24.8.2017

Aimo Jalla: Syksyä rinnassa

Aimo runoilee.

Soolibooli 4/17 pakina

Ajattelin piristää teitä rakkaat lukijani näin syksyn reunalla, kun pian ollaan rotkossa. Kirjoitin teille muutaman runon, joiden parissa masentuminen sujuu mallikkaasti. Näillä runoillani haluan kuvata nykyihmisen ahdistusta aurinkoisen kesän jälkeen globalisaation kylmillä vesillä.

Silmänaluset ovat mustemmat kuin kahvi
ajatusmaailmani märkä pahvi
joka tielle lojumaan jätettiin
potkittiin ja hyväksi käytettiin

Mitäkö tällä runollani tarkoitin? En kerro. Vastuu ja tulkinta on aina lukijan. No, jos sen verran kuitenkin avaan ajatuksiani runon takana, että märällä pahvilla haluan kannustaa paperiteollisuutta investoimaan Suomeen.

Pimeässä (ura)putkessa,
joku sammutti valot,
toisestakin päästä.

Tämän runon taustalla on suuri huoleni lvi-insinöörien riittävyydestä nykyisillä koulutusmäärillä. Putket halkeavat joka tapauksessa pakkasten tullessa.

Uimaranta vaikeni
musteni vesi
aurinko kuoli
palanut iho kesi

Tällä runolla haluan kiinnittää huomiota Itämeren ja sisävesien tilaan. Runolla haluan korostaa omaa vastuuntuntoani puhtaasta ympäristöstä, sillä saastutan edelleen luontoystävällisemmin kuin muut.

Tippuivat lehdet puista
en erotu muista
hukun harmaaseen massaan
mitään ei jää kassaan

Tällä runollani haluan kuvata runoilijan ainaista tuskaa. Pitäisi olla omaperäinen, persoonallinen, kiinnostava, sanavalmis ja mediaseksikäs. Mutta kun se on niin työlästä! Lisäksi runoni viimeisellä rivillä kiinnitän huomiota apurahataiteilijan ja opiskelijan epävarmaan toimeentuloon.

Odotan pakkasta, räntää
en jaksa nostaa häntää
valo häikäisee silmiäin
Syksy, miksi näin?

Näillä säkeillä haluan toivottaa kaikille toivorikasta, pimeyden, tuulen ja räntäsateen täyttämää syksyä. Olkoon lehdettömät puut kanssanne!


Lisää aiheesta

9.5.2019

Kaikki poistuvat palautetuokiosta voittajina

Vuoden harjoittelunohjaajaksi valittu Kai Bruun ohjaa luokanopettajien opetusharjoittelua Viikin normaalikoulussa Helsingissä. Valintaperusteluissa korostui Bruunin taito antaa palautetta ja kuunnella opiskelijoita.

9.5.2019

SOOLin 70-luku: Miten luokan- ja aineenopettaja­opiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä SOOL on toiminut nykyisessä muodossaan vuodesta 1995, jolloin Suomen Lastentarhanopettajaksi Opiskelevien Liitto (SLOL) ja SOOL yhdistyivät. Aineenopettajaksi opiskelevien Suomen Auskultantit ry (SA) ja alun perin vain kansakoulun- ja luokanopettajaopiskelijoita edustanut SOOL yhdistivät voimansa jo vuonna 1981. Tässä historiapläjäyksessä kurkistetaan SOOLin 70-lukuun, jolloin yhteiskuntatietoisuuden heräämisen ja toiminnan uudelleenarvioinnin seurauksena luokan- ja aineenopettajaopiskelijat löysivät toisensa ja OAJ:n.

9.5.2019

Mitä kuuluu 70-vuotias SOOL?

Rakas SOOL saavuttaa tänä vuonna 2019 kunnioitettavan 60 vuoden iän. Kymmenen vuotta sitten liiton aktiivit pohtivat kirjeen muodossa, mitä SOOLille kuuluu 60 vuoden iässä. Iloksemme voimme heille todeta, että hyvää kuuluu. Monet tänä päivänä SOOLin arkeen kuuluvat asiat olivat vielä vuonna 2009 vain ”villejä visioita”.

9.5.2019

Maailman merkityksellisin työ

Panostamalla opettajien työelämään saadaan myös motivoituneimmat ja kyvykkäimmät opiskelijat hakeutumaan ja sitoutumaan opetusalalle.

9.5.2019

Aimo Jalla: Kieltäytymisiä

Aimo listasi kelvolliset syyt kieltäytyä.

Jaa sivu somessa

Tweet