28.1.2021

Kuntien tärkein tehtävä

Keväällä on hyvä hetki pysähtyä, miettiä omia arvojaan ja ennen kaikkea äänestää. Kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi meneillään olevan sote-uudistuksen jälkeen jää kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

KALLE LIUSKI
Opeopiskelija 1/21

TÄSSÄ LEHDESSÄ on mainiosti avattu erilaisia teemoja politiikan käsittelystä kouluissa, opettajan poliittisesta toiminnasta ja huhtikuussa pidettävistä tärkeistä kuntavaaleista. Viime viikkojen keskustelut myös mediassa ovat vahvistaneet sitä tarvetta, että näitä asioita on syytä käsitellä avoimesti ja monipuolisesti, jo peruskoulun alaluokilta lähtien. Jos hyppäsit yli SOOLin kuntavaalitavoitteet, niin suosittelen lämpimästi vielä palaamaan niihin. 

Mutta minkä ihmeen takia juuri opetus- ja kasvatusala kohisee niin paljon tulevista kuntavaaleista? Ja miksi SOOL on tehnyt omat tavoitteensa, OAJ omansa ja varhaiskasvatuksesta sekä ylemmistä koulutusasteista puhutaan mediassa paljon? Vastaus on helppo. Kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi meneillään olevan sote-uudistuksen jälkeen jää kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Vaikka kasvatus ja koulutus nousevat aina kaikissa vaaleissa isoksi teemaksi, on nyt käytävissä vaaleissa niillä erityinen merkitys. 

KUNTA TYÖNANTAJANA työllistää yhtenä suurimpana ryhmänä kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijat. Lähitulevaisuudessa kunta tulee olemaan hyvin monen teistä, todennäköisesti myös sinun, työnantajasi. Nyt tehtävät linjaukset ja äänestystulokset ratkaisevat poliittisen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Tulokset vaikuttavat siis vielä silloin, kun mahdollisesti aloitat työurasi kunnan palveluksessa.

Opiskelijana et välttämättä ole tullut ajatelleeksesi niin pitkälle tulevaisuuteen, mutta keväällä on hyvä hetki pysähtyä, miettiä omia arvojaan ja ennen kaikkea äänestää. 

KUN ALAT etsimään sopivaa ehdokasta, suosittelen perehtymään ehdokkaisiin ja käyttämään apuna erilaisia vaalikoneita ja kuntavaalitavoitteita. SOOLin sivuilta sool.fi/kuntavaalit voit käydä katsomassa ne ehdokkaat, jotka ovat sitoutuneet meidän kuntavaalitavoitteisiimme. Jos olet itsekin ehdolla, käy sitoutumassa ja allekirjoittamassa ne! Maaliskuussa meille äänestäjille avautuu myös OAJ:n vaalikone, josta löydät varmasti itsellesi sopivan koulutusmyönteisen ehdokkaan. 

Laita siis kalenteriin ylös ennakkoäänestyspäivämäärät 7.–13.4. ja vaalipäivä 18.4. Pidetään yhdessä huoli, että opettajaopiskelijat omalla toiminnallaan nostavat äänestysprosenttia!


Lisää aiheesta

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

11.4.2024

SOOLin vetoomus OKM:lle: Pedagogiikan toteutumisen voi taata vain koulutettu pedagogiikan ammattilainen

SOOLin mukaan päiväkodin johtajilta tulee edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkintoa. Laadukas varhaiskasvatus vaatii laadukasta, tutkimusperustaiseen koulutukseen pohjautuvaa johtamista taustalleen.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

19.2.2024

Koska oli joku, joka uskoi sen tapahtuvan

Opetusalan tärkeydestä puhutaan jatkuvasti, mutta se ei näy palkassa tai työoloissa, joten miksi kukaan enää haluaisi opiskella opettajaksi? Haastattelimme opetusalan ammattilaisia valaistaksemme sitä, miksi tälle alalle lähdetään – ja miksi siihen rakastutaan yhä uudelleen ja uudelleen.

19.2.2024

Onko opettajankoulutus muuttumaton linnake yliopistoissa?

Laaja selvitys paljastaa viimeisen vuosikymmenen leikkausten vaikutukset laatuun ja kestävyyteen. Opettajankoulutuksen opiskelijamäärien kasvuvauhti on ollut merkittävästi korkeampi kuin muilla koulutusaloilla mutta rahoituksen leikkaukset kovempia.

Jaa sivu somessa

Tweet