26.3.2018

Aimo Jalla: Analogisaation riemuvoitto

Kun digitalisaatio on vain kaukainen muisto.

Soolibooli 2/18 pakina

Ja niinhän siinä kävi, kuten usein käy. Ekokatastrofi iski kaikella voimallaan. Aurinko himmeni pakokaasujen taakse, fossiiliset polttoaineet lopahtivat ja sheikit pureskelivat kynsiään kameleiden selässä. Digitalisaatio oli kaukainen muisto vain. Matkapuhelimia muisteltiin isoisien aikaisina asioina. Pieniperseisimmät käyttivät tabletteja pefletteinä savusaunassa. Epämukaviahan ne siihen käyttöön olivat, mutta kun ei muutakaan ollut. Kaikesta huolimatta oppivelvollisuus oli ja pysyi. Kansa uskoi edelleen sivistykseen.

Jossakin Kyyjärven pohjoispuolella asusteli Elias Jekoweh. Kansankynttilä Jumalan armosta. Mies, joka toi analogisaation Suomeen. Hevoskyydillä levisi tieto, että siinä on mies, joka näkee tulevaisuuteen ja tietää mitä kaikkea analogisaation avulla voidaan saada aikaan. Luentopyyntöjä alkoi sadella. Turhaan ei Elias saanut liikanimeä poppamies.

Elias Jekoweh oli kehittänyt suuria innovaatioita. Pärereissuvihko oli yksi näistä. Puukonkärjellä Elias kaiversi terveisiä kurittomien lasten vanhemmille:

Taavetti myöhästyy joka aamu. Pankaa nyt poika saatana kuriin.

Urmas mölisee tunnilla. Tukin sen suun kohta sahanpurulla.

Ja kyllä viestit menivät perille. Elias Jekowehin auktoriteettia ei kukaan uskaltanut kyseenalaistaa.

– On se miäs. Jo komiakin viälä. Ryhtikin on kun rautakangella, puhuivat kylän akat pestessään mattoja.

Elias oli toki imarreltu saatuaan kehuja. Mutta tolkun miehenä hän jätti ne omaan arvoonsa. Sen sijaan hän keskittyi analogisuuden edesauttamiseen. Puupalikoista, vanhoista ruostuneista rautanauloista ja emännältään varastamista helmistä Elias väkersi kasaan helmitaulun.

– Siinä on teille saatana Exceli, kuultiin Eliaksen jupisevan yksin vajassaan.

Lapset kokivat oppimisen ilon. Kummasti vaan helmitaululla onnistui oravanahkojen laskeminen. Markoille ja euroille naureskeltiin. Kauan sitten oli löytynyt sellaisia idiootteja, jotka olivat uskoneet paperirahaan ja numerosarjoihin tietokoneiden näytöllä.

– Ne tylsämieliset. Analogisaatio, se on konkretiaa, kuten oravannahatkin, Elias julisti opettajien talvipäivillä ja sai raikuvat kättentaputukset.

Mutta talvisin, kun pimeys ja kylmyys valtasi mielen, Elias oli vaipua masennukseen. Edes emännän pehmoinen uuma ei lohtua miehelle tuonut. Elias kaipasi valoa. Lopulta, kaamosmasennuksen syvimmästä alhosta noustuaan, Elias vetäytyi vajaansa pohtimaan valon ongelmaa.

Keksijän käy aina hyvin. Niin kävi myös analogisaattori Jekowehin. Kuinka ollakaan kaapin perukoilta löytyi muutama vanha rulla foliopaperia, tyhjiä säilyketölkkejä ja omasta takaa oli päreitä ja rautanauloja. Niitä kun aikansa viritteli, niin vot, päreen valon pystyi moninkertaistamaan. Ja valkeus tuli, ajatteli Jekoweh.

Seuraavassa koti-kouluyhdistyksen kokouksessa Jekoweh esitteli ylpeänä keksintöään.

– Siinä on teille Päreled, perkele.


Lisää aiheesta

9.5.2019

Kaikki poistuvat palautetuokiosta voittajina

Vuoden harjoittelunohjaajaksi valittu Kai Bruun ohjaa luokanopettajien opetusharjoittelua Viikin normaalikoulussa Helsingissä. Valintaperusteluissa korostui Bruunin taito antaa palautetta ja kuunnella opiskelijoita.

9.5.2019

SOOLin 70-luku: Miten luokan- ja aineenopettaja­opiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä SOOL on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 1995, jolloin Suomen Lastentarhanopettajaksi Opiskelevien Liitto (SLOL) ja SOOL yhdistyivät. Aineenopettajaksi opiskelevien Suomen Auskultantit ry (SA) ja alun perin vain kansakoulun- ja luokanopettajaopiskelijoita edustanut SOOL yhdistivät voimansa jo vuonna 1981. Tässä historiapläjäyksessä kurkistetaan SOOLin 70-lukuun, jolloin yhteiskuntatietoisuuden heräämisen ja toiminnan uudelleenarvioinnin seurauksena luokan- ja aineenopettajaopiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n.

9.5.2019

Mitä kuuluu 70-vuotias SOOL?

Rakas SOOL saavuttaa tänä vuonna 2019 kunnioitettavan 60 vuoden iän. Kymmenen vuotta sitten liiton aktiivit pohtivat kirjeen muodossa, mitä SOOLille kuuluu 60 vuoden iässä. Iloksemme voimme heille todeta, että hyvää kuuluu. Monet tänä päivänä SOOLin arkeen kuuluvat asiat olivat vielä vuonna 2009 vain ”villejä visioita”.

9.5.2019

Maailman merkityksellisin työ

Panostamalla opettajien työelämään saadaan myös motivoituneimmat ja kyvykkäimmät opiskelijat hakeutumaan ja sitoutumaan opetusalalle.

9.5.2019

Aimo Jalla: Kieltäytymisiä

Aimo listasi kelvolliset syyt kieltäytyä.

Jaa sivu somessa

Tweet