15.11.2018

Kutsumus työhön ei kompensoi matalaa palkkaa

Kutsumus ei ole jotain, mitä opettaja työstään saa. Kutsumus on jotain mitä opettaja työllensä antaa.

ALEKSI VEHMASSALO
Soolibooli 5/18 pääkirjoitus

Kun intohimoisesti työhönsä suhtautuva työntekijä panostaa työhönsä, on luonnollinen reaktio tehdä toimenpiteitä, joilla pidetään hyvästä työntekijästä kiinni. Omistautuneita ja osaavia työntekijöitä houkutellaan panostuksilla palkkaukseen, sekä työoloihin. Tämä on meille itsestään selvää.

Mutta.

Kun Suomi kuitenkin kerta toisensa jälkeen nousee maailmankartalle huipputuloksillaan kansainvälisten oppimistulosten vertailuissa, ei tämän työn tekijöiden – opettajien – palkkanauhassa näykään alati suurempia summia. Jos joku kehtaa asiaa hieman ihmetellä, on joku aina valmiina toteamaan, että "opettajuushan on kutsumusammatti!". Tämän taikasanan jälkeen opettajien on enää turha uikuttaa.

Me opettajat olemme siis kuulemma onnekkaita, että saamme työskennellä arvostetussa ammatissa, josta pidämme ja jonka koemme tärkeänä. Arvostus ja kutsumus on muiden puheissa paljon hienompaa kuin riittävä palkka. Ainakin, jos sillä saa säästöjä. Ilmeisesti esimerkiksi lääkärit ja lakimiehet eivät pidä työstään. Tätä on sitten kompensoitu suuremmalla palkalla. Itkevät luultavasti koko matkan pankkiin.

Opettajankoulutuksen hakijamäärät ovat kuitenkin olleet viime aikoina loivassa laskussa. Ja SOOLin tuoreen selvityksen mukaan kolmasosa opettajaopiskelijoista ei ole varmoja aikovatko jatkaa alallaan. Yhtenä keskeisenä syynä nähdään kutsumuksesta huolimatta arvostuksen puute.

Voisiko siis olla, että pelkät selkääntaputtelut ja kutsumuksesta puhuminen eivät olekaan arvostuksen huipentuma? On toki hienoa kuulla, kun oppilaat ja heidän vanhempansa kiittävät kutsumusammatissa olevia opettajia työstään. Irvokkaaksi nämä kiittelyt muuttuvat, kun asiaan vaikuttavat päättäjät jatkavat tätä samaa mantraa. Ikään kuin kutsumus on jotain parempaa, mitä päättäjät voisivat ikinä opettajille tarjota, ja siksi palkkakuopassa olevien opettajien palkkaukseen on turha koskea.

Kutsumus ammattiinsa ei ole jotain, mitä opettaja työstään saa. Kutsumus on jotain mitä opettaja työllensä antaa. Kutsumusammatti ei siis ole peruste maksaa vähemmän. Se on peruste maksaa enemmän. Kysy itseltäsi. Palkkaisitko itse työntekijän, joka ilmoittaa työn olevan hänen kutsumusammattinsa vai jonkun, joka etsii mitä tahansa työtä? Kummalta uskot saavasi laadukkaampaa jälkeä? Kummalle maksaisit parempaa palkkaa?


Soolibooli 5/18 artikkelit


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet