29.8.2014

Tee työtä, jolla on tarkoitus

Meidän tulee muistaa myös itse olla rohkeita ja ilmaista oma mielipiteemme meitä koskevissa asioissa.

MAIJU LAURILA
Soolibooli 4/14 pääkirjoitus

Tällä viikolla palasin opintojeni pariin. Huomasin, että eräällä koululla oli vaihtunut ruokapalvelun tarjoaja ja opiskelijat olivat tähän tyytymättömiä. Juttelin heidän kanssaan ja epäkohtia oli useita. Opiskelijat olivat heti ensimmäisinä viikkoina antaneet palautetta esimerkiksi siitä, ettei opiskelijalle ollut enää tarjolla lounaan yhteydessä 50 sentin hintaista kahvia vaan hinta oli nyt euron. Ryhdyimme heti suunnittelemaan mielenilmausta ja erilaisia toimenpiteitä parannuksen saamiseksi. Parin päivän kuluttua menin syömään tuohon samaan ruokalaan ja ruoan päälle ostin kahvin – hintaan 50 senttiä. Ihmettelin hintaa, ja myyjä kertoi hinnan muuttuneen kyseisenä päivänä. Palautetta oli varmasti tullut runsaasti ja siitä syystä hinta oli muuttunut.

Parasta vaikuttamistyössä ovat juuri ne hetket kun huomaa, että sillä mitä olemme yhdessä sanoneet, on väliä. Toisinaan tuntuu vaikuttamistyö paikallaan polkemiselta, mutta ei Roomaakaan päivässä rakennettu. Usein asiat ottavat oman aikansa. Silti kannattaa aina yrittää. Perusteltu ja hyvin ilmaistu mielipide otetaan usein huomioon ja juuri sinä olet se, joka voi muuttaa asioita.

Ainejärjestöt tekevät tärkeää työtä koulutusyksiköissä. Pyritään vaikuttamaan omaan koulutukseen liittyviin asioihin: kurssien sisältöihin, tutkintorakenteisiin, ops-uudistuksiin jne. Lisäksi voidaan pyrkiä vaikuttamaan yhdessä muiden paikkakunnan ainejärjestöjen kanssa myös yleisiin kunnallisiin asioihin, kuten paikallisbussien opiskelijahintoihin, kaupunkiviihtyvyyteen tai pyöräteiden kunnossapitoon. Tässä lehdessä SOOLin pääsihteeri Markus Ropponen vaatii päättäjiltä rohkeutta päätöksentekoon koulutusuudistuksissa. Meidän tulee muistaa myös itse olla rohkeita ja ilmaista oma mielipiteemme meitä koskevissa asioissa.

Jos sinulla on hiukset sekaisin, sinä harjaat ne. Jos sinulla on jano, sinä juot jotakin. Jos elämässäsi on joku epäkohta, pyri korjaamaan se. Anna palautetta ja/tai hakeudu ainejärjestösi kanssa keskustelemaan mitä asialle voisi tehdä. Ainejärjestöt eivät pelkästään järjestä bileitä, vaan valvovat myös sinun etujasi.

Aktiivista lukuvuotta kaikille!


Lisää aiheesta

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

11.4.2024

SOOLin vetoomus OKM:lle: Pedagogiikan toteutumisen voi taata vain koulutettu pedagogiikan ammattilainen

SOOLin mukaan päiväkodin johtajilta tulee edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkintoa. Laadukas varhaiskasvatus vaatii laadukasta, tutkimusperustaiseen koulutukseen pohjautuvaa johtamista taustalleen.

27.2.2024

SOOLin Talvipäivät Helsinkiin vuonna 2025

Talvipäivät palaa ensi vuonna pääkaupunkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Opettajaksi opiskelevien Talvipäiviä on järjestetty vuodesta 1947 alkaen ja nykyisin tapahtuma kokoaa vuosittain yhteen jopa kolme tuhatta eri alojen opeopiskelijaa ja tarjoaa monipuolista ohjelmaa ulkourheilusta livemusaan.

Jaa sivu somessa

Tweet