14.5.2020

Opettajankoulutuksen opiskelijavalinnassa epäonnistuneet poikkeusjärjestelyt

SOOL ei ole tyytyväinen opettajankoulutuksen opiskelijavalinnan poikkeusjärjestelyihin. Tänä vuonna tehdyt poikkeukset eivät missään nimessä saa olla uusi normaali.

KANNANOTTO

VAKAVA-koe, eli valtakunnallinen kasvatusalojen valintakoe pidetään huomenna. Hakijat ovat uudet edessä: uudessa kokeessa ei ole ennakkomateriaaleja kuten aiemmissa kokeissa, vaan aineistot julkaistaan koepäivänä.

Tämän vuoden hakijat ovat muutenkin erittäin haastavassa paikassa: koetta on poikkeusolojen vuoksi siirretty, ja se järjestetään etänä. Lisäksi soveltuvuuskokeeseen kutsuttavat hakijat suorittavat vielä kontrollikokeen, jolla pyritään ehkäisemään vilppiä. Hakija kohtaa siis yhden ylimääräisen kokeen. Ja lopulta myös itse soveltuvuuskoe järjestetään etänä.

Tässä olisi aivan riittävästi muutoksia ja huolen aiheita pääsykokeeseen osallistuvalle, mutta suurin stressin aiheuttaja lienee muutos todistusvalinnalla ja pääsykokeen perusteella valittavien hakijoiden osuuksissa. Yliopistot ovat poikkeusoloista johtuen kasvattaneet todistusvalinnalla soveltuvuuskokeisiin kutsuttavien hakijoiden määrää, ja näin ollen tavallista pienemmällä määrällä hakijoita on mahdollisuus päästä jatkoon VAKAVA-kokeen perusteella.

Muitakin päätöksiä olisi ollut mahdollista tehdä, ja SOOL ei ole tyytyväinen valittuun toimintatapaan. Haluamme korostaa, että päätös kasvattaa todistusvalintaväylää on nimenomaan poikkeus. Seuraavassa yhteishaussa todistusvalinnan ja pääsykoevalinnan suhde on palautettava takaisin aiempaan.

Tänä vuonna tehty poikkeus ei missään nimessä saa olla uusi normaali. Covid-19-epidemiaan liittyviä poikkeustoimia voi olla käytössä myös vuoden päästä, emmekä tiedä, millainen tilanne on esimerkiksi pääsykokeiden järjestämisen osalta. Yliopistojen on varauduttava tähän, ja taattava, että vuoden kuluttua pääsykoeväylän osuus voidaan palauttaa takaisin aiempaan huolimatta mahdollisista poikkeusoloista. Lisäksi VAKAVA-neuvottelukunnan päätöksiin tulisi myös opiskelijoilla olla todellinen vaikutusmahdollisuus.

Ikävästä tilanteesta huolimatta SOOL toivottaa hurjasti onnea kaikille opettajankoulutukseen hakeville – sekä VAKAVA-kokeeseen että kesän soveltuvuuskokeisiin!


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet