17.11.2023

Uutisvideoista oppimateriaalia: Yle Tripletin säännöllinen käyttö herätti teinin kiinnostuksen oppimiseen

Säännöllisellä ja pitkäjänteisellä mediakasvatuksella on vahva vaikutus kasvavaan nuoreen. Tuore luokanopettaja Ida Kantanen on havainnut audiovisuaalisen sisällön auttavan koululaisia hahmottamaan asioita paremmin. Videoita hän käyttää rikastamaan opetusta.

MARI VESANUMMI
Opeopiskelija 4/23


26-vuotias luokanopettaja Ida Kantanen on huomannut opetuksessaan videoiden voiman. Mediakasvatukseen hänellä kuuluu olennaisesti myös hyvät keskustelut oppilaiden kanssa. Kuva: Miikka Varila

Ammattiopistossa opiskeleva 17-vuotias mikkeliläinen Sanni Ukkonen tottui peruskoulussa katsomaan uutisvideoita osana opetusta. Hän on huomannut peruskoulun jälkeenkin seuraavansa aktiivisemmin uutisia. Ukkosen opettajat olivat löytäneet Yle Tripletin ja sen  opetusmateriaaliksi klipatut uutisvideot. Videoita nähtiin niin terveystiedon, biologian, maantiedon kuin yhteiskuntaopinkin tunneilla. 

– Katsottiin tunnin aluksi videoita Tripletistä. Käsiteltiin aihetta siis ensin videoiden kautta ennen siitä käytävää keskustelua ja tehtävien tekoa. Joskus videota käytettiin siirtymänä, jos aihetta vaihdettiin kesken tunnin, Ukkonen kuvailee. 

Visuaalisena oppijana Ukkonen ymmärsi opetettavan aiheen paremmin videon avulla. Uudesta aiheesta oli helpompi lukea videon katselun jälkeen.

– Sen tavallaan sisäisti selkeämmin, kun videosta oli muodostunut jo kokonaiskuva aiheesta. 

Uutisvideoiden sisältö myös herätti kiinnostusta laajemmin oppimiseen ja uutisten seuraamiseen. 

– Mun opiskeluun videoiden käyttö vaikutti positiivisella tavalla. Mä opin niistä  videoista välillä myös enemmän kuin kappaleen tekstistä. Ne laajensivat yllättävänkin paljon omaa osaamista ja lisäsivät myös kiinnostusta aiheeseen.

Audiovisuaalisuus puree myös alaluokilla

Sanni Ukkosen peruskouluaikojen opettajien jatkuva vahva uutisvideoiden käyttö oppitunneilla on selkeästi vaikuttanut positiivisesti nuoren innostumiseen ympäröivästä maailmasta. Toista kokonaista lukuvuottaan luokanopettajana Nokialla opettava Ida Kantanen, 26, vahvistaa videoiden voiman. 

– Niistähän ne lapset tykkää! Videot ovat hyödyllisiä varsinkin niille, jotka eivät välttämättä luetun ymmärtämisessä ole niin vahvoja. Näin voi syventää oppilaille aihetta. 

Myös Kantanen on havainnut kolmosluokkansa visuaaliset oppijat. Audiovisuaalisuus toimii paitsi videoissa, myös tekstikirjan ääneen kuunteluna.  

– Ympäristöopissa käytetään paljon kahta aistia. Voi kuunnella sitä tekstiä ja samalla lukea. 

Samalla tavalla Yle Tripletistä löytyy tekstitettyjä videoita, jotka toimivat erityisesti S2-ryhmille ja erilaisille oppijoille. Kantanen käyttää oppikirjamateriaalien sähköisiä materiaaleja, mutta työkalupakista löytyy myös HS Lasten uutiset sekä Ylen materiaalit laajasti: käytössä ovat erilaiset Yle Areenan videot, Yle Oppimisen testit ja Yle.fi -artikkelit.

– Koen tärkeänä faktapohjaisten videoiden näyttämisen koulussa. Kolmosten kanssa on harjoiteltu jo mihin tietoon voi luottaa ja mistä tietää, onko se luotettavaa. 

Videoiden vetovoima ei yllätä, hän myöntää itsekin uppoutuvansa lyhyisiin Tiktok-videoihin. 

– Voin vain kuvitella, kuinka koukuttavaa se on 9-vuotiaalle.

Video taipuu moneen rooliin

Yle Tripletin luotettavia lyhyitä videoita oli Kantasella käytössä jo Yle Areenan puolella. Palvelu oli hänelle uusi tuttavuus, mutta hän aikoo ehdottomasti laittaa sen heti kirjanmerkkeihinsä. Videoita luokanopettaja käyttää sekä keskustelun herättäjinä että aiheen koontina tai syventäjänä.

– Videot rikastuttavat ja täydentävät opetusta, Kantanen summaa. 

Kirjautumalla palveluun hän saa Ylen videoihin valmiita tehtäviä oppitunneilla käytettäväksi. Näin esimerkiksi juhlapyhävideot  Pyhäinpäivä 90 sekunnissa tai Jean Sibelius kolmessa minuutissa ovat valmiina opettajan suunnittelukalenterissa vaihtuvien päivän polttavien uutisvideoiden lisäksi. 

Uutisvideoilla pitkäjänteisesti höystetty opetus saa kannatusta peruskoulunsa päättäneeltä Sanni Ukkoselta.  

– Triplet-videot olivat mielestäni järkeviä käyttää opetuksessa, koska ne ovat tosi selkeitä ja niistä ymmärtää asian. Ne ovat visuaalisesti hyvin toteutettuja ja mielenkiintoisia. 


Yle Tripletin juhlapäivävideot ovat suosituimpien videoiden joukossa. Videoihin liitetyt visat kiinnostavat erityisesti alakouluissa. Kuva: Miikka Varila


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet