8.3.2016

SOOL kehottaa osallistumaan opintotukimielenosoitukseen keskiviikkona

Opintotuen muuttaminen lainapainotteisemmaksi vähentäisi koulutuksellista tasa-arvoa, lisäisi yhteiskunnan eriarvoistumista ja heikentäisi vähempiosaisten perheiden lasten korkeakoulutusmahdollisuuksia. Opiskelijajärjestöjen mielenilmaus järjestetään Helsingissä 9. maaliskuuta.

Mitä?

Hallitus on päättänyt leikata opiskelijoilta ennennäkemättömän paljon, jopa 150 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa viidennestä koko korkeakouluopiskelijoiden opintotukibudjetista. Leikkausten suuruudesta ja leikkaustavasta päätetään kuluvan kevään aikana.

Tällä hetkellä suunnitellaan opiskelijalle käteen jäävän sosiaaliturvan laskemista lähes 100 eurolla kuukaudessa, opintotukikuukausista viedään joustoa, opintolainan hyvitystä heikennetään ja opintolainan määrää kasvatetaan siten, että valmistuvalla opiskelijalla on mittava velkataakka. Yhteensä opiskelijoilta ollaan leikkaamassa toimeentulosta lähes 25 prosenttia.

SOOLin yhdenvertaisuusohjelman mukaan kaikilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua. SOOL pelkää, että opintotuen muuttaminen lainapainotteisemmaksi vähentää koulutuksellista tasa-arvoa, lisää yhteiskunnan eriarvoistumista ja heikentää vähempiosaisten perheiden lasten korkeakoulutusmahdollisuuksia.

Opetus- ja kasvatusalalla lainapainotteisuuden korostuminen voi näkyä kielteisesti myös alan vetovoimaisuudessa, koska koulutukseen hakeutuvien olisi jo opiskelupaikkaa hakiessaan puntaroitava lainan takaisinmaksumahdollisuuksiaan.

Milloin?

Keskiviikkona 9.3.2016 kello 13.00

Missä? 

Mielenilmaus kokoontuu kello 13 Helsingissä Senaatintorilla. Mielenilmauskulkue lähtee Senaatintorilta Aleksanterinkatua pitkin Mannerheimintielle, josta kulkue jatkaa Kansalaistorille. Monet ylioppilaskunnat järjestävät bussikyytejä paikalle.

Tapahtumalinkit muualla 

» Tapahtumasivu Facebookissa

Järjestäjät: Aalto yliopiston ylioppilaskunta, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Haaga-Helian opiskelijakunta HELGA, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta LAUREAMKO, Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA, Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI ry, Suomen lukiolaisten liitto ry SLL, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry. ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry.

#opintotuki #näpitirti #koulutuslupaus

Lue myös tämä

» SYL ja SAMOK: Opintotukileikkaukset katkovat tulevaisuudelta siivet


Lisää aiheesta

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

11.4.2024

SOOLin vetoomus OKM:lle: Pedagogiikan toteutumisen voi taata vain koulutettu pedagogiikan ammattilainen

SOOLin mukaan päiväkodin johtajilta tulee edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkintoa. Laadukas varhaiskasvatus vaatii laadukasta, tutkimusperustaiseen koulutukseen pohjautuvaa johtamista taustalleen.

Jaa sivu somessa

Tweet