17.4.2016

Liittokokous: Lisää monikulttuurisuustaitoja opettajankoulutukseen

SOOLin liittokokous vaatii opettajankoulutuslaitoksia huomioimaan monikulttuurisuuskasvatuksen osana opintoja entistä vahvemmin. Opettajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kohdata oppija ennakkoluulottomasti tämän kulttuuritaustasta riippumatta.

LIITTOKOKOUKSEN JULKILAUSUMA

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry:n liittokokous vaatii opettajankoulutuslaitoksia huomioimaan monikulttuurisuuskasvatuksen osana opintoja entistä vahvemmin. Maahanmuuttajataustaisten oppijoiden määrä on viime vuosina kasvanut Suomessa ja tulee jatkossakin kasvamaan. Tällä hetkellä monikulttuurisuustaitojen opetuksessa on kuitenkin suuria eroja eri opettajankoulutusyksiköiden välillä. Opettajankoulutuksen tulee tarjota kaikille tuleville opettajille tarpeeksi välineitä toimia monikulttuurisissa oppijaryhmissä.

Laadukas ja monipuolinen opettajankoulutus takaa laadukkaan koulutuksen ja kasvatuksen koko koulutuspolulla. Koulutus taas on avainasemassa kotoutumisessa ja yhteiskuntaan integroitumisessa. Suomen tai ruotsin kielen oppiminen ja Suomeen integroituminen edellyttävät mahdollisuutta osallistua laadukkaaseen kasvatukseen ja koulutukseen aina varhaiskasvatuksesta aikuisopintoihin. Tämä taataan sillä, että jokaisella on kulttuuritaustasta tai sosioekonomisesta taustasta huolimatta yhdenvertainen mahdollisuus kouluttautua opettajaksi. Jo tällä hetkellä on huutava pula esimerkiksi pätevistä islamin opettajista.

Jokainen opettaja toimii kielen ja kulttuurin opettajana. Kulttuurisen monimuotoisuuden ja monikielisyyden arvostaminen sekä kielitietoisuuden kehittäminen tulee vakiinnuttaa osaksi oppilaitosten ja päiväkotien toimintakulttuuria. Kaikille opettajille on tarjottava välineitä kohdata ja tukea suomi ja ruotsi toisena kielenä -oppijoita. Riittävä kielitaito takaa yhdenvertaisuuden oppijoiden kesken. Oppijoilla on oikeus opiskella omaa äidinkieltään, joten on pidettävä huolta, että päteviä eri kielien opettajia on riittävästi vastaamaan kentän tarpeisiin. Kielelliseen ja kulttuuriseen monimuotoisuuteen liittyvää osaamista pitää kehittää, ja se tulee sisällyttää opettajien perus- ja täydennyskoulutukseen.

Opettajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kohdata oppija ennakkoluulottomasti tämän kulttuuritaustasta riippumatta. Monikulttuurisuuden lisääminen opettajaopintoihin auttaa opiskelijaa tunnistamaan omat ennakkokäsityksensä ja tarkastelemaan niitä kriittisesti sekä ehkäisemään mahdollisia pelkoja monikulttuurisuuteen liittyen. Jokaisen opettajan peruskoulutukseen tulee lisätä monikulttuurisuustaitojen opiskelua. Monikulttuurisuustaitoja ei voi oppia vain lukemalla, vaan opintojen tulee sisältää myös aitoja kulttuurisia kohtaamisia.

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry hyväksyi liittokokouksessaan 17.4. Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman. Julkaisu on liiton tärkein koulutuspoliittinen asiakirja. Monikulttuurisuus on yksi ohjelman teemoista.


Lisää aiheesta

23.4.2025

Lakkovaroitus Tampereen yliopistoon – SOOL mukana

Yliopistojen työehtosopimuksesta ei ole saavutettu ratkaisua ja neuvottelujen vauhdittamiseksi työntekijöitä edustavat järjestöt ovat jättäneet Tampereen yliopistoa koskevan lakkovaroituksen. Lakko toteutuisi 7. toukokuuta.

13.4.2025

Kulttuuri on kaikkialla

Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.

13.4.2025

Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi

Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

Jaa sivu somessa

Tweet