28.5.2015

Hallitusohjelma leikkaa tulevaisuuden osaamisesta

SOOL on järkyttynyt hallitusohjelman 600 miljoonan euron leikkauksista koulutukseen. Vaalien alla kaikkien puolueiden johtajat lupasivat, ettei koulutuksesta leikata. Nyt tehdyt valinnat tulevat kostautumaan tulevaisuudessa.

KANNANOTTO

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on järkyttynyt hallitusohjelman 600 miljoonan euron leikkauksista koulutukseen. Suurimmat leikkaustavoitteet kohdistuvat toiselle asteelle, vaikka hallitus on tavoitteisiinsa kirjannut koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrän vähentymisen. Leikkauksilla ei näihin tavoitteisiin varmasti päästä.

Suuri pettymys ovat myös varhaiskasvatukseen liittyvät leikkaukset. On karua katsoa, kuinka lasten hyvinvoinnista leikataan valtiontalouden sopeutustarpeen varjolla. Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan, ryhmäkokoja kasvatetaan ja kunnissa lapsia pyritään siirtämään päiväkodeissa tapahtuvan varhaiskasvatuksen piiristä kerhoihin. Varhaiskasvatuksen laadulla on suora vaikutus lasten myöhempään oppimiseen, kehitykseen ja kasvuun. Nämä varhaiskasvatusta heikentävät valinnat tulevat kostautumaan tulevaisuudessa.

SOOL on tyytyväinen, että hallitusohjelmassa luvataan satsata oppimisympäristöihin ja opetuksen digitalisoitumiseen. Myös täydennys- ja opettajankoulutuksiin lupaillaan kehittämisohjelmia. Tähän SOOL on erityisen tyytyväinen. Myös pedagoginen kehittäminen mainitaan hallitusohjelmassa ja SOOL muistuttaakin, että pedagogiikan tulee olla tärkeässä roolissa myös oppimisympäristöjen kehittämisessä. Herää kuitenkin suuri huoli siitä, miten nämä toteutetaan, kun koulutuksen rahoituksesta samalla leikataan noin merkittävästi?

Hallitus on kirjannut tavoitteisiinsa myös seuraavaa: “Parannetaan koulurauhaa varmistamalla opettajien mahdollisuudet keskittyä perustehtäväänsä eli opettamiseen”. Hallitusohjelmassa kuitenkin esitetään nyt muun muassa peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseen haettavien valtionavustusten lakkauttamista. SOOL on erittäin tyytyväinen tavoitteeseen koulurauhan parantamisesta, hallitusohjelman keinot vaan tuottavat täysin päinvastaista lopputulosta.

Hallitusohjelma heikentää myös opiskelijoiden tilannetta leikkaamalla merkittävästi opintotuesta ja opiskelija-asuntojen rakentamisesta. Tämä tulee pidentämään opintoaikoja hallituksen tavoitteiden vastaisesti. Koulutuksesta halutaan säästää myös vähentämällä maistereiden määrä ja lisäämällä kesälle kolmas lukukausi korkeakouluihin. SOOL on erittäin huolissaan tulevaisuuden osaamisesta Suomessa.

– Vielä tammikuussa Educa-messuilla kaikkien puolueiden johtajat lupasivat, ettei koulutuksesta leikata. Ennen vaaleja annetut lupaukset eivät pitäneet. Emme voi hyväksyä tällaista asennetta: koulutusta heikentämällä ei rakenneta kestävää tulevaisuutta, painottaa SOOLin puheenjohtaja Maiju Laurila.


Lisää aiheesta

23.4.2025

Lakkovaroitus Tampereen yliopistoon – SOOL mukana

Yliopistojen työehtosopimuksesta ei ole saavutettu ratkaisua ja neuvottelujen vauhdittamiseksi työntekijöitä edustavat järjestöt ovat jättäneet Tampereen yliopistoa koskevan lakkovaroituksen. Lakko toteutuisi 7. toukokuuta.

13.4.2025

Kulttuuri on kaikkialla

Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.

13.4.2025

Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi

Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

Jaa sivu somessa

Tweet