23.3.2018

Pää kylmänä kohti tulevaa

Kenties näistä saadaan ne koulutuksen ja sivistyksen vaalit, jotka edellisten piti olla.

JESPER LEMPIÄINEN
Soolibooli 2/18 pääkirjoitus

Kevään etenemisen myötä lähestyy myös SOOLin liittokokous. On jälleen kerran aika suunnata katseita kohti seuraavaa lukuvuotta ja asettaa tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Tällä kertaa luvassa on kuitenkin poikkeuksellisen paljon tulevaisuuden maalailua, sillä käsittelyyn liittokokoukselle ovat tulossa perinteisen toimintasuunnitelman lisäksi myös liiton uusi strategia ja uudistetut säännöt.

Tavoitteiden asettelu ja tulevaisuuteen katsominen ovat käynnissä myös muualla. Vääjäämättä maan nykyisen hallituksen kausi kääntyy kohti loppuaan ja siten myös eduskuntavaalit tekevät tuloaan. Puolueet hahmottelevat ohjelmiaan tulevia vaaleja silmällä pitäen ja myös SOOLissa eduskuntavaalitavoitteiden työstö on käynnissä. Vaalien lopullisia aiheita on vaikea sanoa varmaksi, mutta kenties näistä saadaan ne koulutuksen ja sivistyksen vaalit, jotka edellisten piti olla.

Jatkuvuuden kannalta on tietenkin toivottavaa, että tulevissa vaaleissa todella nähdään koulutuksen puolustajia. Kaikesta parjauksesta huolimatta nyt on käynnissä monia hyviä hankkeita ja projekteja, joiden soisi jatkuvan myös tulevaisuudessa. Koulutusjärjestelmän kehittäminen vaatii ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä ja jatkuvuutta yli hallituskausien.

Yksi esimerkki tällaisista hankkeista on Verme 2, joka tarjoaa opettajille ja opiskelijoille tukea vertaisryhmämentoroinnin muodossa. Erityisesti nuoret opettajat kaipaavat tukea työuransa alkuun, sillä ensimmäiset kaksi vuotta opintojen jälkeen ovat monelle äärimmäisen raskaita. Olisi haaskausta, jos nyt käynnissä olevista hankkeista saadut opit jäisivät hyödyntämättä hallituksen vaihdoksen myötä.

Uusia tuulia puhaltaa siis monellakin suunnalla ja hyvä niin. Uskaltaisin jopa väittää, että koulutuksen yllä leijuvien synkkien pilvien välistä on pikkuhiljaa nähtävissä valoa. Nyt on kuitenkin vielä maltettava pitää pää kylmänä ja viedä aloitetut uudistukset kunnolla loppuun.

 


» Soolibooli 2/18 artikkelit


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet