14.4.2023

Parannus määräaikaisten opettajien lomakorvaukseen on askel oikeaan suuntaan

SOOL on erittäin tyytyväinen OAJ:n neuvottelemaan parannukseen, joka korottaa määräaikaisten opettajien lomakorvauksia. Seuraavaksi on aika saada muutos varsinkin vastavalmistuneita opettajia koskettavaan kesätyöttömyyteen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on saanut neuvoteltua merkittävän parannuksen määräaikaisten opettajien lomapäiväkorvauksiin. Elokuusta 2023 alkaen määräaikaisena työskentelevä opettaja saa jokaisesta täydestä lomanmääräytymiskuukaudesta 2,8 lomapäivän palkan. Lomapäiväkorvauksen määrä nousee siis 20 päivästä 28 päivään, jos opettaja työskentelee koko lukuvuoden työkauden työajan.

Tämä tarkoittaa noin 40 prosentin parannusta menetetystä kesäkeskeytysajan palkasta maksettavaan korvaukseen. SOOL on erittäin iloinen neuvottelutuloksesta työuran alussa olevien opettajien osalta. Kesäajan työllisyys ja toimeentulo huolestuttavat opeopiskelijoita sekä vastavalmistuneita, joten tuore neuvottelutulos on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Seuraavaksi on aika saada muutos kesätyöttömyyteen!

Monet opettajat työskentelevät ensimmäisinä työvuosinaan määräaikaisissa työsuhteissa, jotkut opettajat pidempäänkin. Tästä syntyy tilanne, jossa monet määräaikaiset opettajat ovat kesätyöttömiä, sillä opettajiin ei sovelleta vuosilomalakia. Tilanne on ollut kohtuuton jo pitkään, etenkin työuransa alussa oleville opettajille. Ensimmäiset työvuodet ovat usein erityisen kuormittavia, kun omaa opettajuutta rakennetaan yhteistyössä työyhteisön kanssa. Kesätyöttömyys myös altistaa työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen heikkenemiselle.

Mikäli kunta hakee säästöä sillä, ettei maksa määräaikaiselle opettajalle kesäloman palkkaa, voi säästö osoittautua kannattamattomaksi. Kelpoisten sijaisopettajien saaminen ei tällä hetkellä ole erityisen helppoa kunnille, eivätkä tällaiset ratkaisut edesauta tilannetta. Määräaikaisilla opettajilla on oikeus lomaan ja taloudelliseen yhdenvertaisuuteen samasta tehdystä työstä siinä missä vakituisessa työsuhteessa olevilla opettajillakin.

Opetusalalla oman alan työmahdollisuudet ovat kesällä lähes olemattomat. Kesätyöttömyyden ongelmat voivat korostua muun muassa vähävaraisuuden ja kokovuotisen työputken muodossa. Määräaikaiselle opettajalle kesätyöttömyys voi näyttäytyä pitkin vuotta koettuna taloudellisena rasitteena sekä useamman eri työpaikan välillä pallotteluna ilman todellista lomaa vuoden aikana.


Lisää aiheesta

23.4.2025

Lakkovaroitus Tampereen yliopistoon – SOOL mukana

Yliopistojen työehtosopimuksesta ei ole saavutettu ratkaisua ja neuvottelujen vauhdittamiseksi työntekijöitä edustavat järjestöt ovat jättäneet Tampereen yliopistoa koskevan lakkovaroituksen. Lakko toteutuisi 7. toukokuuta.

13.4.2025

Kulttuuri on kaikkialla

Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.

13.4.2025

Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi

Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

Jaa sivu somessa

Tweet