23.1.2015

Uuden opettajan oltava tarkkana työnhaussa!

Osa kunnista suunnittelee palkkaavansa uudet opettajat ensi lukuvuodelle vasta elokuun puolivälistä eikä vakiintuneen käytännön mukaisesti 1.8. alkaen. Tämä vie pohjan laadukkaalta opetustyön suunnittelulta ja useissa tapauksissa vaikeuttaa merkittäväsi vastavalmistuneen opettajan ensimmäistä työvuotta.

KANNANOTTO

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL on erittäin pettynyt joidenkin kuntien toimintaan koskien uusien opettajien rekrytointia ensi lukuvuodelle. Ainakin Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Vihti, Salo, Masku ja Vaasa suunnittelevat palkkaavansa uudet opettajat vasta elokuun puolivälistä eikä vakiintuneen käytännön mukaisesti 1.8. alkaen. Kuntien tekemä päätös vie pohjan laadukkaalta opetustyön suunnittelulta ja useissa tapauksissa vaikeuttaa merkittäväsi vastavalmistuneen opettajan ensimmäistä työvuotta.

Uusi opettaja tarvitsee aikaa suunnitteluun, oppilaiden erityistarpeisiin tutustumiseen, oppimissuunnitelmiin perehtymiseen ja muuhun valmistelutyöhön. Tämä työ on tehtävä, mutta ei palkatta! Uusi palkkauskäytäntö asettaa opettajat epätasa-arvoiseen asemaan. Oppilaiden oikeus laadukkaaseen opetukseen on vaarassa, jos opettaja saapuu töihin vasta opetuksen alkaessa. Opettajaa ei voi myöskään velvoittaa tekemään valmistelutöitä ilmaiseksi.

Kyseinen hakumenettely on harhaanjohtava ja määräysten vastainen. Viranhakuilmoituksissa ilmoitetaan työn alkavan ”elokuussa 2015”, vaikka ilmoituksista tulisi käydä ilmi tarkka päivämäärä. SOOL katsoo tällä tavoin menettelevien kuntien väheksyvän opettajan työtä ja kehottaa valmistuvia opettajia olemaan erityisen tarkkana työnhaussa ja työsopimusta allekirjoittaessaan. Hyväksyessäsi elokuun puolivälissä alkavan palvelussuhteen hyväksyt kahden viikon palkanalennuksen.

Tausta:
SOOL tyrmää Helsingin, Espoon ja Vantaan aikeet leikata opettajien palkkoja
OAJ: Koulutyön turvallisuus vaarassa heiketä

EDIT: Kauniainen ilmoitti myöhemmin peruneensa aikeet myöhentää työsuhteiden alkua.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet