11.1.2017

Aineenopettajaksi opiskelevien järjestäytyminen edelleen laskussa

Aineenopettajaksi opiskelevien osuus SOOLin jäsenistöstä on laskussa jo kuudetta vuotta. Samaan aikaan erityisesti lastentarhanopettajaksi ja erityisopettajaksi opiskelevien jäsenmäärät ovat tukevassa kasvussa.

SOOLin kokonaisjäsenmäärä oli vuoden vaihteessa 6 758, mikä on vajaa kaksi prosenttia vähemmin kuin vuotta aiemmin. Opeopiskelijoiden järjestäytyminen on kokonaisuudessaan ollut loivassa laskussa nyt kaksi vuotta peräkkäin. Kaikkiaan eri alojen opettajaksi opiskelevia on Suomessa laskutavasta riippuen noin 20 000.

Vielä vuosikymmenen alussa aineenopettajaksi opiskelevat olivat SOOLin suurin jäsenryhmä. Tämän jälkeen erityisesti isojen ”auskultanttiainejärjestöjen” osuus jäsenistöstä on romahtanut. Esimerkiksi Oulun yliopistossa aineenopettajaksi opiskelevien määrä SOOLissa on nykyisin vain reilu kolmannes siitä, mitä se oli joitakin vuosia sitten, ja pelkästään vuoden 2016 aikana väheni Jyväskylän yliopistossa aineenopettajaksi opiskelevien lukumäärä SOOLissa yli 30 jäsenellä. Kehitys on ollut saman suuntainen myös Helsingin, Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yliopistoissa.

SOOLin järjestösihteerin Martina Wetterstrandin mukaan perinteistä väylää aineenopettajaksi opiskelevien tavoittaminen on haasteellista osin siksi, että pedagogisten opintojen suorittaminen kestää tyypillisesti vain noin vuoden ajan ja yleinen opintoaikojen rajaaminen on hankaloittanut tilannetta entisestään. Myös yliopistojen yhteistyöhalukkuus esimerkiksi pedagogisiin opintoihin valituille kohdennetun tiedottamisen suhteen on viime vuosina selvästi vähentynyt.

– SOOLissa on nyt kuitenkin satsattu voimakkaasti aluetoiminnan kehittämiseen ja uskon, että jatkossa pystymme paikan päällä eri yliopistoissa tavoittamaan nykyistä paremmin myös eri alojen aineenopettajaopiskelijat, hän sanoo.

Luokanopettajaksi opiskelevien jäsenmäärä oli vuoden vaihteessa kokonaisuutena lähes ennallaan mutta lastentarhanopettajaksi ja erityisopettajaksi opiskelevien määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna noin seitsemällä prosentilla. Ammattikorkeakouluissa musikkipedagogiaa opiskelevien järjestäytyminen on myös nousussa.

Työttömyyskassaan SOOLin kautta kuuluvien määrä on kokonaisjäsenmäärän tavoin ollut laskussa jo useamman vuoden ajan. Tällä hetkellä heitä on noin yhdeksän prosenttia jäsenistöstä. Opettajien Työttömyyskassaan liittyminen SOOLin kautta on mahdollista lyhyenkin opetus- ja kasvatusalan sijaisuuden perusteella, jolloin jo opiskeluaikaisilla työsuhteilla on mahdollista kartuttaa tulevaa työttömyysturvaa.

SOOLin jäsenistöstä naisia on hieman yli 80 prosenttia.


Lisää aiheesta

13.5.2024

Vuoden opeopiskelija Lotta Nuutinen: Köksässä yhdistyi omat mielenkiinnonkohteet

Valitsemalla Vuoden opeopiskelijan SOOL haluaa olla mukana luomassa opettajan opinnoista ja ammatista kiinnostavaa ja positiivista kuvaa. Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistossa opiskeleva Lotta Nuutinen on jo fuksivuodestaan asti ollut aktiivisesti mukana ainejärjestö Kopedan toiminnassa.

13.5.2024

Vuoden opeopiskelijaksi valitulla Lotta Nuutisella on jo valmistuessaan pitkä työkokemus

Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta valmistuvan Lotta Nuutisen mukaan vähentyvät resurssit ovat haastaneet sekä harjoitteluja että joitain opintoja, joita on tiivistetty ja vähennetty.

2.4.2024

Nyt kannattaa liittyä: Hyödynnä kevään ja kesän jäsenkampanja!

Opeopiskelija, jos et vielä ole SOOLin jäsen, nyt kannattaa toimia. Liittyessäsi jäseneksi kevään tai kesän aikana saat yhdellä jäsenmaksulla jäsenedut yli vuodeksi eteenpäin. Vinkkaa myös opiskelukaverillesi!

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

Jaa sivu somessa

Tweet