24.8.2017

Opiskelija - sijoitus vai menoerä?

Pienituloisten mahdollisuus opiskeluun on uhattuna.

JESPER LEMPIÄINEN & KALLE LIUSKI
Soolibooli 4/17 pääkirjoitus

Syksyn myötä kampukset eri puolilla Suomea täyttyvät jälleen niin vanhoista kuin uusistakin opiskelijoista. Aiempiin vuosiin verrattuna opiskelijoiden arki on kuitenkin merkittävän muutoksen edessä. Uuden opintotukiuudistuksen myötä opiskelijoiden opintorahan suuruus pienenee ja lainaosuus kasvaa. Samalla opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin aiemman opintotuen asumislisän sijasta.

Käytännön tasolla opintoraha laskee noin sadalla eurolla, jonka tilalle valtio nostaa opintolainantakauksen 650 euroon kuukaudessa. Asumistuen puolella arviolta 100 000 opiskelijan asumistuen määrä nousee, mutta kolikon kääntöpuolelle jäävät ne noin 67 000 opiskelijaa, joiden asumistuki laskee tai loppuu kokonaan. Arvovalintana muutos on huomattava ja siirtää Suomea lähemmäs velkapainotteisempaa mallia, jossa pienituloisten mahdollisuus opiskeluun on uhattuna.

Tavoitteena uudistuksessa on lyhentää opiskeluaikoja ja saada opiskelijat siirtymään työelämään aikaisemmin. Meiltä kaikilta odotetaan yhä tehokkaampaa ja nopeampaa opinnoista suoriutumista. Riskinä on, että toimeentulon heikentäminen ajaa yhä useammat töihin opintojen ohella, jolloin opintojen suorittaminen voi hidastua entisestään. Opiskelun arvostus tuntuu olevan laskussa ja opiskelu nähdään valitettavan usein työnteon sijaan enemmänkin laiskotteluna. Kehityssuunta on huolestuttava ja työtä arvostuksen palauttamiseksi on tehtävä paljon.

Kaikesta tästä huolimatta on syksy kuitenkin myös opiskelijan parasta aikaa. Monella teistä lukijoista on edessänne yksi elämänne ikimuistoisimmista ajanjaksoista, josta alkaa matka kohti opettajuutta. Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden moniin uusiin kokemuksiin, olit sitten lähdössä matkaan vieraalle paikkakunnalle tai jäämässä kotikunnallesi.

Yksi parhaista tavoista ottaa kaikki irti opinnoista on hypätä mukaan opiskelupaikkakuntasi opiskelijajärjestöjen toimintaan. Järjestöjä löytyy aina pienistä kalastusseuroista tiukkaa edunvalvontaa tekeviin, ja jokaiselle on tarjolla jotakin. Kenties tulevaisuudessa löydät itsesi myös valtakunnallisesta vaikuttamistyöstä, kuten meillekin kävi.

Nyt alkavaan syksyyn haluammekin toivottaa teille kaikille paitsi onnea ja jaksamista, myös rohkeutta uusien haasteiden kohtaamiseen. Nähdään kampuksilla!


» Soolibooli 4/17 artikkelit


Lisää aiheesta

21.4.2024

Kannattaako opettajaksi opiskella tulevaisuudessa?

Opettajaopiskelijoiden toimeentulo on aina ollut niukkaa ja tulevaisuudessa tilanne tulee vielä heikkenemään entisestään. SOOLin liittokokous vaatii, että päättäjät arvostavat Suomen tulevien opettajien työpanosta ja huomioivat heikennysten yhteisvaikutukset opettajaopiskelijoihin.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

18.4.2024

”Aina voi kouluttautua uudelleen” - Jatkossa et voi

SOOL ei hyväksy ammatilliseen aikuiskoulutukseen kohdistuvia leikkauspäätöksiä. Ristiriita hallituksen tavoitteiden ja toimien välillä on ilmeinen.

12.4.2024

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle – koskee myös SOOLin jäseniä

Mikäli yksityisen opetusalan työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun, seurauksena on kahden vuorokauden mittainen lakko 23.–24. huhtikuuta. Työnantaja pidättää palkan lakon ajalta, mutta OAJ:ltä voi hakea lakkoavustusta.

11.4.2024

SOOLin vetoomus OKM:lle: Pedagogiikan toteutumisen voi taata vain koulutettu pedagogiikan ammattilainen

SOOLin mukaan päiväkodin johtajilta tulee edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkintoa. Laadukas varhaiskasvatus vaatii laadukasta, tutkimusperustaiseen koulutukseen pohjautuvaa johtamista taustalleen.

Jaa sivu somessa

Tweet