämättöminä. Menettely halvaannuttaisi lukuvuoden aloituksen ja vaarantaisi oppilaiden oikeusturvan.

Oppilaiden oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen sekä turvalliseen oppimisympäristöön vaarantuu, kun opettaja ei ehdi ennen opetuksen alkua suunnitella opetusta ja perehtyä opetussuunnitelmiin, opetusmateriaaleihin, oppilaiden erityistarpeisiin eikä koulun turvallisuuskäytäntöihin. Kuntien on turha odottaa, että opettajat tekisivät kaiken tämän ilman palkkaa. Opettajalla ei ole laillista oikeutta tutustua oppilaita koskeviin tietoihin tai työnantajalla luovuttaa tietoja ennen kuin palvelussuhde on voimassa.

SOOL ei voi mitenkään hyväksyä suunniteltuja leikkaustoimenpiteitä. Ne kohdistuvat oppilaiden lisäksi erityisesti vastavalmistuneisiin opettajiin sekä sijaisuuksia tekeviin opettajaopiskelijoihin. Uusi palkkausmenettely johtaisi jatkossa myös siihen, että työpaikkaa vaihtavat opettajat irtisanoisivat virkansa mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa, jotta eivät menettäisi puolen kuun palkkaa. Tällöin koulujen alkuun mennessä ei ehdittäisi hakea tilalle uutta opettajaa.

Opetustoimesta on jo tehty isoja leikkauksia. Kuntien nyt suunnittelemien toimenpiteiden kustannusvaikutukset olisivat vain muutamia satoja tuhansia euroja vuodessa. Kuvittelevatko leikkauksia suunnittelevat isot kunnat saavansa yksipuolisilla palkanalennuksilla parhaat opettajat palvelukseensa? Imagotappiot lienevät säästöjä suuremmat ja SOOL tuleekin tarvittaessa suosittamaan, että sen jäsenet hakeutuvat töihin muualle.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet