27.8.2020

Opeopiskelijat rakentavat tulevaisuuden yhteiskuntaa

Suomen menestys nojaa korkeaan ja laadukkaaseen koulutukseen, eli todellisuudessa ilmainen koulutus on koko yhteiskunnan etu.

SAANA YLIKRUUVI
Opeopiskelija 3/20


Kuva: Veera Semi

POLITIIKKA ON kouluissa usein kirosana. Missä yhteydessä, miten ja missä määrin politiikka saa näkyä kouluissa, on varmaan ikuinen kysymys. Todellisuudessa koulu ja koulutus itsessään on politiikkaa. Politiikan teossa ja sen tavoitteiden toteuttamisessa koulu ja opetus ovat itseasiassa keskiössä.

Yksi suurista poliittisista ratkaisuista on ilmainen koulutus, joka nähdään milloin voimavarana, milloin tulonsiirtona. Suomen menestys nojaa korkeaan ja laadukkaaseen koulutukseen, eli todellisuudessa ilmainen koulutus on koko yhteiskunnan etu. Osaavat ja hyvinvoivat kansalaiset tuottavat parhaan tuloksen.

SUOMESSA OIKEUS koulutukseen onkin perusoikeus. Opetuksen järjestäminen on yksi tärkeimmistä kuntien tehtävistä. Kuntapäättäjillä on suuri vaikutus paikalliseen kouluverkkoon, sen hallintoon ja sitä kautta sen sisältöön.

Jokainen opeopiskelija voi vaikuttaa koulutukseen paitsi opiskelemalla ja tulevaisuudessa työssään, myös äänestämällä, keskustelemalla kunnallisvaaliehdokkaiden kanssa tai jopa lähtemällä itse ehdolle. Jokainen ääni on merkittävä, ja open ääni ratkaisee.

KOULUSSA TEHDÄÄN tulevaisuuden yhteiskuntaa ja siinä opettaja on toiminnan keskiössä. Pelkkä koulutuksen järjestäminen ei kuitenkaan riitä yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi, vaan opetuksen laatu on ratkaisevaa. Laadukasta koulutusta toteuttamaan tarvitaan päteviä opettajia. Suunnataan katse opettajiin koulun tarkoituksen toteuttamisen ja yhteiskunnan rakentamisen vuoksi!

Pedagogisen osaamisen ja opetettavien asioiden hallinnan lisäksi opettajankoulutuksen tulee tarjota opettajille eväät oman asemansa tiedostamiseen ja kriittiseen kohtaamiseen. Minkä jäljen jätän itsestäni oppilaiden elämään? Mikä on minun osani tulevaisuuden rakentamisessa?


Lisää aiheesta

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Kesälukiokokemus koukuttaa opettajia

Kesälukioseura yhteistyökumppaneineen järjestää vuosittain noin 20 kesälukiota eri puolilla Suomea, etänä ja myös ulkomailla. Kesälukioista löytyy mielenkiintoisia, mukaansatempaavia ja jopa maailmankuvaa avartavia työ- ja harjoittelumahdollisuuksia myös eri opetusalojen opiskelijoille.

17.2.2025

Riittävän hyvä työnhakuun – Parhaat vinkit työnhakijalle

Työnhaku on haastava taitolaji ja tästä jutusta saat kevään parhaat vinkit siihen!

17.2.2025

Talvipäivät Stadis viimeks 35 vuotta sitten?!?

SOOLin Talvipäivät tulee taas Stadiin 21.–23. helmikuuta. Mutta millaiset olivatkaan edelliset Helsingissä pidetyt Talvipäivät vuonna 1990, ja miten ne eroavat Talvipäivistä vuonna 2025?

17.2.2025

Koulutusvaalit – kevään tärkein juttu

Kunnissa päätetään suurista koulutus- ja sivistyspalveluiden linjoista sekä rahankäytöstä, mikä tekee kuntavaaleista opeopiskelijoille erityisen merkittävän paikan vaikuttaa. Kolme opettajataustaista konkariehdokasta esittäytyy tässä jutussa ja kertoo, kuinka he ovat päätyneet kunta- ja aluepolitiikkaan vaikuttamaan. Ehdokkaat paljastavat myös mitkä aiheet nousevat heistä erityisen merkittäviksi näissä vaaleissa.

Jaa sivu somessa

Tweet