13.1.2022

Aluevaaleissa on kyse myös nuorten asioista

Blogi | MARKUS HELIN


Kirjoittaja on SOOLin puheenjohtaja kaudella 2021–2022.

Vuosi 2022 on viime vuoden ja tulevan vuoden tapaan vaalivuosi. Aluevaalit järjestetään ensimmäistä kertaa ja siitä syystä moni ei välttämättä tiedä tarkalleen, mitä hyvinvointialueiden valtuustot tekevät.

Hyvinvointialueilla tulee olemaan laaja kirjo lakisääteisiä tehtäviä. Toiminnan alkaessa hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon, sekä pelastustoimen järjestämisessä. Soteen sisältyy muun muassa mielenterveyspalvelut- ja päihdepalvelut, oppilas- ja opiskelijahuolto, sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelut.

Koska hyvinvointialueet ovat uusi asia, emme voi vielä täysin tietää uudistuksen kaikkia vaikutuksia. Luulen vahvasti, että tämä ensimmäinen kausi hyvinvointialueilla määrittää pitkälle tulevaisuuteen alueiden suunnan.

Joidenkin kyselyiden mukaan aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 40:n prosentin. Tämä ei tietenkään ole hyvä asia. Demokratiassa kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa, ja ennakkoäänestyksen myötä kaikilla äänioikeutetuilla pitäisi olla myös mahdollisuus ehtiä käydä äänestämässä. Jos kuitenkin vain alle puolet kansasta äänestää, niin saammeko alueille asukkaiden näköiset valtuustot?

Nuorten äänestysprosentit ovat keskiarvojen alapuolella. Kunnallisvaaleissa vain joka kolmas 18–24-vuotias käytti ääntään. Se oli noin puoli prosenttia enemmän kuin edellisissä kunnallisvaaleissa. Eipä kuitenkaan koko maan äänestysprosentissakaan hurraamista ollut. Vain vähän yli puolet suomalaisista käytti äänioikeuttaan viimeisimmissä vaaleissa.

Aluevaaleissa käsitellään juuri niitä asioita, mistä nuoret ovat olleet huolissaan. Mielenterveyspalvelut, opiskelijahuolto ja nuorten palvelut ovat huolestuttaneet opiskelijoita. Jos ei käytä ääntään vaikuttamiseen, niin jälkikäteen päätöksistä valittaminen menettää pohjan.

Joskus saattaa tuntua, että omalla äänellä ei ole mitään väliä, koska muut kuitenkin äänestävät. Äänestäessä kenenkään muun äänellä ei pitäisi olla väliä kuin omalla äänellä. On epätodennäköistä, että vain yhdellä äänellä kukaan pääsee valtuustoon, mutta pienistä puroista syntyy virtaava joki.

Mitä enemmän ihmiset käyttävät ääntään, sitä todennäköisemmin saamme hyvinvointialueiden asukkaiden näköiset valtuustot. Sama koskee kaikkia muitakin vaaleja nyt ja tulevaisuudessa. Käytä siis ääntäsi aluevaaleissa ja äänestä juuri sinulle sopivaa ehdokasta, joka on huolissaan samoista asioista kuin sinä ja haluaa edistää niitä asioita, mitä sinäkin edistäisit.

On epätodennäköistä, että pääset äänestämään henkilöä, joka on kaikesta aivan täysin samaa mieltä kuin sinä, ellet ole itse ehdolla. Itsekään en ole vielä täysin varma ketä äänestän, mutta olen varma, että löydän itselleni sopivan ehdokkaan, kun teen pari vaalikonetta ja käytän vähän aikaa päivästäni ehdokkaisiin tutustumiseen.

Voit käyttää ääntäsi ennakkoon vapaasti valitsemassasi äänestyspaikassa 12.–18.1. tai vaalipäivänä sunnuntaina 23.1. äänioikeusilmoituksessa mainitussa kohteessa.
 


Haluaisitko sinä kirjoittaa SOOLin blogiin? Kirjoitusten ei tarvitse myöntäillä SOOLin kantoja tai joitain tiettyjä näkemyksiä, ja julkaisusta päätetään aina tapauskohtaisesti. Lähetä valmis kirjoitus tai tiedustelusi osoitteeseen blogi@sool.fi


 


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet