Toimintasuunnitelma vuodelle 2026
SOOLin jäsenyhdistykset päättävät liittokokouksessa vuosittain liiton toimintasuunnitelmasta.
Hyväksytty liittokokouksessa 13.4.2025
Opettajaksi opiskelevien liitto
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on opettajaksi opiskelevien edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestö. SOOL edustaa kaikkia opettajaopiskelijoita opettajankoulutuksen ja opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan vaikuttavana asiantuntijana. SOOL kokoaa yhteen eri alojen opettajaksi opiskelevat Suomessa.
Liiton sääntöjen mukaan SOOLin tarkoituksena on edistää ja valvoa opettajaopiskelijoiden etuja, kehittää opettajankoulutusta ja parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä. Lisäksi toiminnan tarkoituksena on tarjota jäsenille jäsenetuja, koulutuksia sekä edistää opettajaksi opiskelevien yhteenkuuluvuutta ja yhteistyötä.
SOOLin toiminta pohjautuu ensisijaisesti liittokokouksen hyväksymään strategiaan. SOOL toimii edistyksellisenä asiantuntijana opettajankoulutuksen kehittämistyössä ja on mukana rakentamassa opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan tulevaisuutta. Järjestö on toiminnassaan läpinäkyvä, helposti lähestyttävä ja valmis monipuoliselle yhteistyölle. Toiminta perustuu yhteiseen opettajuuteen ja huomioi valtakunnallisesti kaikki opettajaopiskelijat alastaan tai koulutustaustastaan riippumatta.
Liiton toiminta on kestävän kehityksen periaatteiden ja yhdenvertaisuusohjelman mukaista. SOOLin toiminnassa noudatetaan liiton Turvallisemman tilan periaatteita.
Vuoden 2026 painopisteet
SOOLin strategiatyö
TAVOITE:
SOOLin strategia on luotu vuosille 2018–2026. Strategia ohjaa SOOLin toimintaa pitkäjänteisesti linjaamalla ylivuotisia teemoja ja tavoitteita toimintaan. Pitkäjänteisellä strategisella linjaamisella liiton toiminnan jatkuvuutta turvataan, vaikka toimijoiden vaihtuvuus olisi suurta.
TOIMENPITEET:
- SOOLin strategian valmistelussa kuullaan jäsenyhdistysten näkemyksiä ja osallistetaan opeopiskelijoita
- Uusi strategia tuodaan liittokokoukselle hyväksyttäväksi
- Strategiaa valmistellessa otetaan huomioon liiton nykytila ja tulevaisuudennäkymät
- Liitton strategia kuvaa opettajaksi opiskelevien näkemystä ja toiveita liitosta
- Strategia toimii käyttökelpoisena välineenä SOOLin koko organisaatiolle ja auttaa tekemään pitkäjänteisiä linjauksia
Suositukset ohjatulle opetusharjoittelulle -dokumentin päivittäminen
TAVOITE:
SOOLin Suositukset ohjatulle opetusharjoittelulle on SOOLin asiakirja opettajaksi opiskeleville, opetusharjoitteluja järjestäville ja SOOLin jäsenyhdistyksille, joka linjaa suosituksia ja tavoitteita opettajankoulutukseen kuuluville harjoittelulle. Suositukset on luotu välineeksi toimijoille ja opiskelijoille esimerkiksi harjoittelupaikkojen yhteistyön kehittämiseen ja harjoittelujen laadun valvontaan. Suosituksiin on linjattu muun muassa harjoitteluiden sisällöstä, ohjaamisesta, opiskelijoiden hyvinvoinnista ja työelämävastaavuudesta.
TOIMENPITEET:
- SOOLin harjoittelusuositukset tuodaan liittokokoukselle hyväksyttäväksi
- Harjoittelusuosituksien valmisteluissa kuullaan opettajaksi opiskelevia kaikilta opetusaloilta sekä olennaisia sidosryhmiä
- Suosituksia valmistellessa tarkastellaan opetusharjoittelujen nykyhetkeä, kehittämiskohtia, jo valmiiksi hyviä käytänteitä sekä tulevaisuuden tarpeita
- Dokumentissa otetaan huomioon niin yliopistojen normaalikoulut, Rauman Pikkunorssi, harjoittelupäiväkodit kuin myös muut oppilaitokset, joissa opettajaksi opiskelevat voivat toteuttaa ohjatun opetusharjoittelun
- Suunnitellaan valmiin asiakirjan jalkauttamista vaikutustyön ja edunvalvonnan käyttöön
Eduskuntavaalit 2027
TAVOITE:
Suomen eduskuntavaalit käydään huhtikuussa 2027. Eduskunta käyttää ylintä lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta. Eduskunnan pääministerivalinnan mukaisen päätöksen mukaan muodostettu valtioneuvosto (hallitus) käyttää ylintä toimeenpanovaltaa. SOOL vaikuttaa puolueiden vaalitavoitteisiin, ehdokkaisiin ja äänestäjiin, jotta tulevaan hallitusohjelmaan saadaan opiskelijoita, nuoria ja opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia tukevia linjauksia.
TOIMENPITEET:
- Luodaan SOOLille eduskuntavaalitavoitteet kevään 2027 vaaleihin.
- Tavoitteita valmisteltaessa kuunnellaan ja osallistetaan opettajaksi opiskelevia, sidosryhmiä ja asiantuntijoita.
- Valmiita tavoitteita tuodaan esiin puolueille, ehdokkaille ja sidosryhmille, jotta tahot ovat tietoisia opiskelijoiden, nuorten ja opetus- ja kasvatusalan ajankohtaisista asioista ja tarpeista.
- Tavoitteiden avulla vaaleja ja äänestämistä tuodaan näkyväksi opettajaksi opiskeleville.
- SOOL vaikuttaa kaikkiin eduskuntapuolueisiin.
Edunvalvonta ja vaikuttamistyö
TAVOITE:
SOOL toimii opettajaopiskelijoiden valtakunnallisen vaikuttamisen väylänä ja valtakunnallisena yhdistäjänä. SOOL on jäsenyhdistystensä tuki ja neuvonantaja paikallisessa edunvalvonnassa sekä vaikuttamisessa. Tuen keskiössä on yhteisen opettajuuden rakentaminen eri alojen erityispiirteet huomioiden.
TOIMENPITEET:
- SOOL on säännöllisesti yhteydessä jäsenyhdistyksiin sekä toimii tukena edunvalvontatilanteissa.
- SOOL kouluttaa jäsenistöä ajankohtaisista aiheista opettajankoulutuksessa sekä yleisesti koulutuksen ja kasvatuksen kentällä.
- SOOL edustaa jäsenistöä opintojen ja työelämän kannalta olennaisissa toimielimissä.
TAVOITE:
SOOL toimii opettajankoulutuksen asiantuntijana sekä on ennakoiva ja rohkea vaikuttaja. SOOL on aktiivinen, näkyvä ja tunnettu toimija koulutuspoliittisessa keskustelussa opetus-, kasvatus- ja tutkimusalanasiantuntijana ja vaikuttajana sekä opettajaopiskelijoiden edunvalvojana. SOOL vaikuttaa paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
Vaikuttamistyön pääkohteena on opettajankoulutus sekä opettajaopiskelijoiden ja vastavalmistuneiden opettajien asema ja hyvinvointi. Edunvalvonnallinen vaikuttamistyö pohjautuu ensisijaisesti liittokokouksen hyväksymiin asiakirjoihin. Vaikuttamistyön pohjana toimii ennen kaikkea koulutuspoliittinen linjapaperi, Tavoitteet opettajankoulutukselle ja Suositukset ohjatulle opetusharjoittelulle sekä strategian mukaan valitut painopisteet.
TOIMENPITEET:
- SOOL tekee selvityksiä ja kerää tietoa opettajankoulutuksen nykytilasta.
- SOOL osallistuu opettajankoulutuksen kehittämishankkeisiin.
- SOOL toimijat perehtyvät Liiton toimintaa ohjaaviin asiakirjoihin toimikautensa alussa.
- SOOL tapaa säännöllisesti valtakunnallisia ja paikallisia päättäjiä, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johtoa, oppilaitosten johtoa sekä muita koulutusalan vaikuttajia.
- SOOL seuraa opetus-, kasvatus- ja tutkimusalaa koskevien säädösten vaikutuksia koko kasvatuksen kenttään ja tuo aktiivisesti julki opettajaopiskelijoiden näkemyksiä.
- SOOL osallistuu valtakunnalliseen ja kansainväliseen keskusteluun muun muassa julkaisemalla kannanottoja, julkilausumia, selvitystuloksia ja lausuntoja sekä muilla hallituksen tarpeellisiksi katsomilla tavoilla.
- SOOL verkostoituu muiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa ja tarvittaessa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin opiskelijoita koskeviin asioihin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
- SOOLin keskeisten materiaalien kääntämistä ruotsiksi ja englanniksi jatketaan.
- SOOL kouluttaa jäsenistöään toimintaa ohjaavien asiakirjojen mukaisesti.
Jäsenhankinta ja aluetoiminta
TAVOITE:
SOOLin toiminnan tavoitteena on, että jokainen opettajaopiskelija kokee olevansa soolilainen ja mahdollisimman moni opettajaopiskelija kuuluu SOOLiin. SOOLin tavoitteena on, että opettajaopiskelijat ymmärtävät järjestäytymisen tärkeyden ja kokevat Liiton jäsenyyden kannattavaksi. Vahva järjestäytymisaste luo pohjaa vahvalle edunvalvontatyölle ja mahdollistaa Liiton toiminnan kehittämisen.
SOOLin aluetoimijoiden tehtävänä on Liiton jäsenhankinta ja jäsenpito. Lisäksi aluetoimijat huolehtivat Liiton paikallisesta näkyvyydestä ja opettajaopiskelijoiden yhteisöllisyyden edistämisestä. Tavoitteena on, että SOOLin aluetoiminta on saavutettavaa ja aluetoimijat kohtaavat opettajaopiskelijoita laajasti. Lisäksi SOOLin viestinnän yhtenä tavoitteena on tukea ja mahdollistaa jäsenhankintaa, jäsenpitoa ja SOOLin näkyvyyttä.
TOIMENPITEET:
- Jäseneksi liittymisen prosesseja, jäsenpalveluita sekä jäsenetuja arvioidaan ja kehitetään entisestään.
- Aluetoimijoiden toimintaedellytyksiä tarkastellaan ja pyritään parantamaan yhteistyössä OAJ:n kanssa.
- Jäsenhankinnassa huomioidaan kaikki vuosikurssit ja eri koulutusalat.
- Liiton jäsenyhdistysten roolia SOOLin jäsenhankinnassa tarkastellaan ja vahvistetaan.
- Tarkastellaan aluetoiminnan paikkakuntakohtaisia resursseja suhteessa jäsenyhdistysten ja potentiaalisten jäsenten määriin sekä tarpeisiin.
Jäsenpalvelut ja koulutukset
TAVOITE:
SOOL on jäsenistöä yhdistävä, kouluttava ja palveleva liitto. Toiminta perustuu yhteiseen opettajuuteen ja huomioi kaikki opettajaopiskelijat yhdenvertaisesti koulutusalasta, opintosuunnasta ja paikkakunnasta riippumatta. Kaikessa toiminnassa huomioidaan ala-, paikkakunta- ja järjestökohtaiset erityispiirteet sekä vahvistetaan myös alojen välistä valtakunnallista yhteistyötä ja edunvalvontaa.
TOIMENPITEET:
- SOOL järjestää koulutuksia valtakunnallisesti ja paikallisesti jäsenistöä kuunnellen muun muassa:
- järjestötoiminnasta
- puheenjohtamisesta
- opettajaopiskelijoiden edunvalvonnasta
- opetus-, kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalaa koskevista kysymyksistä niin koulutuksen kuin työelämävalmiuksien osalta
- SOOL tukee opettajaopiskelijoiden ammatti-identiteettiin kasvamista koulutuksilla sekä verkostoitumisen tukemisella.
- SOOL tarjoaa tietoa jäsenille ajankohtaisista opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan asioista.
- SOOL tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiselle, keskustelulle ja yhteistyölle.
TAVOITE:
SOOLin jäsenpalvelut on ulkoistettu OAJ:n jäsenpalveluihin ja lisäksi SOOLin jäsenillä on käytössään OAJ:n lakipalvelut, luottamusmiespalvelut sekä työ- ja virkasuhteiden neuvontapalvelut. Tavoitteena on, että jäsenet saavat SOOLin toimistolta, hallitukselta, aluetoimijoilta sekä OAJ:n palveluista asiantuntevaa ja henkilökohtaista jäsenpalvelua.
TOIMENPITEET:
- SOOL kehittää koulutuksiaan, jäsenetujaan ja jäsenpalvelujaan alueellisesti ja valtakunnallisesti.
- SOOLin jäsenpalveluiden kokonaisuutta tarkastellaan ja kehitetään yhteistyössä OAJ:n kanssa.
- SOOL kerää palautetta toiminnastaan kyselyillä ja selvityksillä sekä paikallisilla tapaamisilla.
- SOOL tiedottaa opeopiskelijoita jäsenpalveluista monikanavaisesti ja saavutettavasti.
Viestintä ja tiedotus
TAVOITE:
Tehokas, ajankohtainen ja tarkoituksenmukainen viestintä tukee kaikkea SOOLin toimintaa ja sillä varmistetaan liiton vaikuttavuus opettajankoulutuksen asiantuntijana. Liiton näkyvyyttä pyritään vahvistamaan kaikkien opettajaopiskelijoiden keskuudessa ja tämän lisäksi Liiton yhteiskunnallista vaikuttavuutta pyritään vahvistamaan viestinnällisin keinoin.
TOIMENPITEET:
- SOOL osallistuu viestinnällään aktiivisesti paikalliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen opettajankoulutusta koskevaan keskusteluun.
- Liiton viestinnässä tuodaan esille jäsenyyteen, jäsenetuihin ja liiton toimintaan sekä koulutus- ja kasvatusalan ajankohtaisiin aiheisiin liittyviä asioita.
- SOOLin viestintä näkyy moneen suuntaan. Viestintään panostetaan ja kohdistetaan resursseja. Viestinnän kohderyhmänä ovat jäsenistön lisäksi myös seuraavat:
- muut opettajaksi opiskelevat
- sidosryhmät
- opettajankoulutuksen asiantuntijat ja päättäjät
- opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan vaikuttajat ja päättäjät sekä
- opettajankoulutuksesta kiinnostuneet
- Liitto jatkaa viestintänsä kehittämistä erilaisilla viestintäalustoilla ja erityisesti sosiaalisessa mediassa.
- Liitto kehittää tapoja tiedottaa jäsenistöä toiminnastaan ja kehittää sitä viestinnällään helpommin lähestyttäväksi.
- SOOL julkaisee aktiivisesti lausuntoja, kannanottoja ja vetoomuksia saavuttaakseen jäsenistön lisäksi myös mahdollisimman laajasti sidosryhmiään, poliittisia vaikuttajia ja muita opettajankoulutuksesta kiinnostuneita ja siihen vaikuttavia tahoja.
TAVOITE:
SOOL julkaisee jäsenlehteään Opeopiskelijaa neljä kertaa vuodessa. Jäsenlehti tavoittaa jäsenet ja jäsenlehti nähdään myös vaikuttavana julkaisuna.
TOIMENPITEET:
- SOOLin hallitus valitsee Opeopiskelijan päätoimittajan ja toimitusneuvoston parhaaksi näkemällään tavalla.
- Jäsenlehden sisältöä kehitetään suunnitelmallisesti ja jäseniä kuunnellen.
- SOOL kartoittaa Opeopiskelija-lehden tarkoituksenmukaisuutta jäsenistöltä.
Talous
SOOLin talous perustuu jäsenmaksutuottoihin ja avustuksiin. Liiton taloudesta vastaa hallitus ja hallituksen vastuulla on huolehtia taloudesta liittokokouksen määrittämien päätösten perusteella. Toiminnanjohtajan tehtävänä on hoitaa Liiton taloutta ja panna täytäntöön liittokokouksen ja hallituksen sitä koskevat päätökset. Toiminnanjohtajan tehtävänä on varmistaa, että hallitus saa riittävän ja oikean informaation taloudellisten päätösten perustaksi. Lisäksi toiminnanjohtaja huolehtii, että taloutta hoidetaan asianmukaisesti.
SOOLin hallitus seuraa säännöllisesti talousarvion toteutumista. Yleisavustusta sekä koulutusavustusta haetaan Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:ltä. Lisäksi TJS Opintokeskukselta haetaan tukea kurssien, seminaarien ja koulutustilaisuuksien järjestämiseen. Ulkopuolisia projektiavustusmahdollisuuksia haetaan resurssien mukaan ja mielekkään yhteistyön merkeissä. SOOL huomioi omassa talouden suunnittelussaan vaikuttavuuden kasvua ja kohdentaa tavoitteeseen resursseja.
Kustannusten noustessa ja jäsenmäärän laskiessa Liiton taloutta on hoidettava pitkäjänteisesti, jotta Liiton talous pysyy vakaalla pohjalla. Liiton toiminnassa tulee panostaa vahvasti jäsenhankintaan sekä jäsenpitoon, jotta Liiton toimintaa pystytään toteuttamaan laadukkaasti. Vuoden 2026 aikana tarkastellaan ja tehdään jatkotoimenpiteitä, jotta talous saadaan tasapainotettua pitkällä aikavälillä.
SOOLin toiminta vaatii lähes 100 000 euron puskurin, jotta toimintavuosi voidaan toteuttaa omin varoin ilman lainaa. Liiton kassavirtavaihteluun vaikuttaa se, että jäsenmaksuista saatu tuotto kerrytetään pääosin syksyisin. Toiminnan rahoituksen pääpaino on jäsenmaksutuotoissa, joiden osuutta on kasvatettu jäsenhankintaan panostamalla ja aluetoimintaa tehostamalla. Talouden vakaus ja mahdollisen toiminnan puskurin rakentaminen edellyttää jäsenhankintaan sekä muihin aktiivisiin varainhankintakeinoihin panostamista myös vuonna 2026.