17.2.2023

Lupaus antaa mandaatin vaatimiselle

Poliitikot tekevät taas koulutuslupauksia.

HANNA RAHKONEN
Opeopiskelija 1/23

KEVÄT TEKEE hiljalleen tuloaan ja kolmannen periodin opinnot ovat jo täydessä vauhdissa ainakin allekirjoittaneella. Lukuvuosi on reippaasti yli puolen välin ja kohta on taas yksi vuosi opettajaopintoja taputeltu. Oman kevääni täyttää viimeiset opinnot ennen tutkintotodistuksen hakemista ja valmistumista. Jännittävää!

Onneksi kevät ei ole yksinään opintoja täynnä, vaan kalenteri täyttyy monesta muustakin siististä asiasta. En voi kirjoittaa tätä palstaa nostamatta esille eduskuntavaaleja, jotka lähestyvät. Elämme vaaliaikaa parhaimmillaan; vaaleihin on valmistauduttu jo pitkän aikaa.

ORGANISAATIOT JA tahot ovat julkaisseet eduskuntavaalitavoitteitaan, ehdokkaat ovat tehneet vaikuttamistyötä ja ehkäpä jokainen meistä jo aloittanut pohdinnan siitä, kenelle tai mille puolueelle ääni menee. Ehkä et ole vielä antanut ajatustakaan vaaleille – sekin on ok. Vielä on aikaa.

Me opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset olemme olennaisen tärkeässä roolissa demokraattisen yhteiskunnan rakentajina, sillä meidän tehtävänämme on aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen kannustaa yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Se on osa meidän työtämme, professiotamme.

EDUSKUNTAVAALIT OVAT merkittävät jokaiselle Suomen kansalaiselle, mutta myös meidän työkentällemme. Olemme kaikki varmasti kuulleet ja nähneet lukuisia poliitikkoja tekemässä koulutuslupauksia, jotka koskettavat niin meidän opiskelijoiden elämää kuin jokaista koulutusinstituutiotakin. Opintotuista ei leikata ja koulutuksesta ei leikata. Tuhat opettajaa ammatilliseen koulutukseen ja niin edelleen Lupauksia riittää. 

Kerran sitsasin esiintyen eräänä poliitikkona ja printtasin yhden näistä koulutuslupauskylteistä, inspiroituneena näkemästäni koulutuslupauskuvasta. Toisinaan tuntuu, että näihin lupauksiin harvoin uskotaan – eikä ihme, lupauksia ei aina valitettavasti lunasteta. Mutta lupaus antaa aina mandaatin vaatimiselle. Ja kun sinä äänestät lupaajaa, on sinullakin oikeus äänestäjänä vaatia. 

Muista vaikuttaa nyt keväällä omalta osaltasi!


Lisää aiheesta

29.4.2024

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – SOOL mukana

Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita ja lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin. Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, lakko järjestetään 13.–16.5. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

Jaa sivu somessa

Tweet