17.2.2023

Vaikuttamisen paikkoja

Vaikuta, sillä sinulla on siihen mahdollisuus.

ENNI KESKI-SAARI
Opeopiskelija 1/23

KIELITOIMISTON SANAKIRJAN mukaan vaikuttaminen on jonkin voiman tai toiminnan kohdistamiseksi johonkin tavoitteellisesti niin, että kohteessa tapahtuu jokin muutos. Vaikuttaminen voi olla arjesta irralliselta tuntuvaa yhteiskunnallista vaikuttamista tai hyvin arkisia ja jopa tiedostamattomia valintoja.

Tulevina opetusalan ammattilaisina vaikutamme enemmän lapsiin ja nuoriin kuin osaamme aavistaakaan. Siksi oman toiminnan reflektio on tärkeää. Miten hyvin onnistumme luomaan lapsille positiivisia pystyvyyden, osaamisen ja osallisuuden kokemuksia? Entä miten onnistumme rohkaisemaan, tukemaan ja innostamaan, kun jokin on vaikeaa? Olemmeko opettaneet asian ymmärrettävästi? Pohdittavaa riittää paljon ja reflektio tekee hyvää terveellisin määrin.

Opetusalalla yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ollut erityisen ajankohtaista viimeisimmän vuoden aikana. Vajaa vuosi sitten me opeopiskelijat olimme mukana lakkoilemassa paremman opetusalan palkkauksen puolesta. Nyt edessämme on eduskuntavaalit, joiden tulokset vaikuttavat opetus- ja kasvatusalan tulevaisuuteen. SOOL ja OAJ ovat laatineet omat eduskuntavaalitavoitteensa, joiden avulla pyritään vaikuttamaan tuleviin päättäjiin ja tätä kautta tuleviin koulutus- ja kasvatusalaa koskeviin päätöksiin.

Toki vaikuttaminen on aina jatkuvaa, eikä rajaudu suuriin tapahtumiin, kuten eduskuntavaaleihin tai lakkoihin. Myös yliopistotasolla opiskelijoiden vaikuttamistyö on jatkuvaa laadukkaamman opetuksen puolesta. Opettajankoulutukseen saattaa olla kuitenkin luvassa suuria muutoksia läntisessä Suomessa.

KUN KIRJOITAN tätä pääkirjoitusta, Rauman kampuksen ja siellä toimivan käsityökasvatuksen tilanne on uhattuna. Kun luet tätä lehteä, päätökset ovat mitä todennäköisimmin juuri tehty. Toivottavasti ne ovat oikeita päätöksiä. Rauman käsityökasvatus kattaa sisäänotossaan yli 40 prosenttia uusista käsityönopettajista, ja koko Rauman kampus on uniikki kokonaisuus sisältäen muun muassa historiallisen opetuspuutarhan ja maan ensimmäisen Pikkunorssin. En tiedä, millainen päätös on tulossa, mutta sen tiedän, että joukko opeopiskelijoita on tehnyt paljon töitä Rauman kampuksen säilymiseksi.

Aiemmin Rauman kampuksen edestä tehty työ eli Kampusrauha-kampanja sai OAJ:n Vuoden koulutusvaikuttaja 2022 kunniamaininnan. Tämä on osoitus siitä, että ahkeralla vaikuttamistyöllä on merkitystä. Kunnianosoitus ei kuitenkaan poista olemassa olevaa leikkausuhkaa. Oi Rauma on.

Muista, että maailma on täynnä vaikuttamisen paikkoja. Vaikuta, sillä sinulla on siihen mahdollisuus.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet