Opeopiskelija-lehti

16.11.2016

Vahvempaa varhaiskasvatusta

Opetushallituksen määräys varhaiskasvatussuunnitelman perusteista julkaistiin lokakuun puolessa välissä. Uudet, perusteiden mukaiset paikalliset suunnitelmat tulee ottaa kunnissa käyttöön vajaan vuoden kuluttua, elokuussa 2017. Mutta mikä minä, melko tuore lastentarhanopettaja olen puhumaan uudesta vasusta?

16.11.2016

Muutoksen tuulia koulutuksen kentällä

Opettajankoulutuksen kehittämisohjelmassa kuuluu opiskelijoiden ääni kautta linjan.

25.8.2016

Fuksivuosi yllätti opeopiskelijat

Kysyimme aiempien vuosien fukseilta, mikä yllätti opeopinnoissa.

25.8.2016

Opettajuus murroksessa

Miten ohjata opiskelijoita ja opettajia yhä kompleksisemmaksi muuttuvaan opetustyöhön? Joensuun normaalikoulun johtavan rehtorina toiminut Petri Salo tarkastelee aihetta opettajan osaamisaluiden eli kompetenssien näkökulmasta.

25.8.2016

Ryhmäprosessista ystävyyteen

Se, että opiskelijat käyttävät aikaansa toisiinsa tutustumiseen on kaikkien parhaaksi.

25.8.2016

SOOL päivitti tavoitteensa

Tavoitteet opettajankoulutukselle 2016–2019 -ohjelmaan on kirjattu opettajaksi opiskelevien näkemyksiä opettajankoulutuksen kehittämiseksi. Ohjelma on tarkoitettu käytettäväksi opettajankoulutuksen kehittämiseen niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Tässä jutussa avataan sen syntyprosessia ja sisältöä.

25.8.2016

Eka vuosi opena? Kukaan ei ole korvaamaton

Vuokko Oikarainen on niitä opettajia, jotka ovat ajautuneet alalle. Kolmas työvuosi on nyt aluillaan ja uusi tuleva jännittää taas, mutta tuntuu silti niin hyvältä ja oikealta.

25.8.2016

Fuksivuoteni

Noin vuosi takaperin Suvi Kilpinen eli elämänsä pelottavinta ja ihaninta aikaa.

25.8.2016

Opettajaksi opiskelu on elämän parasta aikaa

Opettajankoulutus tulee nähdä peruskoulutuksen, perehdytyskoulutuksen ja täydennyskoulutuksen jatkumona.

19.5.2016

Kotiopetuksesta on vain vähän tutkimustietoa

Suomen oppivelvollisuuteen ei kuulu varsinaista koulupakkoa, mikä tarkoittaa, että oppilas voi suorittaa esi- ja perusopetuksen oppimäärän muuallakin kuin koulussa. Tällöin puhutaan kotiopetuksesta tai toisinaan myös kotikoulusta.

19.5.2016

Omia ennakkoluulojaan ei kannata säikähtää

Opettajaopiskelijat kokoontuivat aprillipäivänä SOOLin ”maailmaa syleilevään teemaseminaariin” pohtimaan globaalikasvatuksen syvintä olemusta. Lukuvuoden kolmas seminaari lähestyi aihettaan useista eri näkökulmista, ja laittoi meidät pohtimaan rooliamme tulevina kasvattajina kansainvälisessä mittakaavassa.

19.5.2016

Jaksaa, jaksaa, painaa, painaa

Nopea valmistuminen on hallituksen johtoajatus, mutta keinot sen toteuttamiseksi ovat hatarat.

19.5.2016

Kalleinta, mitä opettaja voi antaa, on aika

Vuoden harjoittelunohjaaja Timo Kovanen toimii musiikin opettajana ja musiikkikasvatuksen opiskelijoiden harjoitteluiden ohjaajana Oulun normaalikoulussa. SOOL teki valinnan jäsenistöltä tulleiden esitysten perusteella.

19.5.2016

Parasta opinnoissa on ollut opiskelijayhteisö

Vuoden opeopiskelijaksi valitulla Aimo Laitamolla on taitoa ottaa opiskelutoverit sekä oppilaat yksilöinä huomioon.

18.5.2016

Tulevaisuuden tähtikartta

Yliopistojen autonomiaan vedotaan silloin, kun se päättäjille parhaiten sopii.

24.3.2016

Globaalisti vapautunut

"Mitä kauemmin olen toiminut opettajana, sitä vahvemmin olen alkanut ymmärtää olevani joka päivän jokainen hetki globaalikasvattaja. Urani alussa panostin kovasti globaalikasvatuksellisiin teemapäiviin, aamunavauksiin ja juhliin. Toki niitäkin tarvitaan, mutta kaikkein tärkeintä on johdattaa tuoreita kansalaisia ymmärtämään oma roolinsa maailmankansalaisina, siis ihan koko tämän maapallon kansalaisina."

24.3.2016

Myyttejä murtamassa

Opettajuuden myytinmurtajat oli otsikkona SOOLin teemaseminaarissa, jossa mielenkiintoisten puhujien ja seminaarin huipentaneen paneelikeskustelun myötä selvitettiin muun muassa miten ”flipataan” ja onko opettaja aina oikeassa. Lukuvuoden toinen teemaseminaari järjestettiin tammikuun lopulla Educa-messujen yhteydessä.

24.3.2016

Licence To Party

Opeopiskelijoiden vuoden kohokohtaa, eli SOOLin Talvipäiviä juhlittiin tänä vuonna noin 1 700 opiskelijan voimin Rovaniemellä. Kyseessä oli kaikkien aikojen 70:nnet Talvipäivät ja järjestäjänä luokanopettajaopiskelijoiden Lapikas ry.

24.3.2016

Kurkkaus hallituksen vuoteen

Jos kysyt SOOLin hallituslaiselta kannattiko lähteä mukaan, tuskin saat kieltävää vastausta. Vaikuttamista, verkostoitumista, matkustamista ja kokoustamista. Mutta mitä hallitus on tehnyt tänä vuonna ja miksi hallitustoiminnasta kannattaa innostua?

24.3.2016

Opiskelija päättää, SOOL toteuttaa

SOOL on sen jäsen­yhdistysten perustama yhteistyöelin ja jäsenistö myös käyttää liiton ylintä päätösvaltaa määrittelemällä liittokokouksessa toiminnan suuntaviivat.

Jaa sivu somessa

Tweet