13.5.2024

Olisi kannattanut kuunnella SOOLia

Huonojen päätösten ja virheiden korjaaminen käy kalliiksi.

RIKU ORAS
Opeopiskelija 2/24

SOOL TAISTELI vuonna 2010 opettajankoulutuksen säilyttämisen puolesta Kajaanissa. Taistelu ei kuitenkaan tuottanut tulosta, sillä päätös opettajankoulutuksen lakkauttamisesta tehtiin jo saman vuoden aikana laajojen irtisanomisten kera ja lopulta opeopinnot päättyivät Kajaanissa 2013.

Vain alle kymmenen vuotta lakkauttamisen jälkeen Kainuun ja Ylä-Savon alueella havahduttiin vallitsevaan opettajapulaan. Tästä syystä alueella on tehty töitä opettajankoulutuksen palauttamiseksi ja syksyllä 2024 opettajankoulutus tekee paluun Kajaaniin ainakin muutamaksi vuodeksi hankerahoituksen turvin, koska Kajaanissa toteutettava monimuotokoulutus nähdään ratkaisuna paikalliseen opettajapulaan.

KAJAANIN JÄLKEEN oli Savonlinnan vuoro ja 2015 SOOL otti vahvasti kantaa Savonlinnan opettajankoulutuksen säilyttämisen puolesta yhdessä paikallisten opiskelijoiden sekä opetushenkilökunnan kanssa. Kaikesta vaikuttamistyöstä huolimatta opettajankoulutus lakkautettiin Savonlinnassa vuonna 2018.

Vain muutama vuosi tämän jälkeen myös Etelä-Savossa havahduttiin paikalliseen opettajapulaan. Lisäksi vuonna 2018 Savonlinnassa uutisoitiin purettavista taloista, kriisiytyneistä vuokra-asuntomarkkinoista ja kuolevista ravintoloista opeopiskelijoiden lähdön seurauksena. Nyt Savonlinnassakin on haettu valtion rahoitusta opettajankoulutuksen palauttamiseksi ja opettajapulan ratkaisemiseksi paikallisesti. 

MYÖS RAUMAN kampuksen kohtalo on ollut vaakalaudalla viime vuosina. Onneksi Rauman opettajankoulutuksen tulevaisuus saatiin turvattua Rauman kaupungin rahoituksen sekä paikallisten opeopiskelijoiden ja SOOLin aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta ainakin vuoden 2033 loppuun asti. 

Rauman opettajankoulutuksen tulevaisuus joutuu kuitenkin taas syyniin jo alle kymmenen vuoden päästä nykyisen yhteistyösopimuksen päättyessä. Toivon mukaan päättäjät ymmärtävät siinä vaiheessa opeopiskelijoiden ja opettajankoulutuksen merkityksen.

TOIVOTTAVASTI KAJAANIN ja Savonlinnan kohtalot ovat opettaneet, että opettajankoulutuksella on valtava merkitys alueen vetovoimaisuudelle, elinvoimalle sekä kelpoisten opettajien saatavuudelle. Huonojen päätösten ja virheiden korjaaminen käy usein kalliiksi eivätkä lyhyet hankerahoitukset yleensä ratko suurempia rakenteellisia ongelmia, vaan toimivat pikemminkin laastareina.

Loppujen lopuksi tämän tarinan opetuksena on, että Kajaanissa, Savonlinnassa ja yleisestikin olisi kannattanut ja kannattaa jatkossakin kuunnella opeopiskelijoita eli SOOLia.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet