17.2.2023

Lupaus antaa mandaatin vaatimiselle

Poliitikot tekevät taas koulutuslupauksia.

HANNA RAHKONEN
Opeopiskelija 1/23

KEVÄT TEKEE hiljalleen tuloaan ja kolmannen periodin opinnot ovat jo täydessä vauhdissa ainakin allekirjoittaneella. Lukuvuosi on reippaasti yli puolen välin ja kohta on taas yksi vuosi opettajaopintoja taputeltu. Oman kevääni täyttää viimeiset opinnot ennen tutkintotodistuksen hakemista ja valmistumista. Jännittävää!

Onneksi kevät ei ole yksinään opintoja täynnä, vaan kalenteri täyttyy monesta muustakin siististä asiasta. En voi kirjoittaa tätä palstaa nostamatta esille eduskuntavaaleja, jotka lähestyvät. Elämme vaaliaikaa parhaimmillaan; vaaleihin on valmistauduttu jo pitkän aikaa.

ORGANISAATIOT JA tahot ovat julkaisseet eduskuntavaalitavoitteitaan, ehdokkaat ovat tehneet vaikuttamistyötä ja ehkäpä jokainen meistä jo aloittanut pohdinnan siitä, kenelle tai mille puolueelle ääni menee. Ehkä et ole vielä antanut ajatustakaan vaaleille – sekin on ok. Vielä on aikaa.

Me opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset olemme olennaisen tärkeässä roolissa demokraattisen yhteiskunnan rakentajina, sillä meidän tehtävänämme on aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen kannustaa yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Se on osa meidän työtämme, professiotamme.

EDUSKUNTAVAALIT OVAT merkittävät jokaiselle Suomen kansalaiselle, mutta myös meidän työkentällemme. Olemme kaikki varmasti kuulleet ja nähneet lukuisia poliitikkoja tekemässä koulutuslupauksia, jotka koskettavat niin meidän opiskelijoiden elämää kuin jokaista koulutusinstituutiotakin. Opintotuista ei leikata ja koulutuksesta ei leikata. Tuhat opettajaa ammatilliseen koulutukseen ja niin edelleen Lupauksia riittää. 

Kerran sitsasin esiintyen eräänä poliitikkona ja printtasin yhden näistä koulutuslupauskylteistä, inspiroituneena näkemästäni koulutuslupauskuvasta. Toisinaan tuntuu, että näihin lupauksiin harvoin uskotaan – eikä ihme, lupauksia ei aina valitettavasti lunasteta. Mutta lupaus antaa aina mandaatin vaatimiselle. Ja kun sinä äänestät lupaajaa, on sinullakin oikeus äänestäjänä vaatia. 

Muista vaikuttaa nyt keväällä omalta osaltasi!


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet