19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

LILLI MATVEINEN
Opeopiskelija 1/24


SOOLin Talvipäivien 2024 maskottina loikkii Särmä Sähläsääri.

SOOLin Talvipäivät järjestetään tänä vuonna Tampereella, ja tapahtuman järjestämistä varten on luotu uusi yhdistys Tampereen SOOLin Talvipäivät eli TASOTA ry. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii SOOLin emeritapuheenjohtaja Hanna Rahkonen, joka avaa tässä jutussa Tampereen Talvipäivien taustoja. 

Kaikki alkoi jo Rahkosen fuksivuonna, kun hän heitti ilmaan vitsin ettei valmistu, ennen kuin Talvipäivät järjestetään Tampereella. Hän ehti valmistua vajaa vuosi ennen Talvipäiviä, mutta idea sai lisäpontta 2022 talvella, kun Rahkonen istui iltaa oman järjestönsä vanhojen puheenjohtajistojen kanssa.

Vanha aktiiviporukka innostui Rahkosen ajatuksesta järjestää Talvipäivät, ja hakemus kirjoitettiin siltä istumalta luonnokseksi Wordiin teemoja myöten. Ideaa jaettiin muille tamperelaisille SOOLin järjestöille, sillä tapahtumaa järjestämään tarvittiin jokaisen jäsenjärjestön tyyppejä, ja onneksi innostus valtasi huipputekijät. 

Talvipäivä-prosessi lähti käyntiin alkusysäyksensä jälkeen reippaasti. Ydinporukka suunnitteli ja keskusteli alkuvuonna 2023 ja valmistautui suunnattomalla jännityksellä senvuotisiin Talvipäiviin. Kukaan ei tiennyt ennen Oulun Talvipäiviä, että seuraavat SOOLin Talvipäivät järjestetään Tampereella – ei edes SOOLin silloinen puheenjohtaja Rahkonen, joka oli luonnollisesti jätetty valintaprosessin ulkopuolelle. Iltabileissä hän sai itse istuvana liiton puheenjohtajana huutaa yleisölle Talvipäivien järjestämisestä vuonna 2024 Tampereella. 

Majoituskoulujen metsästys

Rekrytointi avattiin heti maanantaina Talvipäivien jälkeen ja tamperelaisia opeopiskelijoita saatiin kasattua suuri ja innostunut tekijäporukka monista hakijoista. Edellinen talvipäiväyhdistys Ookko ry koulutti tulevan talvipäiväyhdistyksen hallitusta, ja sen jälkeen koulutettiin muita toimijoita.

Varsinainen talvipäiväyhdistys perustettiin huhtikuussa ja sai nimekseen TASOTA ry. Yhdistyksen perustaminen itsessään ei ollut Rahkosen mukaan suuri ponnistus, sillä Oulun talvipäiväyhdistykseltä oli saatu hyvät materiaalit valmiina. Hänen mukaansa se oli oikeastaan melko opettavaista ja mielenkiintoista, sillä harva ihminen pääsee moista kokemaan koko elämänsä aikana.

Kevät 2023 sujuikin visioinnin ja ideoinnin parissa, kesän ajan ajatukset saivat muhia mielessä ja syksyllä visioista siirryttiin selkeisiin tavoitteisiin. Kevään ja kesän konkreettiset tekemiset liittyivät kaupungin tapaamisiin sekä koulujen ja iltabilepaikan etsimiseen. Elokuusta lähtien toimikunnat alkoivat tapaamaan aktiivisesti ja lipunmyyntiä alettiin pohtimaan tarkemmin.

Alkusyksystä sitten saatiin sovittua iltabilepaikka, joka vahvisti tapahtumaviikonlopun päivämäärän ja edisti tapahtuman jatkosuunnittelua. Syksyn touhuihin kuului myös majoituskoulujen metsästys, ohjelman suunnittelu, vapaaehtoisvuorojen pohdinta, koulujen ja kyytien kartoitus sekä kaikesta viestiminen saavutettavasti. Kaiken kruunasi lipunmyynti, joka oli uskomaton kokemus Rahkoselle, sillä liput myytiin ennätysajassa – tosin Rahkosen hypetys jäi myöhemmälle ajalle työpäivän ollessa täydessä vauhdissa.

”Talvipäivissä on kyse
yhteisen opettajuuden
vaalimisesta ja
muistojen luomisesta.”

TASOTAn työt eivät pääty Talvipäiviin vaan tapahtuman jälkeen luvassa on palautteiden lukeminen, kiitokset toimijoille, yhdistyksen purkaminen sekä seuraavien Talvipäivien tekijöiden perehdyttäminen. Etenkin perehdyttämiseen Rahkonen haluaa kiinnittää huomiota, sillä hänen ja muiden järjestäjien perehdytys on ollut timanttista – kiitos edeltäjien ja SOOLin toimiston. Rahkonen haluaa hyvän perinnön siirtyvän eteenpäin.

Yhdistyksen puheenjohtajan tehtävä on ollut Rahkoselle helppo, kun TASOTAn hallitus on toiminut esimerkillisesti työskennellessään SOOLin Talvipäivien eteen. Puheenjohtajisto taas on vastannut siitä, että asiat hoituvat yleisellä tasolla ja heillä on ollut selkeät vastuunjaot kuormittumisen ehkäisemiseksi vapaaehtoistoimintaa tehtäessä. 

Rahkonen ei olisi muutenkaan lähtenyt tekemään Talvipäiviä, ellei olisi saanut luottotyyppejä puheenjohtajistoon. Varapuheenjohtajat Nea Nieminen ja Sami Perkiö ovat olleet elintärkeä tuki ja turva tapahtumaa järjestäessä. 

Talvipäiviä varten on tarvittu laaja joukko tamperelaisia opeopiskelijoita, jotka tekevät vapaaehtoistyönä eri toimikunnissa yhden viikonlopun superfestivaalia. Tämä 45 hengen porukka koostuu Rahkosen mukaan sitoutuneista tekijöistä, jotka puhaltavat yhteen hiileen ja ovat avoimia. Talvipäivien järjestäjien työnjako toimikuntiin on mukaelma Oulun talvipäiväyhdistyksestä ja heidän vinkkiensä mukaisesti tekijöitä on nyt myös hieman enemmän.

Kun kaikki kallistuu

Hanna Rahkosen mukaan parasta Talvipäivien järjestämisessä on ollut mahdollisuuden tarjoaminen opeopiskelijoille heidän opintojensa parhaaseen viikonloppuun. Talvipäivillehän tulee hokeman mukaan osallistua ”vähintään kerran opeopintojen aikana – tai jopa joka vuosi”. Suuren tapahtuman järjestämisprosessista on saanut valtavasti kokemusta ja oppeja, joita pääsee varmasti hyödyntämään tulevaisuudessa. On myös ollut palkitsevaa työskennellä ja jakaa tämä kokemus huipputyyppien kanssa.

Mahtavaa on myös Talvipäivillä vallitseva yhteisöllisyys ja mahdollisuus hetkeen, jona voi rentoutua opinnoista. Talvipäivillä voi keskustella eri paikkakuntien saman alan opiskelijoiden kanssa tai vaihtaa ajatuksia eri opintosuuntien edustajien kesken. Talvipäivissä on Rahkosen mukaan kyse eritoten yhteisen opettajuuden vaalimisesta ja muistojen luomisesta.

Haastavinta suuren tapahtuman luomisessa on tänä vuonna ollut raha, sillä kaikki on koko ajan kallistunut. Myös opiskelijoiden toimeentulon huomioon ottaminen on haastanut samalla, kun kaikki tapahtuman järjestämisessä maksaa. On pitänyt tehdä lisätalousarvio ja nostaa lipun hintaa, jotta on voitu taata hyvä ja laadukas tapahtuma. Myös deadlinet ovat olleet haastavia, sillä ne tulevat nopealla aikataululla. Lisäksi suurten kokonaisuuksien delegointi on alussa tuottanut haasteita. 

Tällä hetkellä Rahkosen fiilikset ovat innokkaat. Hän ei malttaisi odottaa tapahtuman alkamista ja kaikkien yli 3 000 opeopiskelijan näkemistä haalareiden eri väreissä Tampereen kaupungin siluetissa. Nämä saattavat olla myös viimeiset Talvipäivät Rahkoselle, joka on kokenut niitä jo viidet. Itse järjestäjänä näkökulma saattaa olla myös erilainen, mitä kävijänä on ollut, joten sitäkin Rahkonen pohtii mielenkiinnolla.

Rahkonen mainitsee odottamistaan asioista myös Robinin Me tehtiin tää -kappaletta, vaikka hän ei artistin settilistaaa tiedäkään. Hän toivoo voivansa laulaa biisin ja jakaa hetken yhdessä TASOTA-aktiivien kanssa lauantaina.

Kapula seuraaville

Myös rentoutuminen on Rahkosen mielessä. Suuren työn jälkeen Rahkonen odottaa, että niin hän kuin esimerkiksi vapaaehtoiset pääsevät rentoutumaan ja vapautumaan vastuusta. 

Seuraavat vastuulliset selviävät Talvipäivillä, kun lauantain iltabileissä paljastetaan SOOLin Talvipäivien 2025 järjestäjäkaupunki. Siitäkin Rahkonen on innoissaan. Hän kiteyttää, että oikeastaan jokainen Talvipäivillä tapahtuva asia on odottamisen ja hypetyksen arvoinen.


Järjestelyistä vastaavan TASOTA ry:n hallitus 100 aamua Talvipäiviin -iltakoulussa. Hanna Rahkonen eturivissä kolmas vasemmalta. Kuva Veera Tervo


Parasta Talvipäivien järjestämisessä...

Viestintätiimi:
”Omannäköisen sisällön tekeminen, oman luovuuden käyttäminen, ideointi ja oman työnjäljen näkeminen somessa sekä itselle todella mieluisan tapahtuman tekeminen kulissien taakse kurkistaen on ollut parasta.” 

Taloustiimi:
”Talvipäivien talouden parissa työskentely on opettanut paljon uutta talouden hallinnasta ja yritysyhteistyöstä sekä ennen kaikkea antanut laajasti ymmärrystä siitä, kuinka paljon on asioita, jotka pitää tämän kokoluokan tapahtuman tekemisessä huomioida.”

Ohjelmatiimi:
”Parasta on se, että saa järjestää monipuolisesti erilaisia tapahtumia ja että pääsee hyödyntämään luovuutta ja kehittämään myös uusia tapahtumia.”

Talviriehatiimi:
”Talviriehan järjestämisessä on parasta se, että pääsee järjestämään tapahtumaa, jonka ainoa tarkoitus hauskanpito. Samalla pääsee tutustumaan uusiin yhteistyötahoihin ja tapahtumanjärjestämistaidot kehittyvät suuremman tapahtuman myötä.”

Iltabiletiimi:
”Parasta on ollut päästä vaikuttamaan tunnelmaan, musiikkiin ja tapahtuman kokonaisfiilikseen sekä nähdä, miten pienetkin yksityiskohdat vaikuttavat juhlan onnistumiseen.”

Logistiikkatiimi: 
”Logistiikan vastuulla Talvipäivistä suurimpana on koulumajoitusten hoitaminen ja on mielenkiintoista päästä tekemään yhteistyötä kaupungin liikuntapalveluiden sekä koulujen hallintojen kanssa, sillä sitä ei tule ajatelleeksi, kuinka monta eri toimijaa ja tahoa on mukana vastaamassa tilakysymyksistä.”

Vapaaehtoistiimi:
”Parasta on se, että on päässyt rakentamaan lipunmyyntiä ja sitten itse pääviikonlopun koittaessa saa kohdata ne tyypit lipunmyynnin toisella puolella – etenkin mukana olevat vapaaehtoiset, joiden kanssa kanssa päästään mahdollistamaan tapahtuman onnistuminen.”


Opeopiskelijan printtijulkaisu on sataprosenttisesti hiilineutraali.

Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet