14.2.2024

Oman elämän Top Gun

DALE | Inspiroiva opettajuus -blogisarja


Ilmavoimien lennonopettaja Dale esiintyy turvallisuussyistä ja esimiehen toivomuksesta nimimerkillä.

Olen 27-vuotias Suomen ilmavoimien lennonopettaja ja ollut ilmavoimissa Hornet-lentäjänä. Lennonopettajaksi kouluttauduin ilmavoimien omalla lennonopettajakurssilla. Kävin vuosina 2015–2016 varusmiespalveluksen (lentoreserviupseerikurssi eli LENTORUK) ja 2016–2019 kadettikoulun. Lennonopettajakurssin suoritin 2022.

Miten lennonopettajaksi päädytään?

Ilmavoimissa lennon opettaminen on osa jokaisen lentäjän urapolkua. Jossain vaiheessa uraa jokainen käy lennonopettajakurssin ja opettaa varusmiehiä lentämään. Lennonopettajakurssi alkaa kattavalla teoriaosuudella, jossa käydään läpi esimerkiksi human factorsseja ja ohjaamotyöskentelyä.

Lennonopettajakurssilla opettamista lentokoneessa harjoitellaan vanhempien ja kokeneempien lentäjien kanssa, mutta myös oppilaiden kanssa keskenään. Tällaisessa tilanteessa opettajaoppilas esittää (simuloi) lento-oppilasta, ja toinen opettaa häntä lentämään. Lentorukissa lennetään ilmavoimien Grob-alkeiskoulukoneilla. Kurssin päätyttyä valmistuneet lennonopettajat opettavat tuoretta lentoruk-varusmieskurssia heidän lentopapalveluksensa aikana.

Kekseliäästi ja selkeästi

Omaksi onnistuneeksi opetuskokemukseksi sanoisin tilanteen, jossa tarkoituksena on ollut opettaa haastava temppu oppilaalle. Oppilas ei ole heti ymmärtänyt temppua, mutta olen saanut oppilaan ymmärtämään tempun ja onnistumaan siinä. Oppilaan oma riemu omasta onnistumisesta on parasta.

Opettajakokemuksena mieleen on jäänyt lennonopettaja Yhdysvalloista. Hän oli todella hyvä lentämään, osasi selittää kaiken kekseliäästi ja selkeästi, ja sai monimutkaisesta lentämisen maailmasta helposti omaksuttavan ja yksinkertaisen. Hänen kanssaan lentäminen tuntui siltä, kuin olisi ollut oman elämänsä Top Gunissa.

Ei ammattilaisia ilman opettajia

Lennonopettamisen suhteen on tärkeää, että saamme nuoremman sukupolven koulutettua lentäjiksi ja tiedon siirrettyä tulevaisuuden osaajille. Yleisesti taas opettajat ovat hyviä roolimalleja elämässä. Niin lentämistä kuin kaikkea muutakin olisi aika mahdotonta opetella ilman opettajaa. Ei olisi ammattilaisia ilman ammattitaitoisia opettajia ja laadukasta koulutusta.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet