30.8.2019

Fokusta onnistumisiin

Mahtuuhan joukkoon edes pieniä positiivisia hetkiä?

KALLE LIUSKI
Opeopiskelija 1/19

JOKAINEN MEISTÄ VARMASTI HUOMASI, että kesällä Suomi sai uuden hallituksen. Hallitusohjelman valmistumista ja julkistusta seurattiin opetus- ja kasvatusalalla tarkasti, sillä viime hallitus leikkasi kovalla kädellä koulutukseen suunnatuista varoista.

SOOL nostikin jo kesäkuussa esiin sekä kiitoksia että huolia seuraavien vuosien hallitusohjelmasta. Kiitosta sai esimerkiksi korkeakoulujen rahoituksen indeksien palautukset ja rahoituksen nousu, opintotuen indeksisidonnaisuus ja huoltajakorotuksen nousu. Huolissaan SOOL oli esimerkiksi perusopetuksen rahoituksen korotuksen uupumisesta.

Yksi asia, joka loisti poissaolollaan hallitusohjelmasta, olivat toimenpiteet opettajan ammatin houkuttelevuuden ja vetovoiman parantamiseksi. Viime aikoina opetusala on ollut hyvin usein esillä mediassa erityisesti negatiivisten asioiden takia. Laajasti mediassa käsiteltävissä aiheissa on tietysti paljon tärkeää asiaa, mutta kovin hyvää kuvaa valloilla oleva keskustelu ei opettajuudesta ja opettajan arjesta rakenna.

ONKO JOKAINEN OPETTAJAN LUKUVUOSI vain pelkkää maratonia lomaan asti, kuten valtamediassa annetaan ymmärtää? Mahtuuhan joukkoon edes pieniä positiivisia hetkiä ja mieleenpainuvia kohtaamisia tai oppimisen riemua? Olisiko välillä hyvä puhua ja nostaa esiin myös niitä asioita, mitkä tekevät opettajan ammatista houkuttelevaa? Ja ei, tällä en tarkoita pitkiä lomia tai "lyhyitä" työpäiviä. Voisimmeko saada opettajan ammatista vetovoimaisempaa ja hakijamäärät yliopistojen opettajankoulutuksiin kasvamaan sillä, että käännämme fokusta negatiivisista asioista välillä myös opettajuuden parhaimpiin hetkiin ja onnistumisiin?

Parasta mitä me opeopiskelijat voimme tehdä, on näyttää esimerkkiä siinä, miten opetus- ja kasvatusalasta voidaan puhua myös positiiviseen sävyyn. Pidetään huolta, että arvostamme laadukasta opettajankoulutustamme ja koulutusjärjestelmäämme.

Toivottavasti me puhumme ja viestimme eri medioissa opettajan työstä myös positiiviseen sävyyn, sekä nostamme esiin työn parhaimpia puolia. Niitäkin hetkiä olisi varmasti kiva kuulla ja lukea.

JOS ME OPISKELIJAT JA OPETTAJAT emme sitä itse tee, niin kuka sen tekee? Muista nauttia ja olla ylpeä siitä, että opiskelet maailman parhaimpaan ammattiin!


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet