10.1.2024

Inspiroiva opettajuus: Vetovoimaa opetusalalle

SOFIA SALO | Inspiroiva opettajuus -blogisarja


Sofia Salo on musiikkipedagogiikkaa opiskeleva varhaiskasvatuksen opettaja. Kuva: Johannes Myllymäki

Olen 26-vuotias ja valmistunut varhaisiän musiikinopettajaksi ja varhaiskasvatuksen opettajaksi aiemmin. Tällä hetkellä opiskelen lauluopettajaksi ja musiikinopettajaksi. Työskentelen opiskelujen ohella varhaiskasvatuksen opettajana. Olen myös mukana SOOLin toiminnassa hallituslaisena ja opettajuus sekä opetusalan hyvinvointi ovat minulle sydämen asioita. Inspiroivan opettajuuden kampanja on ollut mielenkiintoinen ja tärkeä rupeama, jota on ollut mukava työstää yhdessä aineenopettajaksi opiskelevan Oona Koskisen kanssa.

Mistä on kyse?

Koimme tärkeäksi tuoda opetusalan hyviä puolia esiin ja halusimme kasvattaa opetusalan vetovoimaa. Mediassa paljon puhututtaneet opettajan työn haasteet ovat osa opettajan arkea, mutta työssä on myös paljon hyviä puolia. Jokainen opettaja tekee työtään koko sydämellään ja opettaja on merkittävä osa oppilaan ja opiskelijan elämän polkua. 

Kampanjaan on osallistunut kahdeksan haastateltavaa, jotka ovat tuoneet kukin omasta näkökulmastaan esiin opetusalan tärkeyttä ja omaa suhdettaan opetus- ja kasvatusalaa kohtaan. Mukana on kasvatusalan ammattilaisia eri aloilta ja tulemme näkemään esimerkiksi rehtorin, erityisopettajan, musiikkipedagogin ja lennonopettajan näkemyksiä omasta työstään. Visuaalisesta ilmeestä kiitokset Oonalle!

Miksi olen innostunut opetusalasta yhä uudelleen ja uudelleen?

Olen jo 4-vuotiaana kertonut, että minusta tulee isona lauluopettaja. Monen mutkan kautta olen vihdoin opiskelemassa unelma-ammattiini. Lukion jälkeen koin kovaa painetta päästä opiskelemaan heti enkä ollut vielä käynyt laulutunneilla pitkään, joten hain JAMKille viululla opiskelemaan musiikkipedagogiksi ja pääsin sisään. Ensimmäisenä keväänä valitsimme opintosuunnan, ja itseäni kiinnosti varhaisiän musiikkikasvatus.

Varhaisiän musiikkikasvatuksen myötä innostuin lisää varhaiskasvatuksesta, minkä vuoksi hain opiskelemaan vielä varhaiskasvatuksen opettajaksi Jyväskylän yliopistoon. Varhaiskasvatuksessa parasta on nähdä, miten nopeasti pienet ihmisen alut kehittyvät ja oppivat uutta. On ihanaa olla tärkeä ja turvallinen osa lapsen kasvua herkkänä kehityksen aikakautena. 

Lopulta pääsin opiskelemaan lauluopettajaksi, ja se on ollut itselleni unelmien täyttymys. On mahtavaa päästä jakamaan omaa intohimoaan laulamista ja musiikkia kohtaan oppilaille ja nähdä, miten he innostuvat joka tunti lisää laulamisen ja musiikin upeasta maailmasta.

Musiikinopettajana toivon tulevaisuudessa olevani innostava opettaja, joka saa oppilaat osallistumaan omalla mukavuusalueellaan musiikinopetukseen. Haluan, että jokaisella on mahdollisuus oppia musiikkia ilman painetta siitä, että täytyisi osata jo valmiiksi jotain. Musiikissa ja oppimisessa ylipäätään on se hieno juttu, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta. 


Inspiroiva opettajuus -blogisarjan muut julkaisut:Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet