20.11.2023

Muista hengittää

Miten arjessa rauhoitutaan, kuunnellaan tai vain ollaan?

TAIKA VAULO
Opeopiskelija 4/23 pääkirjoitus

HEI OPEOPISKELIJA, mitä kuuluu? Miten jaksat opinnoissa, arjessa tai omien kalenterimerkintöjesi kanssa? Jos tuntuu, että kaikki painaa päälle ja hommat ei etene, niin ei hätää, tunteen jakaa varmasti moni meistä.

Syksyn piiskatessa koko ajan vahvemmin vasten kasvoja ja pimeän talven kolkutellessa ovella, on aika puhua hieman opiskelijan hyvinvoinnista. Miten me pidämme huolta itsestämme, kun kurssien viimeiset palautuspäivät painavat päälle, kavereiden kanssa opiskelijan vilkas vapaa-ajan elämä kutsuu ja kaiken päälle pitäisi mahtua harrastukset, liikunta, työt tai muut vastuun kantamista vaativat arjen askareet? 

OPISKELIJOIDEN JAKSAMINEN usean eri arjen lohkareen ympäröimänä kuormittaa ja vaatii keskittymistä, ajanhallintaa sekä omien voimavarojen jakamista useiden eri asioiden ympärille. Jakamisen keskellä saattaa helposti unohtaa pelkästään perusolemisen tärkeyden, syvään hengittämisen ja rauhoittumisen.

Miten arjessa rauhoitutaan, kuunnellaan tai vain ollaan? Kuka meille on määrittänyt sen, että arjessa pitää aina suorittaa, suoriutua ja edetä hurjaa kyytiä? Onko se yhteiskunnallista painetta, vai voimmeko itse lopettaa jatkuvan pyörän pyörimisen suoriutumisen ympärillä.

Pohdin itse säännöllisesti sitä, miksi herkästi omat aikataulut poksahtavat ja ovat niin täynnä kaikkea mielenkiintoista, mutta toisaalta aikaa vievää tekemistä. Opinko koskaan sitä, että välillä osan päivistä voi myös jättää aikatauluttamatta ja kuunnella vain itseään? Luultavasti en, ja asiat jäävät vain haaveilun tasolle. 

OMAA HYVINVOINTIA ja omaa jaksamista on myös hyvä seurata säännöllisesti. Oman jaksamisen seuraaminen näköalapaikalta korostaa myös sitä, miten hyvin me jaksamme arjen pyörinnässä ja ympärillä tapahtuvissa muutoksissa. Arjen murheet ja juhlat heijastuvat jaksamiseemme, ja niiden tasapainoa on syytä ylläpitää. 

Toivottavasti lähestyvä talvi, ja sen mukanaan tuomat pakkashetket inspiroivat myös teitä ottamaan aikaa itsellenne, käpertymään mukavaan paikkaan kera kuuman juoman ja hengittämään syvään. Sinä olet sen ansainnut.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet