21.12.2016

Korkeakoulutettujen työttömyys kääntyi laskuun – mutta ei kasvatustieteissä

Korkeakoulutettujen työttömyys on kääntynyt laskuun viiden vuoden kasvun jälkeen. Kasvatustieteen maistereiden ja lastentarhanopettajien työllisyystilanne kuitenkin huononi edelleen vuoden 2016 aikana.

Työttömien kasvatustieteen maisterien määrä kasvoi kuluvan vuoden marraskuussa 11 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Lastentarhanopettajia oli työttömänä 3,5 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Tiedot ilmenevät Akavan julkaisemasta työttömyyskatsauksesta, joka perustuu työ- ja elinkeinoministeriön tilastoihin. Katsauksesta ei käy ilmi muiden opettajaryhmien, esimerkiksi aineenopettajien työllisyystilanteen kehitys. Filosofian maisterin tutkinnon suorittaneiden (humanistiset alat) työttömyys väheni kaikkiaan noin prosentilla.

Opettajien Työttömyyskassan julkaisemien tietojen perusteella ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saajien määrä kasvoi vuosien 2011­–2015 aikana yhteensä jopa 35 prosenttia. Vuonna 2015 työttömyysetuutta sai 11 349 Opettajien Työttömyyskassaan kuuluvaa.

Akavan työttömyyskatsauksen mukaan marraskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Suomessa kaikkiaan 307 302, joka on noin kolme prosenttia vähemmän kuin marraskuussa 2015. Korkeakoulutettujen työttömien määrä laski noin puolella prosentilla, ja vastavalmistuneiden osalta jopa noin kymmenellä prosentilla. Heikoin työllisyystilanne on edelleen taidealoilla.

Akavan huolena on nyt pitkäaikaistyöttömyys, jonka kasvulle ei vielä hetkeen ole loppua näkyvissä, kertoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu.
 


 


Lisää aiheesta

13.5.2024

Roolin vaihto opiskelijasta opeksi

Korkeakoulutus takaa teoriapohjan, jolle opettajan ammattitaito rakentuu työkokemuksen myötä. Työelämään siirtyessään pääsee mukaan prosesseihin ja tilanteisiin, joita varten ei ole voinut opettajankoulutuksessa harjoitella, mutta joista kuitenkin selviytyy.

13.5.2024

”Tää on nyt ihan vaan tällanen tavallinen tarina”

Opintojen päättymisen kohdalla moni vastavalmistunut opettaja pohtii, mihin suuntaan elämä vie. Omaa jaksamistaan ja arvojaan kannattaa pohtia, mutta töitä voi lähteä rohkeasti hakemaan myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelta.

13.5.2024

Terveisiä kesälomalta!

Opiskelu on tekemistä, josta ei lomia kerry. Töiden, opiskelun ja rahan riittämisen kolminaisuus määrittääkin opiskelijan arkea mutta kun elämänvaihe on ohi, voi kaikki kokemukset nähdä arvokkaina ja itsensä monta uutta oppia rikkaampana.

13.5.2024

Vuoden opeopiskelija Lotta Nuutinen: Köksässä yhdistyi omat mielenkiinnonkohteet

Valitsemalla Vuoden opeopiskelijan SOOL haluaa olla mukana luomassa opettajan opinnoista ja ammatista kiinnostavaa ja positiivista kuvaa. Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistossa opiskeleva Lotta Nuutinen on jo fuksivuodestaan asti ollut aktiivisesti mukana ainejärjestö Kopedan toiminnassa.

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jaa sivu somessa

Tweet