17.8.2020

Hei uusi opeopiskelija!

Blogi | ANNABELLA NUMMELIN


Kirjoittaja opiskelee aineenopettajaksi Turun yliopistossa ja on SOOLin hallituksen jäsen kaudella 2020–2021.

Opintojen aloitus

Kesän lämpimät ilmat alkavat pikkuhiljaa vaihtua kohti syksyn pimeneviä ja viileitä iltoja, ja niin uudet kuin vanhatkin opiskelijat palaavat takaisin koulunpenkeille. Tai no ainakin etäyhteyksin, sillä monella korkeakouluopiskelijalla opetus tulee olemaan ainakin alkuun etänä. Syksy tulee olemaan kaikille opiskelijoille uudenlainen haaste, josta selviämme kuitenkin kyllä. Niin ja hei onnittelut just sulle uusi opeopiskelija mahtavasta opiskelupaikasta! Olet valinnut hyvin, sillä opeopiskelijuus on mahtavaa.

Uusi on aina jännittävää, ja ehkä jopa pelottavaa. Innostus tulevasta kuitenkin yleensä lukukauden alkaessa peittoaa nämä tunteet, ja kehotankin hyppäämään täysillä ja ennakkoluulottomasti (tuntemattomiin vesiinhän ei hypitä pää edellä, mutta jos nyt ainakin jalat edellä) kohti tuntematonta. Alku voi tuntua hankalalta, kun päälle kaadetaan enemmän informaatiota kuin ehdit suodattaa, mutta turha huoli pois. Opit kaiken varmasti, pikku hiljaa. Ja muista, että me kaikki opeopiskelijat olemme joskus aloittaneet siitä, missä säkin oot just nyt. Niin myös tulevat opiskelukaverisi ovat uuden edessä aivan kuten sinäkin, yhtä hämillään ja jännittyneenä! Kehotankin ottamaan kaikki irti tulevista fuksitapahtumista, mutta muista kuitenkin oma jaksamisesi. Jokaisissa bileissä ja piknikeissä ei ole pakko olla mukana, ja saat varmasti uusia kavereita, vaikket joka ikisessä tapahtumassa olisikaan mukana.

Mitä sun pitäisi tietää ennen opintoihin astumista? No periaatteessa ei yhtään mitään! Jos kuitenkin haluat valmistautua, kannattaa tutustua esimerkiksi ainejärjestösi nettisivuihin ja fuksioppaisiin, jos tällainen löytyy. Hyvä kalenteri ja läppäri tulevat myös varmasti tarpeeseen. Opintojen aikana on viimeistään hyvä opetella aikatauluttamisen jalo taito, jotta opinnot eivät käy liian raskaiksi ja saat kaiken tehtyä ajallaan. Näiden kaikkien lisäksi tarvitset paljon avointa mieltä, rohkeutta ja intoa! Muista myös, että opinnot eivät ole kaikki kaikessa, vaan ota aikaa myös itsellesi ja omaan palautumiseen. Jos aiot tehdä töitä opintojen ohessa kannattaa tämä huomioida opintoja suunniteltaessa. Pidemmän päälle täysipainoinen opiskelu ja työssäkäynti käyvät raskaaksi, ja yleensä tulokset näkyvät joko arvosanoissa tai jaksamisessa. Älä siis haukkaa liian isoa palaa, opiskelukin on työtä!

Oman tekijänsä syksyn opintoihin tekee se, että yliopistot ovat linjanneet suurimman osan opetuksesta tapahtuvan etänä. Tämän takia monet asiat voivat vielä muuttua ja olla avoimina, ja tähän on vain sopeuduttava. Tilanne tuo varmasti paljon uutta sekä uusille, että vanhoillekin opiskelijoille, mutta varsinkin uusille opiskelijoille etäopiskelu voi olla hankalaa ja raskasta puhumattakaan siitä, jos ei pääse kavereiden kanssa lounaalle ja pulisemaan luentosalien edustalle ennen luennon alkua. Näitä asioita jäämme kaikki kaipaamaan, mutta maltti on valttia. Emmeköhän me pääse vielä nauttimaan näistäkin asioista opiskeluvuosiemme aikana!

Opeopiskelijuus on yhdessä kasvamista

Minut opeopiskelijuus vei täysillä mukaansa vuosi sitten. Opinnot ja opettajuuden omaksuminen käynnistyivät ryminällä, ja opinnot olivat aivan toista, mihin olin omassa pääaineessani tottunut. Yhdessä tekeminen, keskusteleminen ja jokaisen yhteinen suunta opettajiksi tekivät opinnoista aivan mahtavia. Myös etäopinnoissa kannattaa muistaa yhdessä tekeminen sekä avun antaminen ja pyytäminen. Yksin ei tarvitse olla, sillä etänäkin voi tehdä asioita yhdessä.

Harjoittelut pelottivat alkuun, vaikka olinkin tehnyt ennen sijaisuuksia. Ajatus siitä, että sekä ammattitaitoiset opettajat että opiskelukaverini olisivat tunneilla luokassa tarkkailemassa minua ja tekemisiäni sai minut varpailleen. Tämä oli kuitenkin täysin turhaa, kun ymmärsi, että ohjaavat opettajat ovat luokassa minua itseäni varten ja opeopiskelijat luokan takaosassa ovat täysin samassa veneessä kuin minä itsekin.

Rakentavaa palautetta ja ehkä kritiikkiäkin on kuitenkin opittava ottamaan myös vastaan, jos haluaa kehittyä. Muista myös itse paitsi antaa korjausehdotuksia ja rakentavaa palautetta myös kehua ja kertoa, jos jokin meni oikein hyvin. Positiivista palautetta kannattaa muutenkin elämässä totutella antamaan, niin saat hymyn huulille paitsi kaverille, myös itselle. Palautteen antamisen ja vastaanottamisen lisäksi kannattaa totutella jo nyt ajatukseen itsereflektiosta, itsensä tarkkailusta ja kehittämisestä. Harjoittelut olivat omasta mielestäni parasta opeopinnoissa, ja ne kehittivät minua paitsi opettajana, myös ihmisenä. En malta odottaa, että tekin pääsette kokemaan ensimmäisen harkkanne!

SOOL, suuri opeopiskelijoiden yhteisö

No mikä ihmeen SOOL? Ehkä tiedätkin jo, koska olet tähän blogiin itsesi löytänyt! SOOL eli Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto on valtakunnallinen opeopiskelijoiden kattojärjestö, joka huolehtii siitä, että just sun opinnot ja koulutus tarjoaa parhaat eväät tulevaisuuden työhösi. Teemme siis edunvalvontaa ja koulutuspolitiikka juuri sinua varten. Vakavien juttujen lisäksi teemme paljon myös hyvinvointinne eteen, ja meidät voitkin löytää esimerkiksi legendaarisilta Talvipäiviltä auttelemassa (ja juhlimassa) parhaamme mukaan!

PS. Vuosi sitten SOOLin podcastissä Hei tuleva opeopiskelija keskusteltiin samoista teemoista, joten kannattaa tsekata myös se! 

Hurjasti tsemppiä, onnea ja mahtavaa syksyä! Sä oot nyt #opeopiskelija


Haluaisitko sinä kirjoittaa SOOLin blogiin? Kirjoitusten ei tarvitse myöntäillä SOOLin kantoja tai joitain tiettyjä näkemyksiä, ja julkaisusta päätetään aina tapauskohtaisesti. Lähetä valmis kirjoitus tai tiedustelusi osoitteeseen blogi@sool.fi


 


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet