8.12.2023

SOOLin Emppu Laakkonen Hesarissa: Pisa-tulosten kauhistelu kyllästyttää

Koululaisten osaamistason laskua on seurattu kauhistellen jo toistakymmentä vuotta, vaikka sekä edunvalvontajärjestöt että opettajat kentällä ovat koko tämän ajan tarjonneet ratkaisuehdotuksia tilanteeseen.

SOOLin puheenjohtajan Emppu Laakkosen mukaan on korkea aika tunnustaa ammattiinsa kouluttautuneen opettajan merkitys osana ratkaisua. Opettajan mahdollisuudet tehdä työnsä laadukkaasti ovat heikentyneet hyvin lyhyessä ajassa, kun koulutuksen rahoituksesta on 2000-luvulla leikattu suuria summia.

Rahaa on leikattu kaikilta koulutusasteilta, kaikista koulutusmuodoista ja kaikenlaisista oppilaitoksista. Esimerkiksi ryhmäkokojen kasvaessa opettajalla on Laakkosen mukaan yhä vähemmän aikaa oppijoiden kohtaamiseen – tarkoittipa se sitten heikoimpien tukemista tai vahvimpien osaajien haastamista.


Emppu Laakkosen mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 8.12.2023:
Opettajilla on iso merkitys osaamistason nostamisessa



Lisää aiheesta

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jaa sivu somessa

Tweet