Kannanotot

Korona vaarantaa opetusharjoittelut – SOOL peräänkuuluttaa joustavuutta
SOOL suosittelee vahvasti, että korkeakoulut jakavat toisilleen tätä poikkeustilannetta varten kehittämiään käytänteitä ja suoritustapoja. Näin poikkeuksellisessa tilanteessa on keksittävä parhaat ratkaisut, joiden avulla opettajaopiskelijat voivat valmistua mahdollisimman lähellä suunniteltua aikataulua.

Opettajaksi ei opita kirjekurssilla
SOOL on huolissaan opettajankoulutuksen kontaktiopetuksen määrän vähenemisestä ja sen vaikutuksesta erityisesti taito- ja taidenaineiden opetusosaamiseen. SOOLin Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelma linjaa, että kontaktiopetuksen määrän tulee olla vähintään 14 tuntia opintopistettä kohti.

Nyt fokus opetusharjoitteluihin!
SOOL vaatii opettajankoulutusyksiköitä takaamaan opiskelijoille riittävän määrän opetusharjoitteluja ja laadukasta henkilökohtaista ohjausta jokaiselle harjoittelijalle. SOOLin seurannan mukaan opetusharjoittelujen osuus on keskimääräisesti pienentynyt opettajaksi opiskelevien tutkinnoissa vuosien 2011–2017 välillä.

Opettajien vaikeutuneet työolot heikentävät alan suosiota
Opettajankoulutuksen hakijamäärät Suomessa ovat kauttaaltaan laskeneet. SOOL vaatii kansallista ohjelmaa opettajuuden houkuttelevuuden edistämiseksi, jotta pätevistä opettajista ei synny samanlaista pulaa kuin Ruotsissa.

Liittokokous: Ilmastokasvatus osaksi kaikkea opettajankoulutusta
SOOLin liittokokous vaatii ilmastokasvatusta ja sen opettamista pysyväksi osaksi opettajankoulutusta. Ilmastokasvatus tarvitaan mukaan opetussuunnitelmiin, jotta oppijoille voidaan tarjota taitoja rakentaa tulevaisuutta.

Opiskelijoiden henkisen hyvinvoinnin tukemiseen on varattava enemmän resursseja
Yhä useampi korkeakouluopiskelija voi henkisesti huonommin ja peräti 30 prosentilla esiintyy psyykkisiä vaikeuksia. Kestämättömään tilanteeseen on nyt puututtava ja siksi SOOL vaatii valtiolta ja korkeakouluilta panostuksia opiskelijoiden henkisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Jokainen opettaja ansaitsee työn vaativuutta vastaavan palkan ja mahdollisuuden vertaistukeen
SOOL vaatii, että jokaiselle opettajalle maksetaan työn vaativuutta vastaavaa palkkaa ja tarjotaan mahdollisuus saada vertaistukea oman työnsä tueksi. Opettajien työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että tulevassa Suomen hallitusohjelmassa nämä asiat tulevat huomioiduksi.

Nyt ilmastokasvatusta opettajankoulutukseen!
SOOL vaatii opettajankoulutusyksiköitä lisäämään välittömästi ilmastokasvatuksen kokonaisuuksia opettajankoulutusten kurssitarjontaan.

Uudelle opettajalle on tarjottava palkallinen suunnitteluaika työsuhteen alkuun
SOOL vaatii, että uudelle opettajalle tulee tarjota kahden viikon palkallinen suunnitteluaika työsuhteen alkuun ennen varsinaisen opetustyön alkamista. On uhka laadukkaan opetuksen toteutumiselle, jos uuden opettajan työsuhde alkaa samana päivänä, kuin varsinainen opetustyö lasten ja nuorten kanssa.

Musiikkikasvatuksen tulevaisuus turvattava ja opiskelijoiden ääntä kuultava
Oulun yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa on aloitetut yt-neuvottelut uhkaavat musiikkikasvatuksen koulutuksen laatua ja pohjoisen Suomen musiikin opetuksen tulevaisuutta. SOOL vaatii, että Oulun yliopisto turvaa musiikkikasvatuksen linjan jatkuvuuden ja laadun opiskelijoita kuunnellen.

Uusien opettajien perehdytys on luokatonta
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL vaatii kuntia ja yhteiskuntaa huolehtimaan paremmin uusien opettajien perehdytyksestä ja kiinnittymisestä opettajan työhön. SOOLin toteuttamassa selvityksessä nousi huolestuttavia tuloksia perehdytyksen laadusta: yli 800 vastaajasta selkeä enemmistö piti omaa perehdytystä huonona tai jopa "olemattomana".

Yliopistojen tutkintoja koskevassa asetuksessa määriteltävä opettajan pedagogiset opinnot varhaiskasvatuksen opettajalle
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry:n mielestä varhaiskasvatukseen suuntautuneet opettajan pedagogiset opinnot tulee myös varhaiskasvatuksen opettajakoulutuksen osalta yhtenäisesti määrittää ja säätää yliopistojen tutkintoja koskevassa asetuksessa 794/2004.

Opettajankoulutukseen on välittömästi lisättävä turvallisuustaitoja
SOOLin teettämä selvitys paljasti puutteita opettajankoulutuksessa: koulutussisältöihin on välittömästi lisättävä turvallisuustaitoja, jotta jokaiselle oppijalle voidaan taata turvallinen oppimisympäristö.

Opettajille valmiuksia ehkäistä seksuaalista häirintää ja puuttua häirintätilanteisiin
Tuoreissa koulukyselyissä on paljastunut rajuakin nuorten kokemaa seksuaalista häirintää ja isoja eroja koulujen välillä. Opettajankoulutus ei nykyisellään anna riittävästi valmiuksia tunnistaa ongelmia ja puuttua häirintään. SOOL vaatii tähän muutosta.

Peruskoulun rahoitukselle ja kehittämiselle tarvitaan kansallinen ohjelma
OECD:n selvityksen mukaan Suomi on edelleen miljardi euroa jäljessä muita Pohjoismaita perusopetuksen rahoituksessa. Suuremmalla peruskoulutuksen rahoituksella turvattaisiin SOOLin mukaan pedagogisesti laadukas opetus, riittävän pienet ryhmäkoot sekä tuki, joka vastaisi oppilaiden tarpeisiin.

Yksityistäminen uhkaa varhaiskasvatuksen laatua
SOOL haluaa avata keskustelun yksityistämisen ongelmakohdista varhaiskasvatuksessa. Ennen kattavaa selvitystä tavoitteeksi pitää asettaa, että kunnat pystyvät itse järjestämään vähintään 70 prosenttia varhaiskasvatuspalveluistaan.

Liittokokous: Opettaja on tulevaisuuden tekijä
SOOLin liittokokous peräänkuuluttaa riittäviä resursseja koko koulutuksen kentälle ja opettajankoulutuksen säilyttämistä luotettavana, tutkimusperustaisena ja monitieteellisenä koulutuksena.

Varhaiskasvatuslain kokonaisuudistus ottaa tärkeitä askelia koko alan kehittämisen puolesta
Luonnos uudeksi varhaiskasvatuslaiksi tuo tervetulleita muutoksia päiväkodin henkilöstörakenteeseen, henkilöstön ammattinimikkeisiin ja kelpoisuusvaatimuksiin, toteavat Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja lastentarhanopettajaksi opiskelevien ainejärjestöt.

Itä-Suomen yliopisto ohitti opeopiskelijat
Itä-Suomen yliopisto on päättänyt siirtää ensimmäisen vuoden opettajaksi opiskelevien harjoittelun välittömästi lukuvuoden alkuun vahvasta opiskelijoiden edunvalvontajärjestöjen vastustuksesta huolimatta. Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL tuomitsee toimintatavan, jossa yliopisto jättää opiskelijoiden näkemyksen kuulematta.

Sisäilmaongelmat on ratkaistava nopeasti
SOOL on huolissaan koulujen sisäilmatilanteesta ja sen vaikutuksesta tulevien opettajien työuriin. Lokakuussa julkaistun sisäilmatutkimuksen mukaan joka neljäs nyt työssä käyvistä opettajista on kokenut terveydentilansa heikentyneen sisäilmaongelmien vuoksi. Ongelma on todellinen ja se tulee katkaisemaan yhä useamman opettajan uran kesken, jos tilanteeseen ei puututa välittömästi.