30.5.2017

Varhaiskasvatuslain toiseen vaiheeseen tarvitaan rohkeita päätöksiä!

SOOLin mukaan varhaiskasvatus on selkeästi määriteltävä pedagogiseksi toiminnaksi, mikä nostaa alan profiilia ja lisää lastentarhanopettajankoulutuksen vetovoimaisuutta. Lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstön nimikkeet tulee selkiyttää lakiin siten, että ne tuovat esiin jokaisen päiväkodissa työskentelevän erityisosaamisen ja tunnustavat jokaisen koulutuksen vahvuudet.

KANNANOTTO

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry edellyttää, että varhaiskasvatuslain toisen vaiheen valmistelussa tehdään rohkeita päätöksiä ja lakia täydennetään niiltä osilta, joilta se jäi puutteelliseksi lain ensimmäisessä vaiheessa.

SOOL painottaa, että lakiin tulee selkeästi kirjata sekä määritellä, mitä varhaiskasvatuksella tarkoitetaan. Opettajaksi opiskelevat näkevät tärkeänä, että varhaiskasvatuksen määritelmässä painottuu erityisesti pedagogiikka. Laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutuminen edellyttää, että siitä vastaa pedagogisen koulutuksen saanut opettaja. Varhaiskasvatuksen selkeä määrittely pedagogiseksi toiminnaksi nostaa alan profiilia ja lisää lastentarhanopettajankoulutuksen vetovoimaisuutta.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön nimikkeet tulee selkiyttää lakiin siten, että ne tuovat esiin jokaisen päiväkodissa työskentelevän erityisosaamisen ja tunnustavat jokaisen koulutuksen vahvuudet. Siksi SOOL edellyttää, että jatkossa yliopistollisen lastentarhanopettajankoulutuksen saaneet toimivat nimikkeellä varhaiskasvatuksen opettaja ja ammattikorkeakoulussa sosionomikoulutuksen saaneet toimivat nimikkeellä varhaiskasvatuksen sosionomi.

SOOL toivoo, että varhaiskasvatuslakia valmisteltaessa kiinnitetään huomiota myös siihen, että lastentarhanopettajia koulutetaan riittävästi. Jokaisella lapsella tulee olla yhdenvertainen oikeus lastentarhanopettajaan. Lastentarhanopettajien pulaa ei tule korjata nostamalla pelkästään kandidaatin tutkintoon tähtäävien aloituspaikkoja, vaan koulutuspaikkojen määriä tulee lisätä samassa suhteessa myös maisteritutkintoihin. Varhaiskasvatuksen maisteritutkinto tuottaa laaja-alaista asiantuntijuutta työelämää varten sekä takaa korkealaatuisen varhaiskasvatuksen pedagogiikan ja tutkimuksen kehittämisen myös tulevaisuudessa.


Lisää aiheesta

23.4.2025

Lakkovaroitus Tampereen yliopistoon – SOOL mukana

Yliopistojen työehtosopimuksesta ei ole saavutettu ratkaisua ja neuvottelujen vauhdittamiseksi työntekijöitä edustavat järjestöt ovat jättäneet Tampereen yliopistoa koskevan lakkovaroituksen. Lakko toteutuisi 7. toukokuuta.

13.4.2025

Kulttuuri on kaikkialla

Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.

13.4.2025

Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi

Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

Jaa sivu somessa

Tweet