Kannanotot

  • Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen on yhteiskunnallisesti välttämätöntä ja myös taloudellisesti kannattavaa. SOOL ja sosiaalialan opiskelijoiden TaSO vaativat lisää rahoitusta lasten ja nuorten hyvinvointia tukevaan työhön koulussa ja muissa nuorten elämään vaikuttavissa palveluissa.
  • Kulttuuri on kaikkialla

    Edunvalvonta Julkaistu:
    Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.
  • Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

    Opettajankoulutus Julkaistu:
    Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.
  • Lapsille enemmän tilaa unelmoida ja liikkua

    Hyvinvointi Julkaistu:
    Päiväkotien ja koulujen piha-alueet ovat viime vuosikymmeninä pienentyneet hälyttävästi. Tämä on vakava ongelma, joka rajoittaa lasten mahdollisuuksia leikkiä, liikkua ja kehittyä kokonaisvaltaisesti. Joukkuepelit ja yhteisleikit opettavat lapsille empatiaa ja kykyä ottaa muut huomioon, mikä vahvistaa myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteishenkeä.
  • Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.
  • Opettajaopiskelijat eivät halua, että opettajan tutkinnon arvoa heikennetään antamalla olettaa opettajan profession olevan kenen tahansa hoidettavissa. Opettajarekisterin luominen ja opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisivat turvaa sijaisuustilanteeseen ja opettajaksi opiskelevan tulevaisuuden työllisyystilanteeseen.
  • Samasta työstä kuuluu saada sama palkka

    Työelämä Julkaistu:
    Opettajien määräaikaisuuksia koskevat käytänteet ovat epäoikeudenmukaisia eivätkä toimi. Määräaikaiset opettajat eivät pääsääntöisesti ole oikeutettuja kesäloman aikaiseen palkkaan, ja koko kouluvuoden töissä ollut opettaja jää kesän ajaksi työttömäksi.
  • Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.
  • ”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

    Koulutuksen kehittäminen Julkaistu:
    SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.
  • Opetusharjoitteluista ei pidä tinkiä

    Opetusharjoittelu Julkaistu:
    SOOL on huolissaan opeopiskelijoiden harjoitteluiden laadusta ja ohjauksen määrästä.
  • Opiskelijat tarvitsevat opiskelurauhan

    Edunvalvonta Julkaistu:
    Vähävarainen opiskelija on joutunut hallitusohjelman maksajaksi. SOOL on erittäin huolissaan budjettiesityksen sisältämistä leikkauspäätöksistä.
  • Antirasistisen kehityskeskustelun aika

    Kannanotto Julkaistu:
    Rasismi on ollut tabu suomalaisessa yhteiskunnassa ja on huolestuttavaa, että laajamittainen rasismikeskustelu sai alkunsa valtioneuvostoon kuuluvien teoista ja kommenteista. Keskustelun tulee johtaa antirasistiseen aktivoitumiseen sekä muutoksiin, jotka ovat muutakin kuin tyhjiä sanoja, anteeksipyyntöjä ja lupauksia.
  • Hoi korkeakoulut, pandemia päättyi jo!

    Opettajankoulutus Julkaistu:
    Etäopetus ja perustelematon itsenäinen työskentely ovat jääneet osaksi korkeakoulujen arkea. Taloudellisena ratkaisuna etäopetuksen painottaminen voi toimia säästökeinona, mutta opetuksen laadusta tinkimiseen korkeakouluilla ei ole varaa.
  • Hyvinvointia ei rakenneta sivistyksestä leikkaamalla

    Koulutuksen kehittäminen Julkaistu:
    Vapaa sivistystyö on merkittävä osa koulutuskenttämme kokonaisuutta, eikä sen rahoitusta tule leikata. Sen avulla luodaan hyvinvointia, paikataan osaamisvajetta ja helpotetaan työvoimapulaa.
  • Liittokokous: Opetus- ja tutkimusrauha korkeakouluille

    Koulutuksen kehittäminen Julkaistu:
    Kunnollisilla resursseilla ja palkkauksella tulee varmistaa, että korkeakoulujen henkilökunnalla on aikaa toteuttaa molempia tehtäviään eli opetusta sekä tutkimusta.
  • Ammatilliselle koulutukselle sen ansaitsema arvo

    Opettajankoulutus Julkaistu:
    Ammattikoulut tulee tunnustaa tärkeäksi ja arvokkaaksi osaksi koulutusjärjestelmää. Myös opettajankoulutukseen tarvitaan jatkossa opiskelijoita ammatillisen koulutusväylän kautta, koska monenlaiset oppijat tarvitsevat monenlaisia opettajia.
  • Varhaiskasvatuksen aloituspaikkojen lisääminen on välttämätöntä, mutta samalla on huolehdittava alan vetovoimasta ja opintojen laadusta.
  • Korkeakouluissa on huomioitava moninaiset oppijat

    Edunvalvonta Julkaistu:
    Oikeus opiskella kuuluu meistä jokaiselle. SOOLin mukaan korkeakoulutuksen tulee olla aidosti mahdollista ja saavutettavaa erilaisille oppijoille, ja opettajankoulutuksen tulee olla tässä suunnannäyttäjä.
  • Laadukasta opettajankoulutusta ei ole ilman riittäviä ja kohdennettuja resursseja. Opettajankoulutukseen panostaminen on SOOLin mukaan yksi olennaisimmista ratkaisuista opettajapulaan.
  • SOOLin liittokokous vaatii lisää resursseja opettajaopiskelijoiden oppimisvajeen paikkaamiseen nyt ja tulevaisuuden työelämässä.

Tutustu kattaviin jäsenetuihisi!

SOOLin jäsenet saavat omien jäsenetujen lisäksi lähes kaikki Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n jäsenedut.

Tsekkaa etusi