10.2.2022

Speksi – Hikeä ja heittäytymistä

Speksi on interaktiivista musikaaliteatteria, jonka opiskelijat toteuttavat alusta loppuun.

VIIVI SAVELIUS
Opeopiskelija 1/22


Kuva: Karen Ehrsted

Speksi alkaa inspiraatiosta, jonka käsikirjoittajat jakavat. Se kulkee läpi jokaisen speksiläisen ja päätyy lopulta lavalle. Sieltä inspiraatio ja speksin ilo hyppäävät myös katsojaan, jotka jakavat sitä eteenpäin toisille katsojille. Sitä speksi pohjimmiltaan on; jaettua iloa, taitoa ja intohimoa taidetta kohtaan.

Speksissä voit päästä näyttelemään, laulamaan, tanssimaan, kiertelemään kirpputoreja, rakentamaan, ompelemaan, maskeeraamaan, soittamaan, sanoittamaan, valokuvaamaan, markkinoimaan… Vain taivas on rajana! Jokaisen speksiläisen työpanos on tärkeä, ja kaikki työskentelevät sama päämäärä mielessään.

Vuoden mittainen projekti

Jokainen speksivuosi alkaa ohjaajien, tuottajien, käsikirjoittajien sekä tiimivastaavien valinnoilla. Käsikirjoittajat työstävät käsikirjoitusta, tuottajat valmistautuvat produktioon järjestelemällä juoksevia asioita ja ohjaajat tutustuvat valmistuvaan käsikirjoitukseen.

Kun pohjatyöt on tehty, on aika valita produktioon loput työryhmästä. Tiimivastaavat järjestävät rekrytoinnin omaan tiimiinsä ja valitsevat ympärilleen joukon taitavia ja motivoituneita tekijöitä. Tästä speksivuosi lähtee nousukiitoon ja produktion valmistaminen kiihtyy. Speksivuosi huipentuu esitysviikkoon, jolloin kaikkien yhteinen työ pääsee viimein yleisön eteen.

Pelkkää puurtamista speksi ei kuitenkaan ole, sillä speksiin liittyvät olennaisena osana myös erinäiset speksibileet. Meidän poikkitieteellisessä speksissämme Helsingissä järjestetään viidet juhlat vuodessa. Näihin kuuluvat halloween-juhlat, joissa koko työryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa yhteen; pikkujoulut, joissa katsotaan viimeisin speksiproduktio nauhalta; nimenjulkistusbileet, joissa julkistetaan tekeillä olevan produktion nimi sekä traileri.

Viimeisenä, produktion jo mentyä, järjestetään speksin vuosijuhlat, joissa kaikki speksiämme rakastavat ihmiset kokoontuvat yhteen juhlistamaan yhteistä yhdistystämme sekä yhteisöämme.

Upea mahdollisuus kehittyä amatööripohjalta

Minä lähdin speksiin mukaan toisena opiskeluvuotenani ja sillä tiellä olen edelleen. Olen oppinut speksissä paljon näyttelijäntyöstä, improvisaatiosta ja musiikista. Speksin tärkeintä antia on kuitenkin sen mukana tullut yhteisö. Speksi on täynnä upeita ja taitavia ihmisiä, joiden takia speksissä tekee mieli pysyä.

Aloitin speksissä näyttelijänä, mutta olen ehtinyt myös sanoittaa kappaleita ja toimia speksin hallituksessa. Speksi on tarjonnut minulle niin paljon opiskeluaikanani, että haluan turvata myös muille mahdollisuuden saada osansa speksirakkaudesta. Siksi toimin nykyisin Penkereen speksin hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen tärkein tehtävä on varmistaa speksin jatkuvuus ja pitää yhteisö toiminnassa speksiproduktioiden ulkopuolellakin.

Omassa speksimatkassani on paljon yhteneväisyyksiä speksivuoden kulkuun. Ensimmäisenä speksivuonnani tehtiin pohjatyö. Sain sen vuoden aikana paljon lisää itsevarmuutta esiintymiseen ja improvisaatioon. Seuraavana vuonna pääsin nauttimaan yhdessä tekemisestä uudella tavalla, sillä epävarmuuteni ei ollut enää häiritsemässä. Kolmantena vuotenani speksiurani huipentuu, kun saan tehdä töitä koko speksimme olemassaolon puolesta.

Minulle speksi on ollut kenties merkityksellisin osa opiskelijaelämääni ja siksi kannustankin jokaista edes hieman kiinnostunutta ottamaan selvää speksien toiminnasta ja lähtemään rohkeasti mukaan. Parasta speksissä on se, että se toteutetaan täysin amatööripohjalta. Keneltäkään ei siis vaadita ammattitason osaamista vaan mukaan voi lähteä oppimaan.

Speksi tarjoaa upean mahdollisuuden kehittää itseään muiden taitavien tekijöiden keskellä. Ja jos et koe itseäsi tekijäihmiseksi, voi speksistä nauttia aina katsojanakin. Ilman katsojia ei olisi esitystä.


SPEKSI

Speksi on näyttelemistä, tanssia, laulua, soittamista, improvisaatiota, hikeä ja heittäytymistä. Speksi on ennen kaikkea räiskyvä musikaali, joka ottaa yleisön osaksi näytelmää. Yksikään esitys ei ole samanlainen kuin toinen! 

Katsoja voi vaikuttaa juonenkulkuun, kohtauksiin tai laulujen ja tanssien esittämiseen huutamalla ”omstart”. Huuto toimii esiintyjille ohjeena esittää edellinen kohtaus uudelleen ja pakottaa näyttelijän, tanssijan tai bändin jäsenen improvisoimaan: tilannekomiikalta ja hienoilta oivalluksilta ei voi välttyä.

Speksi ottaa aineksia komediasta ja tragediasta, mutta usein kaikki loppua kohden kääntyy farssiksi.

facebook.com/penkereenspeksi


Penkereen speksin produktiota ­Äärellä meren! esitettiin vuonna 2020. Penkereen Speksi on Helsingin ylio­piston kasvatustieteellisen tiedekunnan poikkitie­teellinen harrastaja­teatteri. Kuvassa Juuso Kurttila ja Oula Hyle. Kuva: Karen Ehrsted


Opeopiskelijan printtilehti on nyt sataprosenttisesti hiilineutraali. Lue lisää!Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet