18.5.2018

Soihtua eteenpäin

Edunvalvonnan keskiöön ensi lukuvuonna nousevat väistämättä eduskuntavaalit.

JESPER LEMPIÄINEN
Soolibooli 3/18 pääkirjoitus

Kesä tekee tuloaan ja sen myötä edunvalvonnan kentällä katseet alkavat kääntyä kohti kesälomaa sekä tulevaa syksyä. Myös SOOLissa aletaan valmistautua uusien opeopiskelijoiden vastaanottamiseen sekä uuden hallituskauden mukanaan tuomiin haasteisiin. Kuluneella kaudella toimintaa on myllätty monella tapaa ja nyt on aika siirtää soihtua eteenpäin tuleville toimijoille. Luvassa on toiminnan täyteinen lukuvuosi, johon mahtuu paljon erilaista toimintaa aina vaalivaikuttamisesta järjestötoimijoiden kouluttamiseen.

Näin kesän ja hallituksen vaihdoksen kynnyksellä onkin hyvä hieman reflektoida mennyttä vuotta. Takana on paljon työtä opettajaksi opiskelevien eteen. Olemme tavanneet kansanedustajia ja kuntapoliitikoita, yliopistojen rehtoreita ja opettajankoulutuksesta vastaavia yliopistojen työntekijöitä sekä runsaasti muita eri sidosryhmiemme vaikuttajia. Mukaan on mahtunut kannanottoja, koulutuksia ja lausuntoja sekä lukematon määrä kokouksia. Toiminta kulminoitui lopulta huhtikuussa järjestettyyn liittokokoukseen, jossa päätettävinä olivat muun muassa liiton uudet säännöt, eduskuntavaalitavoitteet vuoden 2019 vaaleihin sekä uusi toimintasuunnitelma. Vaikka paljon saimmekin aikaan, ei työ tekemällä lopu ja seuraavasta hallituskaudesta on luvassa vähintäänkin yhtä kiireinen.

Edunvalvonnan keskiöön ensi lukuvuonna nousevat väistämättä eduskuntavaalit. Liittokokouksen hyväksymät tavoitteet vaaleihin toimivat pohjana tehtävälle vaikuttamistyölle, jota kesäkuussa aloittava uusi hallitus pääse toteuttamaan. Keskeisiksi tavoitteiksi asetettiin suunnitteluajan turvaaminen työsuhteen alussa, työn vaativuutta vastaavan palkkauksen ja vertaistuen turvaaminen sekä opiskelijoiden henkiseen hyvinvointiin panostaminen. Tavoitteiden saavuttaminen ei ole itsestäänselvyys, vaan se vaatii rohkeaa ja ennakkoluulotonta työtä.

Järjestötoiminnan puolella taas tuleva hallituskausi tuo mukanaan koulutuksia ja seminaareja sekä erityisesti liiton juhlavuoden suunnittelua. SOOL täyttää ensi vuonna 60 vuotta ja sen myötä luvassa on monenlaista ohjelmaa opettajankoulutuspaikkakunnilla sekä tietenkin vuosijuhlat syksyllä 2019. Juhlavuoden myötä tavoitteena on ennen kaikkea liiton me-hengen ja näkyvyyden kehittäminen.

Ennen tätä kaikkea on kuitenkin aika ensin hieman lomailla. Kesä on opiskelijoille rentoutumisen ja akkujen lataamisen aikaa ennen tulevan lukuvuoden koitoksia. Liiton väistyvien toimijoiden puolesta kiitän teitä kaikkia jäseniämme sekä niitä henkilöitä, jotka ovat muuten liiton toimintaan osallistuneet. Lisäksi toivotan onnea jokaiselle teistä tulevaisuutenne, omalta osaltani nyt on aika siirtyä sivuun ja palata takaisin opintojeni pariin.
 


Soolibooli 3/18 artikkelit


Lisää aiheesta

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

11.4.2024

SOOLin vetoomus OKM:lle: Pedagogiikan toteutumisen voi taata vain koulutettu pedagogiikan ammattilainen

SOOLin mukaan päiväkodin johtajilta tulee edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkintoa. Laadukas varhaiskasvatus vaatii laadukasta, tutkimusperustaiseen koulutukseen pohjautuvaa johtamista taustalleen.

Jaa sivu somessa

Tweet