21.11.2019

Jokainen vuosi on yhtä tärkeä

SOOL on nyt 60-vuotias. Olisi aika mahtavaa palata historiassa taaksepäin, juuri siihen hetkeen, kun opeopiskelijat eri puolilta Suomea päättivät luoda yhteisen valtakunnallisen edunvalvojan.

SANNI SALMENOJA
Opeopiskelija 2/19


Kuva: Adele Pentti

VUONNA 1959:

  • Presidentti Martti Ahtisaari valmistui kansakoulun opettajaksi
  • Havajista tuli Yhdysvaltojen osavaltio
  • Ben Hur ja Prinsessa Ruusunen saivat ensi-iltansa valkokankaalla
  • The Sound Of Music sai ensi-iltansa Broadwaylla

WOU, SE ON JUHLAVUOSI! SOOL 60 vee eli aika nuori.

Olisi aika mahtavaa palata historiassa taaksepäin, juuri siihen hetkeen, kun opeopiskelijat eri puolilta Suomea päättivät luoda yhteisen valtakunnallisen edunvalvojan, SOOLin. Eivät varmaan tuolloin osanneet arvatakaan, mihin kaikkeen sitä SOOL historiansa aikana päätyy. Sen vuoden päätöksellä on ollut kiistattoman suuri vaikutus suomalaiseen opettajankoulutukseen.

Ei tainnut silloin opeopiskelijat tietää, minkälainen yhteiskunnallinen vaikuttaja liitosta syntyy. Tai miten liitto tänä päivänä kokoaa tuhansia opeopiskelijoita viettämään Talvipäiviä johonkin Suomen opettajankoulutuskaupungeista. 

TÄLLÄ HETKELLÄ voin vilpittömästi sanoa olevani ylpeästi soolilainen. Miksi?

  • SOOL on näkyvämpi kuin koskaan.
  • SOOLia kuunnellaan aidosti todella monessa päätöksentekovaiheessa, eri sidosryhmien toimesta.
  • SOOL on varmasti vaikuttavampi kuin koskaan. Eteen tulleita mahdollisuuksia vaikuttaa on otettu mieluusti vastaan ja on valmistauduttu hyvin. SOOL on tavannut presidentin ja ollut ministeriössä kuultavana yhteiskunnalle merkittävistä kysymyksistä.
  • Lisäksi SOOLissa on valmisteltu huolellisesti julkaisuja, kuten työn alla oleva Tavoitteet opettajankoulutukselle, joka tähtää opettajankoulutuksen kehittämiseen.

TÄSTÄ KAIKESTA KIITOS kuuluu monelle: ensinnäkin aktiiviselle jäsenistölle, sidosryhmille, mutta ehkä jopa eniten historian rohkeille toimijoille ja toiminnan uudistajille. Nykyistä liittoa ei olisi ilman sen historiaa - ja kuten me opeopiskeljat tiedämme, vankan pohjan luominen on kehittymisen edellytys.

Ilman historiassa tehtyjä valintoja, uudistuksia, yhdistymisiä, tapaamispyyntöjä, sääntömuutoksia ja strategioita SOOL ei olisi sitä mitä se on nyt.

Jokainen vuosi on SOOLin toiminnassa yhtä tärkeä, ilman edeltävää ei ole myöskään seuraavaa. Enkä itse malta odottaa, mitä seuraajamme tekevät taas paremmin ja hienommin. Yksi asia on ainakin varma: SOOL on edelleen liitto, joka valvoo opeopiskelijoiden etua.


Lisää aiheesta

31.3.2020

Korona vaarantaa opetusharjoittelut – SOOL peräänkuuluttaa joustavuutta

SOOL suosittelee vahvasti, että korkeakoulut jakavat toisilleen tätä poikkeustilannetta varten kehittämiään käytänteitä ja suoritustapoja. Näin poikkeuksellisessa tilanteessa on keksittävä parhaat ratkaisut, joiden avulla opettajaopiskelijat voivat valmistua mahdollisimman lähellä suunniteltua aikataulua.

13.3.2020

Pandemian vaikutukset SOOLin toimintaan: Tapahtumia peruttu

SOOLin hallitus on päättänyt peruuttaa huhtikuun alussa koolle kutsutun liittokokouksen sekä muut kevään tapahtumat toistaiseksi. Tapahtumat perutaan annettujen suositusten perusteella koronavirustartuntojen rajoittamiseksi.

5.3.2020

Suuri jäsenkysely 2020

Vastaamalla jäsenkyselyyn autat SOOLia kehittämään jäsenistölle suunnattuja palveluja ja viestintää. Halutessasi voit samalla osallistua myös palkintojen arvontaan.

25.2.2020

SOOL: Fasismille ei tule antaa tilaa

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry ei tee yhteistyötä Perussuomalaisten Nuorten kanssa, ennen kuin järjestö irtisanoutuu julkisesti fasismista.

29.1.2020

En ole vieläkään täysin toipunut

Opettajaopiskelija Anna uupui eräänä keväänä niin, että joutui jättämään kaikki opintonsa tauolle. Tässä haastattelussa hän kertoo omasta tarinastaan ja uupumiseen johtaneista asioista. Lisäksi hän pohtii, mikä yhteiskunnassa ja opiskelijoiden elämässä täytyisi muuttua, jotta oppisimme elämään tasapainoisempaa elämää. Jutussa haastateltavan nimi on muutettu.

Jaa sivu somessa

Tweet