Mikä SOOL?

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen kaikkien opettajaksi opiskelevien edunvalvoja ja palvelujärjestö. Liitto edistää ja valvoo jäsentensä etuja erityisesti koulutus-, sosiaali- ja nuorisopoliittisissa kysymyksissä sekä parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä vaikuttamalla opettajankoulutuksen kehittämiseen.

SOOL on paikallisten jäsenyhdistysten kattojärjestö ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n erityinen opiskelijajärjestö. Jäsenet eivät ole ammattijärjestön jäseniä, mutta saavat SOOLin kautta lähes kaikki OAJ:n jäsenedut.

SOOLiin kuuluu yli 7 000 eri alojen opettajaksi opiskelevaa. Päätösvaltaa liitossa käyttävät jäsenyhdistykset, jotka vastaavat paikallisesta toiminnasta ja edunvalvonnasta opettajankoulutuspaikkakunnilla yhteistyössä SOOLin hallituksen ja aluetoimijoiden kanssa.

SOOL tarjoaa jäsenistölleen henkilökohtaisia jäsenetuja ja pitää heidät ajan tasalla opetus- ja kasvatusalan ajankohtaisista ilmiöistä muun muassa järjestämällä webinaareja opettajankoulutuksessa usein vähäiselle huomiolle jäävistä teemoista. Jäsenyhdistysten toimijoita koulutetaan säännöllisesti yhdistystoimintaan ja paikalliseen edunvalvontaan liittyen.

SOOL on mukana vaikuttamassa opetus- ja kasvatusalan tulevaisuuteen laajalla yhteistyöllä päättäjien ja eri asiantuntijatahojen kanssa.

#opeopiskelijat #sunasiallaOrganisaatio

Suomen noin 15 000 opettajaopiskelijasta SOOLiin on järjestäytynyt noin 7 000. Liiton ylintä päätäntävaltaa käyttää sääntömääräisesti kerran vuodessa kokoontuva liittokokous.

Liittokokouksessa äänivaltaa käyttävät liiton 48 jäsenyhdistystä. Liittokokous valitsee liitolle puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kahdeksanjäsenisen hallituksen. Näiden toimikausi on vuoden mittainen, toukokuun alusta huhtikuun loppuun.

SOOLin toimistolla Helsingin Itä-Pasilassa työskentelee toiminnanjohtaja, koordinaattori ja tiedottaja. Aluetoimijat toteuttavat opettajankoulutuspaikkakunnilla SOOLin paikallista jäsenhankintaa, jäsenpalvelua ja koulutustoimintaa.


Yhteistyössä

SOOL tekee yhteistyötä opettaja- ja opiskelijajärjestöjen sekä opetushallinnon kanssa ja on Nuorisoalan kattojärjestö AllianssinKesälukioseuran, Kehittämiskeskus OpinkirjonPohjola-Nordenin nuorisoliiton sekä Taksvärkki ry:n jäsen.

Erityisen läheistä yhteistyö on  Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kanssa, jonka opiskelijajärjestönä SOOL toimii. SOOLilla on ääivaltainen edustus OAJ:n valtuustossa ja hallituksessa sekä hallituksen alaisissa toimikunnissa. OAJ:n kautta SOOLilla on äänivaltainen edustus myös keskusjärjestö Akavan hallituksessa.

SOOLin jäsenet saavat lähes kaikki OAJ:n jäsenedut mutta eivät ole ammattijärjestön varsinaisia jäseniä eikä heillä ole äänioikeutetta OAJ:n valtuustovaaleissa.

Pohjoismaista yhteistyötä tehdään Nordiska Lärarorganisationers Samråd NLS - Studerandeforumin kautta.


Tämän sisällön näyttäminen edellyttää, että hyväksyt markkinointievästeet.

Jaa sivu somessa

Tweet