18.5.2018

Monet hyvät asiat katoavat Savonlinnan kampuksen myötä...

Vuoden opeopiskelija Mona Oksanen, 22, tunnetaan Savonlinnan yliopistokampuksella aktiivisena toimijana omassa ainejärjestössään Pedary ry:ssä jo usean vuoden ajalta. Kanssaopiskelijoiden mukaan hän on osoittanut äärimmäistä sitoutumista, mutta ennen kaikkea uskoa onnistumiseen. Hänellä on jalat jykevästi maassa ja leveä hymy valloittaa koko kampuksen päivästä toiseen.

Soolibooli 3/18


Ainejärjestö Pedaryn mukaan Vuoden opeopiskelija Mona Oksanen on opiskelijoiden keskuudessa pidetty, mutta myös yliopiston opettajien luottohenkilö.

Mona Oksanen, miten kuulit valinnastasi Vuoden opeopiskelijaksi 2018? Tiesitkö olleesi ehdolla?

– Kuulin Pedary ry:n vuosijuhlilla, että minut on laitettu ehdolle Vuoden opeopiskelijaksi. Tilaisuudessa palkittiin useita henkilöitä ja silloin kuulin tämän yllätyksen, että kaikki Savonlinnan ainejärjestöt olivat seisoneet tämän ehdotuksen takana. Valinnasta sain tietää, kun Susanna Jokimies SOOLista laittoi minulle sähköpostia.

– Minulla meni muutama päivä sulatellessa tätä tietoa. Jo pelkästään ehdolla oleminen tuntui todella suurelta kunnialta, mutta etenkin se, että itse valinta kohdistui minuun. Tämä on todella suuri kunnia.

Miten tulit hakeutuneeksi opiskelemaan luokanopettajaksi?

– Olin monta vuotta aivan varma, että minusta ei ikinä tulisi opettajaa. Tiesin aina, että haluan työskennellä lasten ja nuorten kanssa, mutta opettajaa minusta ei tulisi. Lukiossa kuitenkin lopetin vastaan hangoittelemisen ja myönnyin siihen, että minusta tulee opettaja. Päätös tuntui heti oikealta, kunhan sen vain myönsin itselleni. Tällä hetkellä tuntuu, että olen oikealla alalla.

Miten Itä-Suomen yliopisto ja nimenomaan Savonlinnan kampus valikoitui opiskelupaikaksi?

– Savonlinnan kampus valikoitui opiskelupaikaksi oikeastaan sen tarjoamien sivuainevaihtoehtojen kautta. Olen luokanopettajaopintojen ohella lukenut myös käsityötiedettä. Myöskin Savonlinnan taito- ja taideainepainotus kiinnosti jo valintavaiheessa. Näin jälkikäteen, kun asiaa tarkastelee, olen todella tyytyväinen valintaani. Painotus on näkynyt koulutuksessamme ja se on antanut meille paljon, niin harmaita hiuksia kuin uskallusta mennä ja tehdä!

Missä vaiheessa opintosi ovat nyt?

– Tämän kevään jälkeen olen gradua vaille valmis. Savonlinnan tilanteen vuoksi nopeutin opintojani lähes vuodella.

Opettajaa minusta
ei tulisi.

Miten opinnot ovat vastanneet odotuksiasi?

– Opinnot ovat aina toisinaan yllättäneet. Ryhmätentistä en ollut ennen näitä opintoja kuullutkaan, mutta nykyään jos tentin joutuu tekemään yksin, on se kamala ajatus. Monialaisia suorittaessa olo oli kuin olisi tullut alakouluun uudestaan: herneiden kasvattamista, liikuntatunteja sekä matematiikkaa.

– Savonlinnassa on ollut myös oma pieni harjoittelu, joka liittyy monialaisiin opintoihin. Olen iloinen, että meille tarjottiin myös näissä aineissa oma harjoittelu, joissa pääsimme kokeilemaan taitojamme. Nämä harjoittelut teimme pääasiassa muualla kuin norssilla, joten saimme laajaa kuvaa erilaisista kouluista. Vaikka teoriaa olisi kuinka paljon, niin sen tuominen käytäntöön kuitenkin vahvistaa kaiken.

– Itse olen vuosikurssia, joka ajoi uuden opetussuunnitelman ensimmäisenä läpi ja meillä testattiin kaikkea. Siitä olen iloinen, että opettajat ovat ottaneet palautetta vastaan meiltä ja kehittäneet kursseja paremmiksi meitä seuranneille vuosikursseille. Tämän myötä meistä on tullut myös aika hyviä palautteenantajia koko vuosikurssista. Meille kaikille on tullut tutuksi myös epämukavuusalueella oleminen ja kaaoksen sietäminen.

Minkälaista on ollut olla opiskelijana Savonlinnassa ja Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastolla? Missä mättää, mikä on toiminut hyvin?

– Savonlinnassa on ollut aivan todella mahtavaa olla opiskelijana. Koko kampus on kuin yksi iso olohuone, jossa kaikki tuntevat toisensa, niin opiskelijat, henkilökunta kuin opettajatkin. Tämä kampus on ollut turvallinen paikka kasvaa niin ihmisenä kuin opettajanakin. Täällä kaikista pidetään huolta ja apua saa. On mahtavaa, että käytävällä voi pysäyttää kenet tahansa opettajan ja tuntuu, että heillä on aina aikaa meille.

– Täällä on tiedossa myös hyvin vahvasti pienen kampuksen edut sekä haitat. Kuitenkin monesti täällä ollaan oltu hyvin joustavia ja menty opiskelijan edut edellä. Savonlinnassa on hyvin tavallista, että monet ovat nopeuttaneet opintojaan ja se on onnistunut juurikin sen vuoksi, että opettajat ovat sallineet opiskelijoiden vaihdella tarpeen mukaan opetusryhmiä. Itse kaupunkina Savonlinnassa on pieni ja sympaattinen. Joidenkin mielestä täällä saattaa olla liian vähän eloa, mutta sitähän saa lisää itse kehittämällä sitä tekemistä.

Opettajankoulutus Savonlinnassa päättyy tänä vuonna. Miten näet tulevaisuuden, kun koulutus keskitetään Joensuuhun?

– On todella sääli, että opettajankoulutus lakkautetaan täältä Savonlinnasta. Kampuksen lakkauttamisella on paljon vaikutuksia, jotka koskettavat koko kaupunkia. Opiskelijoilla on kuitenkin ollut pari vuotta aikaa tottua ajatukseen Joensuusta ja alkushokin jälkeen monien ajatukset ovat kääntyneet hyvin positiivisiksi. Monet hyvät asiat katoavat Savonlinnan kampuksen myötä, mutta tilalle tulee varmasti paljon hyvää. Myöskin yhteistyö, mitä Savonlinnan ja Joensuun ainejärjestöt ovat tehneet, on vaikuttanut positiivisesti opiskelijoihin.

– Toivon, että Joensuussa koulutetaan jatkossa-kin mahtavia opettajia!
 


Vuoden opeopiskelija

  • Mona Oksasen valinta Vuoden ope­­opis­kelijaksi 2018 julkistettiin SOOLin liittokokouksessa 15. huhtikuuta.
  • Ensimmäinen Vuoden opeopiskelija valittiin vuonna 2001.
  • Valinnalla SOOL haluaa olla mukana luomassa opettajan opinnoista ja ammatista kiinnostavaa ja positiivista kuvaa.
  • Valinnassa painotetaan ehdokkaan sitoutu­neisuutta opintoihinsa ja oman ammatti-identiteettinsä kehittämiseen.
  • Opettajankoulutus Savonlinnassa päättyy tänä vuonna, kun Itä-Suomen yliopisto keskittää yliopistollisen opettajankoulutuksen Joensuuhun.
  • Savonlinnan kampuksella lastentarhan­opettajaksi, luokanopettajaksi sekä kotitalouden ja käsityön aineenopettajaksi opiskelevat siirtyvät Joensuuhun syyslukukauden 2018 alusta.

Lisää aiheesta

13.5.2024

Olisi kannattanut kuunnella SOOLia

Huonojen päätösten ja virheiden korjaaminen käy kalliiksi.

13.5.2024

Vuoden opeopiskelija Lotta Nuutinen: Köksässä yhdistyi omat mielenkiinnonkohteet

Valitsemalla Vuoden opeopiskelijan SOOL haluaa olla mukana luomassa opettajan opinnoista ja ammatista kiinnostavaa ja positiivista kuvaa. Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistossa opiskeleva Lotta Nuutinen on jo fuksivuodestaan asti ollut aktiivisesti mukana ainejärjestö Kopedan toiminnassa.

13.5.2024

Vuoden opeopiskelijaksi valitulla Lotta Nuutisella on jo valmistuessaan pitkä työkokemus

Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta valmistuvan Lotta Nuutisen mukaan vähentyvät resurssit ovat haastaneet sekä harjoitteluja että joitain opintoja, joita on tiivistetty ja vähennetty.

21.4.2024

Mira Laurinantti SOOLin puheenjohtajaksi

Viikonloppuna 20.–21. huhtikuuta pidetty Opettajaksi Opiskelevien Liiton liittokokous päätti muun muassa liiton koulutuspoliittisista linjauksista ja jäsenmaksun korotuksesta. Lisäksi valittiin uusi puheenjohtajisto ja hallitus vuoden mittaiselle toimikaudelle.

15.4.2024

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Raumalle, Rovaniemelle ja Tampereelle. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 28.4. mennessä.

Jaa sivu somessa

Tweet