24.1.2024

Erilaisia keinoja rohkaista ja kannustaa

ANTTI HIITTI | Inspiroiva opettajuus -blogisarja


Antti Hiitti opettaa ja ohjaa opetusharjoitteluita Tampereen normaalikoulussa. 

Olen englannin ja ruotsin opettaja, ja olen tehnyt tähänastisen työurani yläkoulussa ja lukiossa. Valmistuin vuonna 2013 Tampereen yliopistosta, jossa tein opettajan pedagogiset opinnot vuosina 2010–2011. Harjoittelin Tampereen norssissa, johon päädyin lopulta myös töihin. Tein muutamia lyhyitä sijaisuuksia Tampereella ja Urjalassa, kunnes aloitin norssissa pidemmän sijaisuuden merkeissä vuonna 2012. Siitä lähtien olen ollut harjoittelukoulun opettaja. Opetusharjoittelua olen ohjannut vuodesta 2013. Vuodesta 2015 olen myös tehnyt englannin oppikirjoja Otavalle.

Hyvä opettaja ruokkii innostusta

Minulla on monia hyviä kokemuksia opettajista, mutta päällimmäisenä olen pohtinut omia aineenopettajiani – ehkä koska itse olen sellainen. Tärkeää ylipäätään on vuorovaikutus ja tilannetaju. Minulla on yläkoulusta ja lukiosta tosi hyviä kokemuksia ainakin käsityön, matematiikan, uskonnon, historian ja englannin opettajista.

Yhteistä kaikille on se, että omasta aineesta pitää olla innostunut mutta sitä ei pidä ottaa liian vakavasti. Oppilaan innostusta pitää ruokkia, mutta myös ymmärtää se, jos oma aine ei ole oppilaalle se mieluisin tai oppilas ei koe olevansa siinä hyvä. Silloin pitää löytää erilaisia keinoja rohkaista ja kannustaa.

Mikä sai lähtemään opetusalalle?

Laajasti ottaen innostus kieliin ja halu työskennellä nuorten ja ylipäätään ihmisten parissa. Lopullinen päätös kuitenkin syntyi kaikista maailman paikoista armeijassa.

Sain opiskelupaikan englannnin kieleen intin aikana, ja aluksi olin sitä mieltä, että opettajaa minusta ei tule. Intin jälkeen jäin kuitenkin sinne töihin puoleksi vuodeksi, ja suurin osa työtehtävistäni oli varusmiesten koulutusta. Silloin ajattelin, että tämä on mukavaa ja voisin olla tässä hyvä.

Opetus ja koulu on suuri osa lasten ja nuorten elämää. Siellä harjoitellaan kaikkia niitä taitoja, joita elämässä tarvitaan, oli se sitten töissä, opinnoissa tai niiden ulkopuolella. On todella tärkeää olla kasvattamassa seuraavia sukupolvia.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet