19.8.2024

Samasta työstä kuuluu saada sama palkka

Opettajien määräaikaisuuksia koskevat käytänteet ovat epäoikeudenmukaisia eivätkä toimi. Määräaikaiset opettajat eivät pääsääntöisesti ole oikeutettuja kesäloman aikaiseen palkkaan, ja koko kouluvuoden töissä ollut opettaja jää kesän ajaksi työttömäksi.

KANNANOTTO

Monet vastavalmistuneet opettajat pääsevät heti valmistumisen jälkeen työelämään kiinni, mutta valitettavasti työsuhdemuodoksi tarjotaan usein määräaikaista vakituisen sijaan. Määräaikaiset sopimukset kestävät pääsääntöisesti vain lukuvuoden opetuksen ajan, jolloin kesäkuukaudet jäävät työsopimuksen ulkopuolelle.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei opettaja ole oikeutettu kesäloman aikaiseen palkkaan, ja kouluvuoden töissä ollut opettaja jää kesän ajaksi epävarmaan taloudelliseen tilanteeseen. Täten vakituisessa työsuhteessa olevat opettajat pääsevät ansaitulle kesälomalle pitkän lukuvuoden jälkeen, mutta määräaikaiset opettajat jäävät työttömäksi ja joutuvat usein etsimään kesätöitä pärjätäkseen taloudellisesti. 

Tämä on turhaa TE-toimistojen resurssien tuhlaamista, sillä työttömältä työnhakijalta vaaditaan jatkuvaa työnhakua myös kesäaikana, vaikka tietäisi opettajan töiden jatkuvan vasta syksyllä.

Samaa työtä tekevät opettajat ovat siis väkisinkin eriarvoisessa asemassa. Vakituiset opettajat pääsevät palautumaan kouluvuodesta kun taas määräaikaiset aloittavat pahimmassa tapauksessa muissa töissä heti lukuvuoden päättymisen jälkeen. On vaikeaa palautua kouluvuodesta, jos opettajan täytyy murehtia kesän toimeentulosta. 

Opettajien työllistyminen kesäajalla on haastavaa, sillä lukuvuosien välinen aika on vain noin kahden kuukauden mittainen. Opettajankoulutuksella työllistyminen kesäajalla on muutenkin epävarmaa, ja tilannetta pahentavat hallituksen heikennykset sosiaaliturvaan.

Hallitus pidentää työssäoloehtoa vuoden mittaiseksi ja euroistaa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan työssäoloehdon. Tämä heikentää määräaikaisten opettajien asemaa, ja erityisesti vastavalmistuneet opettajat eivät välttämättä täytä uusia ehtoja jääden näin ollen kesän aikana ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Tämä tilanne ei ole ainoastaan epäoikeudenmukainen, vaan se myös vaarantaa opettajien pitkän aikavälin hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen.

Vakinaista työpaikkaa on nykyisessä talous- ja työllisyystilanteessa vaikea saada, vaikka kentällä onkin kasvava pula rautaisista ammattilaisista. Lukuisia opettajan paikkoja on haussa ympäri Suomea, mutta ne ovat usein määräaikaisia. Opettajien määräaikaiset työsuhteet eivät kuitenkaan ole pelkästään vastavalmistuneiden ongelma, sillä pitkäänkin työskennelleiden työsuhteita saatetaan ketjuttaa vuodesta toiseen määräaikaisina. 

Lyhyiden määräaikaisuusjaksojen vähentäminen mahdollistaisi myös kouluhenkilökunnan jatkuvuuden. Jatkuvuus tuo turvaa niin opettajalle, oppilaalle kuin työyhteisöllekin ja parantaa opetuksen laatua pitkällä tähtäimellä.

Nykyiset määräaikaisuuden käytännöt lisäävät epäoikeudenmukaisuutta opettajien kesken, sillä opettajat tekevät samaa työtä, kohtaavat samat haasteet ja ovat yhtälailla vastuussa opetuksesta työsopimuksesta riippumatta, mutta se ei näy määräaikaisten opettajien kesäajan palkassa. Nämä käytänteet eivät ole pitkällä tähtäimellä toimiva ratkaisu ja lisäävät riskiä työuupumukseen.

Kesäkeskeytyksen aika tulisikin olla kaikille opettajille rauhoitettu ajanjakso palautumiseen riippumatta siitä, toimiiko opettaja vakituisessa vai määräaikaisessa työsuhteessa. Yhteiskuntamme tarvitsee työstään palautuneita ja työhön motivoituneita opettajia. 


Lisää aiheesta

15.8.2024

Isoja muutoksia työttömyysturvaan – kassaan liittyminen kannattaa silti edelleen

Opettajan uran alussa työsuhteet ovat usein lyhyitä, ja välissä on työttömyysjaksoja. Liittymällä työttömyyskassan jäseneksi voi jo opiskeluaikaisilla työsuhteilla kartuttaa tulevaa työttömyysturvaansa. Tänä vuonna tulee voimaan useita ansiopäivärahan tasoon ja työssäoloehdon kertymiseen liittyviä muutoksia.

13.5.2024

Roolin vaihto opiskelijasta opeksi

Korkeakoulutus takaa teoriapohjan, jolle opettajan ammattitaito rakentuu työkokemuksen myötä. Työelämään siirtyessään pääsee mukaan prosesseihin ja tilanteisiin, joita varten ei ole voinut opettajankoulutuksessa harjoitella, mutta joista kuitenkin selviytyy.

13.5.2024

”Tää on nyt ihan vaan tällanen tavallinen tarina”

Opintojen päättymisen kohdalla moni vastavalmistunut opettaja pohtii, mihin suuntaan elämä vie. Omaa jaksamistaan ja arvojaan kannattaa pohtia, mutta töitä voi lähteä rohkeasti hakemaan myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelta.

13.5.2024

Terveisiä kesälomalta!

Opiskelu on tekemistä, josta ei lomia kerry. Töiden, opiskelun ja rahan riittämisen kolminaisuus määrittääkin opiskelijan arkea mutta kun elämänvaihe on ohi, voi kaikki kokemukset nähdä arvokkaina ja itsensä monta uutta oppia rikkaampana.

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jaa sivu somessa

Tweet