21.11.2019

Perusasioiden äärellä

Uusi opeopiskelijoiden luontoryhmä innostaa Tampereella, koska luonnon keskellä on helppoa olla oma itsensä. Tamperelaiset haastavat myös muiden paikkakuntien opeopiskelijat etsimään yhdessä positiivisia luontokokemuksia.

SALLA KUKKO
Opeopiskelija 2/19


Kuva: Tiia-Mari Tervaharju

Ensimmäinen kirveen lyönti. Itse halkaistu halko. Se onnistumisen riemu. Aito läsnäolo. Ensimmäinen pakkasyö. Oman hengityksen höyry kylmyydestä kirkkaan tähtitaivaan alla. Nauru. Nuotion pauke. Sauna kynttilänvalossa. Sähkötön mökki ja vedenkanto. Minäpystyvyyden kokemukset. Uudet ystävät ja sieniretki. Yhteiset muistot. Kiireettömyys.

Tätä oli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden opiskelijoiden eli EDU:n luontoryhmän mökkiviikonloppu Seitsemisen kansallispuistossa Pirkanmaalla. Mukaan ilmoittautui huikeat 39 opiskelijaa, joista 11 oli tiedekuntamme kansainvälisiä opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Heidän mielestään elämyksellisintä oli pumpata vettä kaivosta ja kantaa sitä sisälle ja saunaan, syödä marjoja suoraan maasta ja kantaa halkoja.

Eräs vietnamilainen kv-opiskelijamme innostui halkojen hakkaamisesta niin paljon, ettei olisi tahtonut lopettaa. Melkein hirvitti.

Suomalaiset opiskelijamme puolestaan kertoivat, kuinka kerho on tarjonnut heille kanavan, jonka kautta he ovat uskaltaneet lähteä retkeilemään ja aloittamaan uuden harrastuksen. Monilla kiinnostus retkeilyyn on noussut aikuisiällä, mutta kynnys lähteä on voinut olla suuri, jos aikaisempaa kokemusta ei löydy.

Luonnon keskellä on helppoa olla oma itsensä. Ulkomaailman asettamat paineet jäävät taakse, kun retkellä aika kuluu perusasioiden äärellä. On rikkaus palata viikonlopun jälkeen yhdessä takaisin opiskeluarkeen tietäen, että näiden samojen ihmisten kanssa on jaettu yhteisiä kokemuksia ja aitoja kohtaamisia.

Poimimme monta kassillista suppilovahveroita ja teimme niistä kastiketta. Söimme yhdessä aamupalaa ja illalla teimme suklaabanaaneja. Ei siis mitään rakettitiedettä.

Retkiseuraa ja ympäristökasvatusta

Uskon silti, että tässä ollaan pelastamassa maailmaa. Kun tämä joukko tulevia kasvattajia päästetään kentälle kasvatusalan töihin, ollaan isojen asioiden äärellä. Uskon, että ympäristöongelmiin voidaan vaikuttaa viemällä lapset luontoon. Ihminen on yleensä valmiimpi pitämään huolta niistä asioista, jotka ovat hänelle itselleen tärkeitä.

Tarjoamalla jo lapsille hyviä kokemuksia metsässä liikkuen ja leikkien, heille muodostuu henkilökohtainen suhde ja omia rakkaita muistoja luonnon parissa. Uskon tämän tulevan esiin myöhemmin omasta itsestä pulppuavana sisäisenä haluna toimia luonnon hyväksi siinä kohtaa, kun he alkavat itse lukea uutisartikkeleita ilmastokatastrofista – luonto on minulle tärkeä, luonto voi huonosti, minä haluan auttaa luontoa. Näin positiiviset luontokokemukset voivat herättää ihmisessä sisäisen motivaation valtavan voiman!

Ajattelen, että EDU:n luontoryhmällä on mahdollisuus moninkertaistaa tämä vaikutus. Kun viemme tulevia kasvattajia ja opettajia luontoon kokemaan hyviä muistoja, uskon heidän haluavan jakaa tätä iloa myös eteenpäin tuleville oppilailleen ja kasvatettavilleen.

Luonnossa liikkumisen on todettu myös rakentavan hyvinvointia ja laskevan stressitasoa, mikä on varmasti monen opiskelijan arjessa läsnä. Miksi emme siis tarjoaisi opiskelijoillemme kanavaa päästä rauhoittumaan luonnon helmaan yhdessä opiskelutovereiden kanssa? Lisäksi toimintamme kasvattaa yhteisöllisyyttä ainejärjestöjemme välillä – mikäpä sen parempi yhteisöllisyyden rakentaja kuin se, että laittaa joukon eri ainejärjestöjen opiskelijoita sähköttömään mökkiin metsän keskelle kolmeksi päiväksi.

Haaste kaikille opeopiskelijoille

Perustimme muutaman opiskelukaverin kanssa EDU:n luontoryhmän noin puolitoista vuotta sitten. Toimintamme on suunnattu kaikille Tampereen yliopiston kasvatustieteiden opiskelijoille, mukaan lukien kansainväliset opiskelijamme. Alun perin tarkoitus oli toimia Facebook-kanavana, jonka kautta voisi löytää retkiseuraa. Ajatus kuitenkin paisui ja ymmärsimme, että tämähän on loistava kanava myös lisätä opiskelijoidemme ympäristökasvatustietoa sekä järjestää retkiä ja muuta hauskaa hyvänmielen toimintaa.

Viime vuonna järjestimme kaksi viikonloppuretkeä Isojärven kansallispuistoon Keski-Suomessa. Aloitimme lisäksi kuukausittaiset matalan kynnyksen maanantairetket, joissa vastuujärjestäjä vaihteli ja teemoiksi valikoitui monenlaista aktiviteettia retkiluistelusta sienestykseen.

Tänä vuonna kuukausiretkille on ehdotettu myös esimerkiksi kasvivärjäystä ja saunahattutyöpajaa. Järjestämme myös keskusteluiltoja kiinnostavista aiheista ympäristökasvatukseen liittyen ja tarkoituksena olisi jatkossa kutsua alan asiantuntijoita kertomaan aiheista lisää.

Tulevaisuuden kasvattajina me olemme tärkeässä roolissa vaikuttamassa tulevaisuuden kansalaisten kasvuun ja kehitykseen. Ympäristöasiat ovat merkittävästi pinnalla tämän hetken maailmassa. EDU:n luontoryhmä haastaakin siis myös muut opeopiskelijajärjestöt viemään opiskelijoitaan luontoon – niin opiskelijoiden hyvinvoinnin ja hauskanpidon, kuin vakavasti otettavan ympäristökasvatuksen ja ammattitaidon lisäämisen näkökulmasta!


PS. Voit seurata ympäristökasvatusvinkkejä ja fiiliksiä retkiltämme Instagramissa käyttäjänimellä @edun.luontoryhma. Myös yhteistyö muiden opeopiskelijakaupunkien kanssa kiinnostaa, joten laittakaa rohkeasti viestiä Instagram-sivumme kautta tai sähköpostitse edunluontoryhma@gmail.com


Kuvat: Tiia-Mari Tervaharju

 


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet