30.8.2019

Tutkintoon muutakin kuin opetusharjoittelua: työharjoittelu Suomen suurlähetystössä

Työharjoittelu suurlähetystössä antaa näköalapaikan kansainväliseen politiikkaan ja valmiudet toimia kansainvälisellä kentällä valmistumisen jälkeen.

PINJA IMMONEN
Opeopiskelija 1/19


Suomen suurlähetystö Canberrassa Australiassa. (Kuva: Pinja Immonen)

Suomen suurlähetystöjä on kaiken kaikkiaan 73 ympäri maailmaa ja iso osa näistä ottaa joka vuosi suomalaisia korkeakouluopiskelijoita harjoitteluun. Harjoittelupestien kesto vaihtelee kolmesta kuuteen kuukauteen ja niissä saattaa olla erilaisia painotuksia suurlähetystöittäin.

Joissakin suurlähetystöissä voi päästä tekemään hyvin monipuolisestikin erilaisia työtehtäviä, kun taas toisissa paikoissa työkenttä on selkeämmin rajattu jonkin aihealueen mukaan. Harjoittelun toimenkuvaan voi kuulua muun muassa kauppa- ja ulkopoliittista raportointia (erilaisten selvitysten tekemistä), viestintää, kääntämistä, tapahtumien organisoimista sekä Suomen edustamista erilaisissa tilaisuuksissa.

TYÖHARJOITTELU SUOMEN SUURLÄHETYSTÖSSÄ antaa erittäin hyvän näköalapaikan kansainväliseen politiikkaan ja valmiudet toimia kansainvälisellä kentällä valmistumisen jälkeen. Suurlähetystöillä on esimerkiksi merkittävä rooli Suomen maakuvan edistämisessä. Maakuvatyön tarkoituksena on vahvistaa Suomen imagoa maailmalla.

Suomi on tunnettu maailman parhaasta koulutusjärjestelmästään ja se näkyy myös eri edustustojen maakuvatyössä. Työharjoittelun kautta voi myös päästä kurkistamaan, millaista koulutusvientiä Suomi tekee eri maissa.

Yleinen harhaluulo on, että päästäkseen Suomen suurlähetystöön työharjoitteluun tulisi opiskella pääaineekseen jotakin politiikan tutkimukseen liittyvää. Ulkoministeriössä ja suurlähetystöissä arvostetaan hyvin erilaisia taustoja eikä ole yhtä oikeaa tutkintoa tai pääainetta harjoitteluun (ellei sitten kyseinen suurlähetystö ole niin erikseen työhakemuksessaan maininnut). Tärkeämpää on kova motivaatio oppia uutta, kiinnostus kansainvälisiä suhteita kohtaan sekä erinomainen suomen kielen taito.

TYÖ ON HYVIN ITSENÄISTÄ, mutta töitä tehdään myös kansainvälisessä tiimissä. Harjoittelussa vaaditaan ripeää työotetta ja valmiutta hallita laajojakin kokonaisuuksia samaan aikaan.

Suurlähetystöjen harjoittelupaikoista ilmoitetaan Aarresaari-sivustolla, josta löytyy muitakin korkeakouluharjoittelupaikkoja. Myös Opetushallituksen EDUFI-harjoittelusivuston kautta on mahdollista hakea harjoitteluun Suomen edustustoihin.

EDUFI-harjoittelut kestävät kuusi kuukautta, kun taas Aarresaari-sivuston kautta ilmoitetut paikat ovat tavanomaisesti kolmen kuukauden mittaisia. Opetushallituksen kautta haettuun paikkaan saa OPH:lta apurahan, mutta Aarresaari-sivuston kautta haettuihin paikkoihin opiskelijan tulee hakea apuraha omalta yliopistolta.

TEIN OMAN KORKEAKOULUHARJOITTELUNI Suomen suurlähetystössä Australiassa. Harjoitteluni kesti kolme kuukautta ja sen aikana pääsin käsiksi hyvin erilaisiin työtehtäviin: muun muassa kirjoittelin raportteja ajankohtaisista Australiaa koskevista aiheista, päivittelin edustuston somea ja nettisivuja, käänsin tekstejä sekä edustin Suomea erilaisissa tilaisuuksissa kuten kokouksissa EU-delegaatiolla.

Samaisena vuonna juhlittiin Suomi 100 -vuotta ja itsenäisyysjuhlavuoteen liittyi monia mielenkiintoisia työtehtäviä. Oli myös erittäin mielenkiintoista päästä näkemään, miten Suomi tekee maakuvatyötä Australiassa ja Oseanian alueella. Erityisesti silmäni avautuivat sille, miten mielenkiintoista työ koulutusviennin sekä kehitysyhteistyön parissa voi olla!

MIKÄLI SINUA KIINNOSTAA KANSAINVÄLINEN URA esimerkiksi koulutusviennin ja koulutuspolitiikan parissa, suosittelen koko sydämestäni hakemaan Suomen suurlähetystöön korkeakouluharjoitteluun. Harjoittelun avulla pääsee kehittämään omia tiedonhakutaitojaan, kirjallista ilmaisuaan ja ennen kaikkea saa itsevarmuutta omaan tekemiseen sekä laajemmat verkostot. Korkeakouluharjoittelu antaa näin ollen erinomaisen ponnahduslaudan sinulle, joka haluat tehdä tulevaisuudessa töitä koulutusviennin, koulutuspolitiikan ja kansainvälisten suhteiden parissa.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet