12.5.2023

Koko kentän asialla

EMPPU LAAKKONEN | Blogi


Kirjoittaja on SOOLin puheenjohtaja kaudella 2023–2024.

SOOL sai torstaina 11. toukokuuta noin kello 15.12 (paikalla olleen emeritapuheenjohtaja Hanna Rahkosen laittamasta viestistä päätellen) täysvaltaisen osallistumisoikeuden OAJ:n valtuustoon sekä täysivaltaisen paikan OAJ:n hallitukseen. Aiemmin opiskelijoilla on ollut niin valtuustossa kuin hallituksessakin vain puhe- ja läsnäolo-oikeus. Valtuusto päätti muutoksesta yksimielisesti äänestämättä.

En toiminut vielä silloin SOOLissa, mutta muistan elävästi, kun edellisen kerran tätä asiasta äänestäessään valtuusto ei päätynyt samaan päätökseen. Tunsin oloni pettyneeksi ja surulliseksi, enkä pystynyt ymmärtämään miten sellaiseen lopputulemaan oli päädytty. Opiskelijana sain viestin, ettei minun näkemykseeni luotettu.

Näin myöhemmin, SOOLin hallitustoimintaan päätyneenä, olen kuitenkin saanut tietää, että kyseessä on tuolloin ollut monien valitettavien tekijöiden summa, eikä pahantahtoinen päätös opiskelijoiden näkemystä vastaan. Vaikutus oli kuitenkin niin suuri, että siitä keskustellaan kampuksilla edelleen ja ajoihan se minutkin hakemaan hallitukseen suoraan sorvin ääreen.

Äänioikeus valtuustossa on opiskelijoille erittäin merkittävä asia. Muutos mahdollistaa entistä vaikuttavamman linjan yhteistyön SOOLin ja OAJ:n välillä. Vaikka meillä on jo edustusta esimerkiksi OAJ:n hallituksen alaisissa toimikunnissa, valtuustossa äänivaltaisuus on nimenomaan merkittävää siksi, että siellä tehdään koko OAJ:tä koskevia linjauksia.

Äänioikeus valtuustossa ja paikka OAJ:n hallituksessa mahdollistavat opeopiskelijoiden äänen kuulumisen entistä voimakkaammin ammattijärjestön sisällä. Valtuuston päätös myöntää nämä SOOLille on iso luottamuksen osoitus, ja kunniakirja meidän asiantuntijuudellemme alamme opiskelijoina ja tulevina alan ammattilaisina. Koen, oikeastaaan tiedän, että SOOLilla on paljon annettavaa valtuustolle ja hallitukselle opeopiskelijoiden edunvalvonnan asiantuntijoina.

Tällä kaikella on myös suurta symbolista merkitystä. Aikana, jolloin opiskelijoiden mielenterveys on kriisiytynyt, talousmaisemat näyttävät erittäin uhkaavilta ja paine repiä paperit ulos korkeakoulusta on intensiivisempi kuin koskaan, ovat kaikki mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen kultaakin arvokkaampia.

Kiitos OAJ:n valtuustolle tämän päätöksen tekemisestä. Merkitys on ehkä suurempi kuin tällä hetkellä välttämättä ymmärrätte. SOOL on ylpeästi kaikkien opeopiskelijoiden asialla, eli myös koko opetus-, kasvatus- ja tutkimuskentän asialla.


Haluaisitko sinä kirjoittaa SOOLin blogiin? Kirjoitusten ei tarvitse myöntäillä SOOLin kantoja tai joitain tiettyjä näkemyksiä, ja julkaisusta päätetään aina tapauskohtaisesti. Lähetä valmis kirjoitus tai tiedustelusi osoitteeseen blogi@sool.fiLisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet