27.8.2020

Tasapuolisuus opinnoissa on taattava myös poikkeuksellisina aikoina

Eri korkeakouluilla on pandemian suhteen toisistaan poikkeavia käytäntöjä, joten vaikka järjestelyt eivät ole kaikkialla samanlaisia, opiskelijoiden yhdenvertaisuus myös korkeakoulujen välillä on turvattava.

KALLE LIUSKI
Opeopiskelija 3/20

TÄTÄ TEKSTIÄ kirjoittaessa huoli pahenevasta koronatilanteesta on nostanut taas päätään. Maski- ja etätyösuositukset ovat tulleet osaksi alkavaa lukukautta. Samalla tilanne koskettaa hyvin paljon myös korkeakouluja ja opettajaopiskelijoita. Meidän kaikkien tärkeänä yhteisenä tehtävänä on huolehtia omasta ja toisten turvallisuudesta, mutta samalla yhteiskunnan eri toimintojen on pyörittävä uudella normaalilla tavalla.

Tämä lehti tulee syksyn opintojen aloituksen yhteydessä myös monelle uudelle opettajaopiskelijalle kotiin. Monella teistä innostus ja onnellisuus opiskelupaikasta sekä tulevista opinnoista on saattanut saada myös aikaan pientä huolta syksyn ja opintojen toteutuksesta. Ei kannata kuitenkaan huolehtia asiasta liikaa, vaan nauttia uudesta elämänvaiheesta rajoitusten puitteissa!

KEVÄÄLLÄ KORKEAKOULUT sopeutuivat hyvin haastavaan tilanteeseen. Tänä syksynä ollaan uuden edessä sen puolesta, että tuoreet opiskelijat tulee perehdyttää opintoihin ja osaksi korkeakoulumaailmaa poikkeuksellisilla tavoilla. Vastuu turvallisesta orientoitumisjakson toteutumisesta on korkeakoulujen lisäksi myös kaikkien opiskelijoiden harteilla. Eri korkeakouluilla on kuitenkin toisistaan poikkeavia käytäntöjä, joten vaikka järjestelyt eivät ole kaikkialla samanlaisia, opiskelijoiden yhdenvertaisuus myös korkeakoulujen välillä on turvattava.

OMAN OSANSA syksyyn tuovat myös opetusharjoittelut. Keväällä osa opetusharjoitteluista siirrettiin syksyyn ja suurin osa toteutettiin etänä, mutta nyt toimintatavat ja harjoitteluiden toteutus tulee miettiä uudelleen. SOOL päivitti uuden version Suosituksista ohjatulle opetusharjoittelulle tähän syksyyn. Poikkeuksellisina aikoina on tärkeä muistaa taata tasapuolinen mahdollisuus opetusharjoitteluun osallistumiseen kaikille opiskelijoille, sekä mahdollistaa turvallinen harjoittelun toteutus.

Jokaisella opetusharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla ja opetusharjoittelun ohjaajalla on edelleenkin myös omat vastuunsa ja velvollisuutensa. Tärkeitä huomioita molemmille osapuolille on koottu uusiin suosituksiin. Toivottavasti myös tänä syksynä te yhdessä tutustutte näihin vastuisiin ja velvollisuuksiin SOOLin suositusten avulla.

KAIKESTA EPÄVARMUUDESTA huolimatta haluan toivottaa jokaiselle uudelle sekä opintoja jatkavalle opeopiskelijalle ja korkeakoulujen henkilökunnalle antoisaa syksyä. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!


Lisää aiheesta

11.4.2021

Liittokokous: Ratkaisu kiusaamisen ja väkivallan kitkemiseen löytyy opetus- ja kasvatusalalta

SOOLin liittokokous vaatii, että Suomessa varhaiskasvatusyksiköissä ja oppilaitoksissa tapahtuva kiusaaminen ja väkivalta otetaan nykyistä vakavammin. Kiusaamisen vastaiseen työhön vaaditaan siihen tarvittavat resurssit. Kiusaamisen ennaltaehkäisyyn sekä puuttumiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota opettajaopinnoissa. Vaadimme myös, että kiusaamista ja väkivaltaa tulisi tutkia enemmän ja kehittää tehokkaita menetelmiä näiden ehkäisyyn.

11.4.2021

SOOLin etäliittokokous: Markus Helin puheenjohtajaksi

Henkilövalintojen lisäksi SOOLin sääntömääräinen liittokokous päätti liiton toimintasuunnitelmista ja jäsenmaksusta sekä hyväksyi liitolle uuden yhdenvertaisuusohjelman. Liittokokous järjestettiin kaksipäiväisenä 10.–11. huhtikuuta ja jo toista kertaa etäyhteyksin.

6.4.2021

Sinustako SOOLin aluetoimija?

Haemme uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Jyväskylään, Ouluun, Rovaniemelle, Tampereelle ja Turkuun. Oletko toimeen tarttuva tekijä ja tunnetko opeopiskelijoiden tarpeet paikkakunnallasi? Haluaisitko olla lisäämässä SOOLin näkyvyyttä opiskelukaupungissasi, järjestämässä hyödyllisiä koulutuksia sekä luomassa toimintaa, joka hyödyttää opeopiskelijoita ja lisää opeopiskelijoiden yhteisöllisyyttä. Nyt on mahdollisuutesi päästä vaikuttamaan, mitä kaikkea just sun kampuksella tapahtuu!

3.3.2021

Opeopiskelijat tarttuivat liikuntahaasteeseen

SOOLin liikuntahaasteeseen osallistui yhteensä 29 joukkuetta ja liikuntasuorituksia ilmoitettiin lähes 900. Voittajajoukkue palkitaan hyvinvointipalkinnolla ja yksittäisten osallistujien kesken arvottiin älykelloja.

10.2.2021

Kansankynttilät norminpurkutalkoissa

Blogi | AINO YLIPIESSA

Jaa sivu somessa

Tweet