28.8.2020

Uusi opeopiskelija, on aika etsiä ja erehtyä

Opetus- ja kasvatustyö on äärimmäisen upea ja monipuolinen uravalinta.

HANNA RAHKONEN
Opeopiskelija 3/20


Kuva: Petri Anttila

Aivan ensiksi: onnea sinulle, tuoreelle opeopiskelijalle! Parempaa polkua et olisi voinut valita. Opetus- ja kasvatustyö on äärimmäisen upea ja monipuolinen uravalinta. Työ on samanaikaisesti niin asiantuntija-, kuin ihmissuhdetyötä, jossa korostuu ammattipätevyys ja eettisyys, ongelmanratkaisukyky ja luovuus, joustavuus.

Oikeastaan voisin luetella tähän äärettömän monta erilaista adjektiivia, jotka kuvaavat täysin opintojesi jälkeistä työelämää. Olet nimittäin valinnut monipuolisen alan, jota pääset ennen kaikkea tekemään omalla persoonallasi. Mutta johan menin jo pitkälle, vastahan opintosi ovat alkamassa. Astutaan siis askel taaksepäin ja palataan takaisin nykyhetkeen, opintojesi alkuun.

OPISKELUAIKA ON tunnetusti ihmisen parasta aikaa. En usko hetkeäkään, että tämä lause on tuulesta temmattu. Sinulla on edessäsi uudet opinnot ja olet varmasti tehnyt paljon töitä päästäksesi tähän pisteeseen. Tälle alalle ei nimittäin noin vain kävellä opiskelemaan. Sinulla on siis kaikki oikeus olla ylpeä opiskelupaikastasi. Eikä pelkästään sisäänpääsyn takia, vaan myös alavalinnan vuoksi.

Suomessa koulutusjärjestelmä on arvostettu ja korkeatasoinen, eikä tämä ole mikään itsestäänselvyys globaalilla tasolla. Sinä olet nyt osa tätä Suomen arvostettua koulutusjärjestelmää kouluttautuessasi opetus- ja kasvatusalan asiantuntijaksi. Sano siis uteleville sukulaisille ja tuttaville ylpeydellä, että sinä opiskelet opettajaksi!

ON KUITENKIN luonnollista, että positiiviset tunteet meinaavat toisinaan jäädä epävarmuuden jalkoihin. Uudessa opiskelupaikassa aloittaminen on suuri elämänmuutos. Puhumattakaan opiskelupaikan siivellä tulevasta muusta uudesta ja tuntemattomasta, kuten vaikkapa uudesta opiskelukaupungista, uusista ihmisistä ja tuntemattomasta alasta. Kysymykset pärjäätkö opinnoissa, saatko ystäviä ja kiinnitytkö yliopistoon mietityttävät varmasti.

Sinä et kuitenkaan ole yksin näiden kysymysten kanssa, vaan muutkin tuoreet opiskelijat miettivät näitä samoja asioita. Ei hätää! Vaikka huoli on täysin luonnollista, se on usein turhaa. Sinut on vasta valittu opiskelemaan, joten kukaan ei odota sinulta valmista ammattitaitoa – nyt on aika oppia. Ainejärjestöt ja yliopisto huolehtivat, että sinulla on tilaisuuksia tavata uudet opiskelutoverisi ja tutustua uuteen paikkakuntaan. Sinun ei tarvitse pärjätä yksin.

SINULLA ON mahtavat opiskeluvuodet edessä. Tulevat opinnot voivat näyttäytyä ajallisesti pitkiltä, mutta usko minua: aika kuluu siivillä. Ota kaikki ilo irti opiskeluvuosistasi. Ammatti-identiteettisi alkaa jo heti opintojen alusta alkaen rakentumaan, anna sille tilaa. Opi, tutki, kokeile! Nyt sinulla on kaikki aika ja mahdollisuus etsiä, erehtyä ja edistyä.

Tietenkin myös työelämässä saa etsiä ja erehtyä, mutta opiskeluaikana se on enemmän suotavaa kuin haitallista. Älä siis pelkää epäonnistumisia, vaan rohkeasti tee ja koe. Mokaa opetusharjoittelun aikana, haasta omia valmiita käsityksiäsi alastasi ja lähde maaliskuussa SOOLin Talvipäiville tapaamaan opeopiskelijoita ympäri Suomen.

Antoisia opeopintoja sinulle ja nauti!


Lisää aiheesta

11.4.2021

Liittokokous: Ratkaisu kiusaamisen ja väkivallan kitkemiseen löytyy opetus- ja kasvatusalalta

SOOLin liittokokous vaatii, että Suomessa varhaiskasvatusyksiköissä ja oppilaitoksissa tapahtuva kiusaaminen ja väkivalta otetaan nykyistä vakavammin. Kiusaamisen vastaiseen työhön vaaditaan siihen tarvittavat resurssit. Kiusaamisen ennaltaehkäisyyn sekä puuttumiseen tulee kiinnittää enemmän huomiota opettajaopinnoissa. Vaadimme myös, että kiusaamista ja väkivaltaa tulisi tutkia enemmän ja kehittää tehokkaita menetelmiä näiden ehkäisyyn.

11.4.2021

SOOLin etäliittokokous: Markus Helin puheenjohtajaksi

Henkilövalintojen lisäksi SOOLin sääntömääräinen liittokokous päätti liiton toimintasuunnitelmista ja jäsenmaksusta sekä hyväksyi liitolle uuden yhdenvertaisuusohjelman. Liittokokous järjestettiin kaksipäiväisenä 10.–11. huhtikuuta ja jo toista kertaa etäyhteyksin.

28.1.2021

Mikä on politiikkaa?

Kaikki koulutukseen liittyvät päätökset vaikuttavat vähintäänkin epäsuorasti jonkin opettajaryhmän toimintaan.

28.1.2021

Demokratiakasvatus 2020-luvulla - Pelkkää puhetta vai täyttä todellisuutta?

Suomalaisnuoret osaavat varsin mallikkaasti mekaanisesti kertoa, miten eduskunta toimii, mutta arjen vaikuttamisesta ja poliittisesta toiminnasta nuoret eivät paljon ymmärrä. Yksi demokratiakasvatuksen keskeisistä tehtävistä onkin kasvattaa ihmisiä ymmärtämään sitä, miten sosiaalinen ympäristö ja yhteiskunta laajemmin vaikuttavat meidän ajatteluumme ja toimintaamme.

28.1.2021

Kuntien tärkein tehtävä

Keväällä on hyvä hetki pysähtyä, miettiä omia arvojaan ja ennen kaikkea äänestää. Kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi meneillään olevan sote-uudistuksen jälkeen jää kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

Jaa sivu somessa

Tweet