18.12.2020

Nuoria demokratian sotureita kaivataan

Blogi | MIKAELA RANTO

Luokanopettajaksi Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Mikaela Ranto, 23, on Viitasaaren kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen.

Ensi keväänä koittaa taas se aika, kun kaduille nousee ehdokasjulisteita ja keskustassa koitetaan tökätä käteen eri puolueiden flaiereita. On nimittäin jälleen ah niin ihanien ja samaan aikaan jännittävien kuntavaalien aika! Myös moni opiskelija miettii, pitäisikö minun lähteä ehdolle? Tuleeko liian kiire? Osaanko? Kärsiikö opinnot? Voisiko kuntapolitiikka olla just mun juttu?

Kun itse lähdin ehdolle kuntavaaleissa 2017, mietin samoja kysymyksiä. Jännitti, mutta lähdin silti. Nyt olen ollut kohta neljä kulunutta vuotta Viitasaaren kaupunginvaltuustossa sekä sivistyslautakunnassa. Näistä kolme vuotta olen opiskellut samaan aikaan Jyväskylän yliopistossa luokanopettajaksi. Opintojen ja politiikan yhdistäminen on siis ollut itselleni arkipäivää. Kuntapolitiikka antaa ja opettaa, mutta parasta on kuitenkin ollut se, että pääsee itse vaikuttamaan asioihin. Oma osaamiseni on jännittänyt minua paljon ja jännittää välillä edelleen. Olen oman valtuustoni nuorin jäsen sekä samaan aikaan ainoa toisella paikkakunnalla asuva. En kuitenkaan koe ikäni vaikuttaneen osaamiseeni, kun vain itse perehtyy asioihin ja kysyy aina, jos ei tiedä. Kuntapolitiikka on tiimityötä, jossa apua saa aina.

Kuntapolitiikan ja opintojen yhdistäminen on ollut ajoittain haastavaa, mutta ei missään kohtaa mahdotonta. Yliopisto-opinnot ovat onneksi, niin minun kuin usean muunkin opiskelevan kunnanvaltuutetun kohdalla, hyvin joustavia. Kurssipoissaoloja on voinut korvata joustavasti ja omaa lukujärjestystä aikatauluttaa niin, ettei ennalta tiedettyjen valtuustoaikataulujen päällä ole ollut opintoja. Näin sain järjestettyä esimerkiksi kokonaan ensimmäisen opiskeluvuoteni, joka kuitenkin oli täynnä opintoja.

Yliopistolla moni on ollut myös hyvin kannustava kuntapolitiikkaa kohtaan. Nuoria demokratian sotureita kaivataan kuntiin päättämään ympäri Suomea. On äärimmäisen tärkeää, että myös opiskelijat pystyvät osallistumaan kuntatason vaikuttamiseen ja istumaan päättävissä elimissä, vaikka asuisivatkin toisella paikkakunnalla. Myös kaupunginvaltuustossa pysyvä asumiseni toisella paikkakunnalla opiskelujen takia ja tästä johtuvat tiukat aikataulut, jatkuva reissaaminen ja satunnaiset poissaolot kokouksista on nähty suopeasti. On jokaisen kunnan etu, että valtuustossa ja kunnassa saadaan kuulla aidosti erilaisten ihmisten mielipiteitä sekä näkökulmia, myös opiskelijoiden.

Myönnän, että välillä on kyllä ollut kiire ja myöhään venyneitä arki-iltoja valtuustosta johtuen. Itselleni eniten haasteita on tuottanut matkustaminen Jyväskylän ja Viitasaaren välillä huonojen bussiyhteyksien takia, jolloin kokouspäivät ovat venyneet usein yön yli kestäviksi reissuiksi. Mutta kuten aiemmin sanoin, poissaolot opinnoista on ollut helppo korvata ja mahdollisuus osallistua etänä tuonut sujuvuutta arkeen.

Mahdollisuus osallistua etänä kuntien kokouksiin on viimeistään koronan myötä lisääntynyt hurjasti. Tällöin kokoustaminen on sujunut rennosti kotoa tai yliopistolta käsin, vaikkapa luennon ja iltarientojen välissä ilman minkäänlaista stressiä. Opintoni eivät taas ole viivästyneet laisinkaan valtuuston takia.

Siispä sinä, joka nyt mietit, voisitko olla kunnanvaltuutettu seuraavalla kaudella: vastaus on kyllä. Kannustan jokaista, joka nyt ehdokkuuttaan kevään vaaleihin pohtii. Meitä opiskelijoita tarvitaan kuntapolitiikkaan!


Haluaisitko sinä kirjoittaa SOOLin blogiin? Kirjoitusten ei tarvitse myöntäillä SOOLin kantoja tai joitain tiettyjä näkemyksiä, ja julkaisusta päätetään aina tapauskohtaisesti. Lähetä valmis kirjoitus tai tiedustelusi osoitteeseen blogi@sool.fi


 


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet