26.1.2017

Kuntavaalit ja opeopiskelijan tulevaisuus

Keskustelu kuntavaaleista ja opettajaksi opiskelevien tavoitteista niihin liittyen käynnistyi SOOLin liittokokouksessa viime vuoden keväällä ja loppuvuodesta SOOL julkaisi omat kuntavaalitavoitteensa.

JESPER LEMPIÄINEN
Soolibooli 1/17

Kuntavaalivaikuttamisesta käyty keskustelu herätti itselleni monia kysymyksiä, sillä opiskelijana ja omien opiskelukiireiden ohella kunnallisvaalit ja kunta ovat jääneet lopulta melko kaukaisiksi.

En opiskele kunnassa, johon uskon jääväni töihin, eikä minun oikeastaan ole tarvinnut ottaa selvää kunnan tekemisistä. Miksi siis jaksaisin nyt kiinnostua tulevista vaaleista? Entä miksi valtakunnallisen liiton pitäisi paneutua paikalliseen vaikuttamiseen?

Tulevaa opettajanuraani ajatellen nämä vaalit tulevat kuitenkin olemaan erittäin merkittävät. Vuoden 2018 alusta käynnistyvän maakuntauudistuksen myötä kuntien rooli muuttuu ratkaisevasti ja jatkossa niiden keskeisimpänä tehtävänä on laadukkaan koulutuksen turvaaminen lapsille ja nuorille.

Koulutuksen laadun takaamiseksi tarvitaan opettajien lisäksi koulutusta arvostavia päätöksentekijöitä, jotka turvaavat opetuksen riittävät resurssit. Näissä vaaleissa valittavat päättäjät vaikuttavat keskeisesti meidän jokaisen tulevaan työelämään ja mahdollisuuksiin antaa parasta mahdollista opetusta.

Nuoren opettajan asialla kohti vaaleja

Näistä lähtökohdista SOOLin hallitus aloitti liiton kuntavaalitavoitteiden työstön kesällä 2016. Päällimmäisenä oli pyrkimys saada opettajaopiskelijat äänestämään aktiivisesti ja halu luoda tulevaisuuden opettajille paremmat mahdollisuudet toteuttaa ammattiaan.

Tavoitteissa keskeiseksi nousi lopulta nuorten, uraansa aloittavien opettajien tukeminen työelämän alkutaipaleella. Kuntien on annettava nuorille opettajille riittävä tuki uran alussa, kun uusi opettaja joutuu kohtaamaan monia tuntemattomia haasteita. Kärkiteemoiksi nousivat myös tasa-arvoisten oppimismahdollisuuksien takaaminen jokaiselle sekä opiskelijoille suunnattujen palveluiden kehittäminen.

Kuntavaalitavoitteiden myötä SOOL käynnistää keväällä myös kuntavaalikampanjan, jonka tavoitteena on herätellä opettajaopiskelijat tuleviin vaaleihin. SOOLin aluetoimijat ja jäsenyhdistykset järjestävät opettajankoulutuspaikkakunnilla ympäri Suomea tapahtumia, joissa pääsee tutustumaan ehdokkaisiin ja keräämään tietoa omaa äänestyspäätöstä varten.

Ole siis hereillä keväällä ja saavu paikkakunnallasi järjestettäviin tapahtumiin tutustumaan tarkemmin kuntavaaleihin! Viimeiseksi, matkalla vaaliuurnalle, kannattaa vielä kysyä itseltään tulevaa työuraa ajatellen se kaikkein tärkein kysymys: Millaisessa kunnassa haluan tulevaisuudessa olla töissä?

SOOLin kuntavaalitavoitteet 2017

1. Hyvä työympäristö sekä mahdollisuus antaa parasta mahdollista opetusta ovat jokaisen opettajan oikeuksia.

2. Tasa-arvoinen mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen kuuluu jokaiselle oppijalle.

3. Koulutusta, kulttuuria ja hyvinvointia jokaiselle kuntalaiselle

» Lue lisää

 


SOOLin jäsen, oletko ehdokkaana kuntavaaleissa?

Soolibooli tarjoaa kuntavaaleissa ehdokkaana oleville SOOLin jäsenille ilmaista ilmoitustilaa vaaleja edeltävästä numerosta, joka ilmestyy 24.3. Maksuttoman vaalimainoksen tulee olla kokoa 53 x 80 mm (pysty) ja aineistot tulee toimittaa 6.3. mennessä. Lisätiedot tästä

 


Lisää aiheesta

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

11.4.2024

SOOLin vetoomus OKM:lle: Pedagogiikan toteutumisen voi taata vain koulutettu pedagogiikan ammattilainen

SOOLin mukaan päiväkodin johtajilta tulee edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkintoa. Laadukas varhaiskasvatus vaatii laadukasta, tutkimusperustaiseen koulutukseen pohjautuvaa johtamista taustalleen.

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

19.2.2024

Onko opettajankoulutus muuttumaton linnake yliopistoissa?

Laaja selvitys paljastaa viimeisen vuosikymmenen leikkausten vaikutukset laatuun ja kestävyyteen. Opettajankoulutuksen opiskelijamäärien kasvuvauhti on ollut merkittävästi korkeampi kuin muilla koulutusaloilla mutta rahoituksen leikkaukset kovempia.

Jaa sivu somessa

Tweet