18.11.2021

Tuttu ja turvallinen turvallisuus

Absoluuttista turvallisuutta ei tule olemaan, sillä sitä on mahdotonta määritellä.

MARKUS HELIN
Opeopiskelija 4/21

”MISSÄ OLIT WTC-iskujen aikaan?” Kysymys, joka yhdisti maailmaa 20 vuotta sitten. Kahdenkymmenen vuoden aikana maailmassa on ehtinyt tapahtua paljon ja turvallisuuden nimissä on tehty merkittäviä päätöksiä. Mikään ei yhdistä ihmisiä niin kuin katastrofi tai onnettomuus. Kansaa saattaa yhdistää esimerkiksi oman maan jalkapallojoukkueen voitto finaalissa, mutta jos jonkun pitää voittaa, niin silloin jonkun pitää myös hävitä.

Onnettomuuksissa ei ole voittajia ja siksi ihmiset haluavat tulla yhteen etsimään toivoa. 

Absoluuttista turvallisuutta ei varmaan ikinä tule olemaan, sillä sitä on mahdotonta määritellä. Esimerkiksi peltipoliisien on tarkoitus valvoa tieturvallisuutta, mutta kuinkahan moni ajaa tolpan ohi ja miettii, että ”hyvä kun tuo tarkastaa ajanko oikeaa nopeutta”. Todellinen reaktio taitaa pikemminkin olla ”mikä oli oikea nopeusrajoitus ja mitä jos nyt tuleekin sakot”.

Pelko ei luo turvaa, vaan se luo varovaisuutta. Voiko kuitenkaan pelossa elää turvallisesti? Itse ainakin sanoisin, että ei voi.

IHMINEN ON turvallisuuden näkökulmasta riippuvainen muista ihmisistä ja luonnosta. Itse voi elää niin hyvin lakien ja sääntöjen mukaan kuin vain voi, ja näin edistää turvallisuutta. Turvallisuuden rikkomiseen riittää kuitenkin esimerkiksi yksi humaltunut ihminen ratin takana, tai vaikka katolta putoava lumi, tai mehiläisen pisto, tai salaman isku, tai vaikkapa kahvinkeittimen päälle jättäminen. 

Toivottavasti äskeinen luettelo ei aiheuttanut ahdistusta tai pelkoa. Näitä asioita vaan nyt välillä tapahtuu, mutta todennäköisyydet kaikkiin näihin ovat oikeasti aika pieniä. Kahvinkeitin ei esimerkiksi mielestäni ole niin merkittävä turvallisuusriski, sillä arvioisin, että maailmassa päivän aikana kahvinkeitin laitetaan päälle miljardi kertaa. Monelle isompi riski on lähteä ovesta ulos ilman aamukuppia.

Jokaisessa teossa mitä teemme päivän aikana on omat riskinsä. Suurimmat riskit saattavat kuitenkin piileksiä siinä, mitä tapahtuu jos emme tee mitään.

PIENI PELON tunne on välillä ihan tervettä. Me emme ihmisinä voi kuitenkaan juuri tehdä muuta turvallisuuden edistämiseen kuin pyrkiä itse tekemään päätöksiä, jotka johtavat turvallisempaan maailmaan. Jokainen tietää mitä turvallisuus tarkoittaa. 

Jokainen myös tietää mikä omasta mielestä on oikein ja väärin. Jos pelaamme yhdessä, niin voimme juhlia voittoa yhdessä. Tehdään siis maailmasta turvallisempi yksi askel kerrallaan niin fyysisesti, henkisesti kuin psyykkisesti.


Lisää aiheesta

27.8.2024

Vuoden harjoittelunohjaaja Pasi Sorjonen: Ei voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Pasi luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

27.8.2024

Hei kotikokit, kutsumuskokit tai muut opeopintojen kokkaajat!

Kukaan ei ole keksinyt täydellistä reseptiä opintojen onnistumiseen, mutta asian tutkiskelu on hyvä sijoittaa lukukauden alkuun, ennen opintojen vilskettä.

26.8.2024

Opeopiskelija joka ei koskaan valmistunut

Opeopiskelijoiden ei kannata tehdä niin kuin Minna teki, vaan niin kuin Minna sanoi.

26.8.2024

Tuella ja ymmärryksellä

Onnea opintopaikasta! Me opeopiskelijat yhdessä muodostamme upean valtakunnallisen verkoston.

26.8.2024

Kuka saa näkyä ja missä? Kriittinen katse oppimateriaaleihin

Kaikki oppimateriaali, kuten perinteiset painetut oppikirjat, sähköiset oppimateriaalit, mutta myös non-formaali materiaali, kuten lastenkirjallisuus, voi myötäillä valtakulttuurin arvoja ja normeja, sekä ylläpitää syrjiviä ja rasistisia jaotteluita meihin ja muihin. Oppimateriaali voi kuitenkin myös haastaa lukijansa pohtimaan yleisinä pidettyjä ajattelumalleja ja toimintatapoja, sekä kannustaa ja ohjeistaa kohti kriittistä lukutaitoa.

Jaa sivu somessa

Tweet